Sembuhkan Asid Perut dengan 5 Makanan Ini

Jakarta - Punca asid perutlebih kerap disebabkan oleh pola makan yang tidak teratur, sering memakan makanan yang mempunyai rasa masam, dan pedas. Bahasa awam untuk penyakit asid gastrik adalah penyakit ulser. Pedih ulu hati adalah gangguan pada perut yang memberikan kesan perasaan tidak sedap di perut, kembung perut, menyengat, dan mual. Gangguan pada perut disebabkan oleh pengeluaran asid perut yang tidak terkawal.

Bagi orang yang mempunyai penyakit asid gastrik kronik atau GERD (Penyakit Refluks gastroesofagus), tidak boleh mengambil makanan dan minuman secara sembarangan. Kerana jika anda memilih yang salah, ia sebenarnya dapat meningkatkan asid perut dan GERD akan berulang. Walaupun akut, penyakit refluks asid boleh menyebabkan komplikasi pendarahan dan jangkitan. Oleh itu, setiap orang yang mempunyai penyakit asid perut harus dapat memilih makanan yang selamat untuk dimakan.

Coklat, makanan pedas, makanan berlemak, buah masam, bawang, bawang putih, dan tomato adalah beberapa makanan yang boleh memicu gejala asid perut untuk muncul. Beberapa gejala penyakit asid perut termasuk loya, muntah, kembung, sakit di bahagian perut, perut panas, atau makanan kembali ke kerongkongan (refluks). Tetapi kesan setiap makanan juga boleh berbeza bagi setiap orang. Oleh itu, untuk mengawal gejala asid perut yang mungkin muncul, perlu memperhatikan makanan apa yang boleh dimakan oleh orang yang mempunyai asid perut. Berikut adalah senarai 5 makanan untuk asid perut yang perlu anda ketahui.

1. Oatmeal

Bagi orang yang mempunyai penyakit asid perut, disarankan untuk makan oatmeal. Kerana makanan ini mengandungi serat yang baik untuk mengatasi gejala penyakit refluks asid. Oatmeal dipercayai dapat menyerap asid perut sehingga mengurangkan gejala refluks. Bukan sahaja kaya akan serat, tetapi juga dapat membuat anda kenyang lebih lama.

2. Pisang

Pisang juga merupakan makanan yang baik untuk asid perut.Kerana kandungan pH sekitar 5,6 buah ini sangat baik untuk pengidap penyakit perut. Bukan hanya pisang, buah-buahan lain yang bagus untuk dijadikan makanan untuk asam lambung adalah epal, tembikai, dan pir.

3. Halia

Halia juga dipercayai selamat sebagai makanan untuk asid perut. Kerana rempah ini bukan sahaja memberikan rasa hangat tetapi juga dapat mengurangkan risiko naiknya asam lambung. Halia mempunyai sifat anti-radang yang dapat mengatasi masalah pencernaan, dan berguna sebagai rawatan semula jadi untuk asid perut atau bisul. Cara memakannya, potong atau parut halia, kemudian digunakan sebagai minuman halia suam.

4. Sayuran hijau

Makanan untuk asid perutYang lain adalah sayur-sayuran hijau. Kentang, brokoli, selada, timun, kacang buncis, kembang kol, dan asparagus dipercayai dapat membantu menurunkan asid perut berkat kandungan di dalamnya.

5. Roti

Roti yang mengandungi gandum atau pelbagai biji-bijian di dalamnya bagus untuk makanan untuk asid perut.Ini kerana roti jenis ini mengandungi banyak vitamin, serat, dan nutrien dan baik untuk kesihatan tubuh dan perut.

Selain memperhatikan jenis makanan untuk asam lambung,yang baik untuk dimakan setiap hari, perlu juga memperhatikan beberapa perkara yang boleh mendorong asid perut seperti berbaring selepas makan, makan sebahagian besar atau makan hingga kenyang, minum alkohol atau minuman ringan, dan merokok.

Dengan mengetahui makanan yang boleh dimakan untuk orang yang mempunyai asid perut dan perkara-perkara yang boleh mencetuskan kenaikan asid perut, sudah tentu anda akan mengelakkan serangan penyakit asid perut. Ada aduan berkaitan kesihatan yang ingin anda tanyakan? anda boleh menggunakan aplikasi untuk membincangkan semua perkara yang berkaitan dengan kesihatan. Anda boleh memilih perkhidmatan tersebut sembang, panggilan suara, atau panggilan videountuk berbincang dengan doktor dan membeli keperluan kesihatan melalui aplikasi . Permohonan boleh awak muat turun di App Store dan Google Play.

Recent Posts