Mitos atau Fakta, Kopi Boleh Menurunkan Berat Badan

, Jakarta - Benarkah minum kopi dapat menurunkan berat badan? Dilaporkan dari Klinik Mayo Dikatakan bahawa kafein sahaja tidak akan menurunkan berat badan. Namun, menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Harvard T.H. CHAN Sekolah Kesihatan Awam , minum empat cawan kopi setiap hari dapat mengurangkan lemak badan sekitar 4 peratus.

Kafein dalam kopi dapat meningkatkan metabolisme, sehingga membakar lebih banyak kalori dan memicu penurunan lemak badan. Jadi, bolehkah semua kopi mempunyai kesan penurunan berat badan? Baca lebih lanjut di sini!

Baca juga: Ini adalah kesan minum kopi terlalu banyak pada pencernaan

Kafein Boleh Melawan Obesiti?

Menyokong data kesihatan dari Harvard T.H. CHAN Sekolah Kesihatan Awam , pasukan penyelidik dari University of Nottingham di UK menerbitkan kajian di jurnal Laporan Ilmiah yang menunjukkan bahawa kafein meningkat lemak perang atau lemak coklat. Aktiviti lemak coklat membakar tenaga, yang dapat membantu mengurangkan berat badan. Dianggarkan bahawa anda mesti minum sekurang-kurangnya 100 cawan kopi untuk mendapatkan hasil yang signifikan. Sudah tentu ini menunjukkan sesuatu yang mustahil dilakukan, jadi lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menyebutkan kafein dapat melawan kegemukan.

Sesungguhnya, minum kopi dapat mengurangkan rasa lapar. Kafein dalam kopi juga dapat merangsang termogenesis, yang merupakan salah satu cara tubuh menghasilkan haba dan tenaga daripada mencerna makanan.

Kopi juga dianggap mempunyai beberapa bahan yang baik untuk kesihatan, mulai dari:

  • Asid Klorogenik

Ini adalah sebatian yang menyebabkan rasa kopi pahit atau masam. Asid klorogenik mempunyai kesan antioksidan yang bertanggung jawab untuk memberikan perlindungan dari penyakit jantung dan serangan jantung.

Kesan antioksidannya juga dapat melindungi sel DNA dan saraf, dan dapat meningkatkan kemampuan melawan infeksi, dari bakteria, jamur, dan virus. Ini termasuk merangsang metabolisme dan melambatkan penyerapan karbohidrat.

  • Trigonelline

Trigonelin berguna dalam memerangi jangkitan membantu mengatur gula darah.

  • Polifenol

Polifenol terdapat dalam banyak jenis makanan dan minuman tumbuhan. Antioksidan ini terbukti dapat meningkatkan kesehatan, mengurangi peradangan, dan mencegah penyakit.

Baca juga: 6 Fakta mengenai Mitos Kafein yang Perlu Anda Ketahui

Selain itu, minum kopi mempunyai kesan sampingan. Terlalu banyak kafein boleh menyebabkan kegelisahan, insomnia, mual, peningkatan tekanan darah, dan masalah lain. Minum kopi apabila ditambah gula, susu, dan penambah rasa manis lain juga dapat meningkatkan kalori dan lemak. Menambah susu dan gula ke dalam kopi atau teh anda dapat menghalang usaha menurunkan berat badan, terutama jika anda minum beberapa gelas sehari.

Sebaiknya minum kopi hitam

Sebaiknya minum kopi hitam tanpa gula atau bahan tambahan. Minum kafein dalam jumlah sederhana bersama dengan aktiviti fizikal dapat membantu meningkatkan pemeliharaan dan penurunan berat badan. Jadi, kopi dapat menurunkan berat badan bukanlah satu faktor. Masih memerlukan faktor lain seperti bersenam dan diet yang sihat.

Baca juga: Adakah benar bahawa minum kopi sering meningkatkan risiko hipertensi?

Kini, terdapat lebih banyak kopi kontemporari yang menawarkan pelbagai rasa dengan tambahan kalori. Sudah tentu ini sangat menggoda. Sekiranya anda ingin terus menikmati kopi tanpa menambah berat badan, anda boleh mengikuti petua ini.

1. Taburkan sedikit kayu manis.

2. Gunakan susu badam tanpa gula.

3. Gunakan sedikit pemanis semula jadi tanpa kalori.

4. Masukkan beberapa titis ekstrak vanila.

5. Beri saya coklat gelap cair

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai cara menurunkan berat badan dengan cara yang sihat, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Harvard T.H. CHAN School of Public Health Diakses pada tahun 2020. Empat cawan kopi sehari berkaitan dengan kehilangan lemak badan yang sederhana.
Perbualan. Diakses pada tahun 2020. Pemeriksaan Penyelidikan: bolehkah minum kopi membantu mengurangkan berat badan?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Adakah kafein dapat membantu mengurangkan berat badan?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Kopi Mempengaruhi Berat?
Berita Kesihatan AS. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Kopi Membantu Anda Menurunkan Berat Badan? Mitos mengenai Diet Pembersih Kopi.

Recent Posts