4 Cara Berkesan untuk Mengatasi Masalah Gigi

Jakarta - Tidak dapat merasai makanan kegemaran anda kerana sakit gigi pastinya tidak menyenangkan. Sakit gigi boleh disebabkan oleh banyak perkara, salah satunya adalah kerosakan gigi kerana rongga. Kerosakan gigi juga boleh menyebabkan bau mulut, anda tahu. Kerosakan gigi boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, dari kanak-kanak hingga orang dewasa dan merupakan penyakit biasa yang juga boleh berlaku kepada anda.

Sebenarnya, kerosakan gigi boleh berlaku melalui proses yang beransur-ansur. Apabila simptom dibiarkan, kerusakan semakin teruk dan berkembang menjadi lubang pada gigi. Penyebabnya adalah bakteria yang terkumpul pada gigi dan akhirnya membentuk plak. Plak ini jika dibiarkan menjadi pekat, terutamanya jika anda sering makan makanan manis dan berkanji. Akibatnya, tartar (tartar) terbentuk.

Bakteria dalam plak dan tartar menghasilkan asid yang mempengaruhi enamel gigi. Akhirnya, bintik-bintik atau rongga muncul di gigi yang disebut rongga yang menjadikannya tidak selesa. Apabila titik pada gigi anda menjadi lebih dalam, ia dapat menembusi lapisan gigi yang paling halus ke pulpa gigi. Sekiranya kerosakan itu teruk boleh menyebabkan sakit dan gigi mesti diekstrak.

Gejala kerosakan gigi kerana rongga

Kerosakan gigi yang berlaku secara beransur-ansur sering tidak dirasakan. Ini kerana rasa sakit biasanya muncul setelah keadaannya teruk. Atas sebab ini, sangat penting untuk melakukan pemeriksaan gigi secara berkala. Pada pemeriksaan, secara amnya, rongga hanya dapat dilihat sebagai titik hitam atau coklat. Walau bagaimanapun, jika ujian sinar-X dijalankan, rongga akan kelihatan dengan jelas. Oleh itu, lakukan pemeriksaan secara berkala, ya. Beberapa gejala kerosakan gigi yang mungkin anda rasakan adalah:

1. Nafas berbau dan rasa tidak sedap di mulut

2. Gigi sensitif

3. Terdapat rasa sakit yang semakin teruk ketika mengunyah atau minum sesuatu yang sejuk, panas, dan manis

4. Kehadiran noda putih pucat pada gigi

Cara mencegah rongga

Sekiranya anda berjumpa doktor untuk pemeriksaan, anda mungkin mendapatkan rawatan perubatan yang diperlukan untuk rongga. Ia bergantung kepada tahap kerosakan gigi anda. Untuk itu, sekiranya anda merasa tidak selesa pada gigi, anda harus berjumpa doktor dengan segera.

Semasa di rumah, anda boleh mengambil langkah pencegahan yang dilakukan secara berkala. Plak adalah penyebab berlakunya rongga, jadi cara yang paling berkesan adalah dengan mengelakkan plak tumbuh di atas gigi. Lakukan rutin kesihatan mulut berikut untuk mencegah rongga:

1. Kurangkan kebiasaan anda dalam memakan makanan dan minuman bergula dan berkanji.

2. Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan sealant gigi, yang merupakan lapisan pelindung yang melekat pada permukaan gigi belakang.

3. Gosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari selama dua minit dan sebelum tidur. Anda juga boleh memilih ubat gigi yang mengandungi fluorida dan direka khas untuk menghilangkan plak dan mencegah kerosakan gigi. Anda boleh memilih ubat gigi Pepsodent yang mempunyai formula khas untuk merawat rongga.

4. Setelah menggosok gigi, gunakan ubat kumur yang berkesan untuk membersihkan mulut bakteria dan menjaga nafas segar. Sekarang ada banyak pilihan ubat kumur Pepsodent yang boleh dipilih mengikut keperluan anda.

Jadi, apa sahaja masalah pergigian yang anda rasakan, ingatlah untuk segera berjumpa dengan doktor gigi yang betul, okay? Dan selalu ambil langkah pencegahan dengan menggunakan ubat gigi Pepsodent, ya.

Anda boleh menggunakan aplikasi untuk menghubungi doktor gigi Pepsodent yang bersedia membantu mengatasi masalah rongga. Anda boleh mendapatkan nasihat yang tepat mengenai masalah pergigian di doktor gigi Pepsodent di melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual. Anda juga boleh membeli produk Pepsodent yang anda perlukan , kamu tahu. Dalam satu jam pesanan anda akan dihantar terus ke destinasi anda. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play.

Recent Posts