5 Khasiat Brokoli untuk Kesihatan

Jakarta - Walaupun tidak semua orang menyukai rasanya, brokoli adalah sumber makanan yang sihat. Ini kerana brokoli kaya dengan nutrien yang baik untuk kesihatan tubuh, seperti vitamin, mineral, dan serat. Untuk mengetahui lebih lanjut, pertimbangkan lima faedah kesihatan brokoli berikut, mari kita pergi!

Baca juga: 5 Kebaikan Sayuran dan Buah yang Tidak Diketahui

Kandungan Pemakanan Brokoli

Berikut adalah nutrien yang perlu anda ketahui:

  • Vitamin, termasuk: vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6, C, D, E, dan K.
  • Mineral, termasuk: kromium, fosfor, mangan, postassiun, tembaga, magnesium, zink, besi, kalsium, dan selenium.
  • Makronutrien, termasuk: protein, serat, dan asid lemak omega-3.
  • Kandungan lain, seperti sulfur, beta-karoten, antioksidan, dan pelbagai fitonutrien (bahan kimia yang dihasilkan oleh tumbuhan).

Khasiat Brokoli untuk Kesihatan

1. Meningkatkan Daya Tahan

Brokoli kaya dengan vitamin C. Kandungan ini dapat meningkatkan daya tahan (imuniti) semasa anda memakan brokoli. Dengan sistem imun yang baik, anda dapat mengelakkan pelbagai penyakit.

2. Kulit Sihat

Brokoli banyak digunakan untuk menyuburkan kulit, baik secara langsung atau dalam bentuk jus. Ini semula jadi, kerana brokoli mengandung banyak antioksidan (termasuk vitamin C) yang dapat membantu melawan kerosakan kulit yang disebabkan oleh pencemaran dan pendedahan cahaya matahari. Brokoli juga dipercayai dapat melawan kedutan dan membantu memperbaiki tekstur kulit, menjadikan anda kelihatan lebih muda.

3. Membantu Proses Penurunan Berat Badan

Sekiranya anda merancang untuk menurunkan berat badan, tidak ada salahnya makan brokoli. Kerana brokoli kaya akan serat yang membuat anda kenyang lebih lama, sehingga mencegah makan berlebihan yang boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

4. Meningkatkan Kesihatan Jantung

Kandungan mineral dalam brokoli juga bermanfaat untuk menjaga kesihatan jantung. Antara lain: kalium, magnesium, serat, dan asid lemak omega-3 yang dapat membantu mengekalkan tahap kolesterol jahat dalam badan ( lipoprotein berketumpatan rendah / LDL). Kalium dalam brokoli juga dapat bertindak sebagai vasodilator (membuka atau melebarkan saluran darah) dan menurunkan tekanan darah di dalam badan. Ini boleh memberi kesan yang baik terhadap kesihatan jantung.

5. Menjaga Kesihatan Tulang

Brokoli juga kaya dengan kalsium, yang merupakan sejenis mineral yang sangat penting untuk pertumbuhan dan pemeliharaan gigi dan tulang. Sehingga pengambilan brokoli dapat membantu mengekalkan kepadatan tulang yang lebih sihat, termasuk mencegah osteoporosis.

Cara Mengekalkan Nutrien di Brokoli

Kandungan brokoli perlu dijaga agar anda mendapat faedah optimum ketika memakannya. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diingat semasa memasak brokoli:

  • Untuk memastikan brokoli segar, anda boleh menyimpan brokoli di dalam peti sejuk.

  • Bersihkan bahagian atas brokoli sehingga bebas dari racun perosak. Caranya ialah membersihkan dan mencelupkan bahagian atas brokoli ke dalam air garam selama 30 minit dan mencuci lagi dengan air sejuk.

  • Manfaat brokoli terbaik dapat diperoleh apabila anda memakannya mentah atau disajikan dalam bentuk hidangan salad. Minum segar dan pastikan brokoli bersih sebelum memakannya.

  • Sekiranya anda memasak brokoli, pastikan untuk tidak memasaknya terlalu lama. Had masa memasak brokoli merangkumi: 20 minit jika menggunakan dapur, 3 minit jika menggunakan ketuhar gelombang mikro , dan 5 minit jika anda memasak brokoli dengan menumis. Had masa ini bertujuan agar kandungan nutrisi tidak rosak.

Itulah lima faedah brokoli untuk kesihatan. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai faedah brokoli, tanyakan kepada doktor . Anda boleh bertanya kepada doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Recent Posts