Berikut adalah Petua Hidup Diet untuk Pemula

"Diet adalah salah satu cara yang dapat dilakukan untuk menurunkan berat badan dengan berkesan. Sekiranya anda tidak pernah melakukannya sebelum ini, terdapat beberapa petua diet yang harus diketahui oleh pemula, seperti pilihan makanan yang sihat dan perancangan yang baik. "

, Jakarta - Setiap orang perlu menjaga kesihatan mereka selama wabak ini agar mereka tidak mudah diserang oleh COVID-19. Salah satu perkara yang perlu dilakukan secara teratur adalah mengamalkan diet yang sihat. Walaupun begitu, tidak semua orang memahami cara melakukan diet yang berkesan. Anda boleh mengetahui beberapa petua diet untuk pemula. Lihat ulasan penuh!

Beberapa Cara Melakukan Diet untuk Pemula

Makanan yang dimakan setiap hari mempunyai kesan besar terhadap kesihatan dan kualiti hidup seseorang. Banyak kajian mengaitkan peningkatan risiko penyakit serius dengan diet yang buruk. Dengan memakan makanan sihat yang baik, risiko anda untuk mengelakkan penyakit serius tentunya lebih rendah daripada mereka yang tidak.

Baca juga: Panduan Selamat Keto Diet untuk Pemula

Dengan mengamalkan diet yang baik, anda dapat memperbaiki semua aspek kehidupan, dari fungsi otak hingga prestasi fizikal dan mental tubuh. Sebenarnya, makanan memang boleh mempengaruhi semua sel dan organ tubuh setiap orang.

Oleh itu, jika anda masih tidak banyak memahami gaya hidup sihat ini, terdapat beberapa perkara yang perlu anda ketahui mengenai diet untuk pemula. Dengan begitu, tabiat ini dapat dilakukan secara berkala tanpa ada kesalahan atau kekurangan. Berikut adalah beberapa petua diet untuk pemula:

1. Buat Pelan Diet

Petua pertama mengenai diet untuk pemula adalah memastikan anda telah membuat rancangan diet. Pelaksanaan program ini harus merangkumi makanan sihat yang tidak terlalu banyak diproses, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, tenusu rendah lemak, daging tanpa lemak, dan kacang-kacangan. Makanan rendah kalori ini sangat membantu penurunan berat badan.

Anda perlahan-lahan dapat melepaskan diri dari makanan yang diproses dan tinggi lemak dan menggantikannya dengan makanan yang lebih berkhasiat. Pastikan anda membuat rancangan baru pada akhir minggu agar anda tidak bosan dengan menu yang sama. Anda juga perlu mengkaji keberkesanan diet ini dengan melihat perubahan berat badan.

Sekiranya anda ingin membuat rancangan yang berkesan, anda boleh membuat temu janji dengan beberapa doktor di hospital yang kami bekerjasama . Dengan muat turun permohonan , anda boleh menentukan waktu dan hospital sendiri sambil menyesuaikan jadual kosong. Nikmati akses kesihatan yang mudah ini sekarang juga!

Baca juga: Panduan Diet Buah untuk Pemula

2. Ambil Langkah Kecil

Perubahan bukanlah perkara yang mudah dilakukan, jadi anda perlu mengambil langkah kecil sebagai petua diet untuk pemula. Membuat perubahan kecil dan beransur-ansur dalam diet anda adalah kaedah terbaik untuk mengubah tabiat. Beberapa pakar mencadangkan melakukan satu perubahan setiap minggu untuk membiasakan diri dengan tingkah laku baru sehingga dapat bertahan seumur hidup.

Cara terbaik untuk memulakan diet untuk pemula adalah dengan mengisi almari dan peti sejuk anda dengan makanan yang sihat. Cuba cari tahu cara menyediakan makanan sihat yang dapat membangkitkan selera untuk membiasakan diri. Ketekalan adalah perkara yang paling penting dalam diet daripada mendorong diri anda untuk mendapatkan hasil segera.

3. Tetapkan Matlamat Realistik

Petua diet terakhir untuk pemula adalah memastikan untuk menetapkan matlamat yang realistik. Paling tidak, anda boleh berhasrat untuk kehilangan sekitar 5-10 peratus daripada angka semasa anda. Ini tentu dapat meningkatkan perasaan, kesihatan, dan mood. Dari segi kesihatan, penurunan berat badan juga dapat menurunkan tekanan darah, kadar gula, dan kolesterol.

Baca juga: 6 Cara Mudah Menurunkan Berat Badan Selain Diet dan Bersenam

Itulah beberapa petua diet untuk pemula yang boleh anda gunakan jika anda berhasrat untuk melakukannya. Semua perkara ini tidak boleh berlaku tanpa kemahuan jika anda benar-benar ingin menjadikan badan anda sihat. Dengan cara itu, potensi anda untuk jangka hayat pasti lebih besar.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. 7 Cara Memulakan Diet Anda ke Permulaan yang Baik.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Makan Sihat - Panduan Terperinci untuk Pemula.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found