3 Gejala Keratosis Pilaris Yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Keratosis pilaris adalah penyakit kulit yang boleh mengganggu penampilan. Sebabnya, penyakit ini membuat penghidapnya mempunyai permukaan kulit yang kasar, lebam kecil, serupa dengan kulit ayam. Umumnya, keratosis pilaris tidak menyebabkan rasa sakit atau gatal, dan boleh menjadi putih atau merah.

Keratosis pilaris biasanya muncul pada kulit lengan, paha, pipi, dan punggung. Walau bagaimanapun, keratosis pilaris juga dapat muncul pada alis, wajah, atau kulit kepala. Sekiranya remaja dan kanak-kanak mempunyai keratosis pilaris, mereka dapat sembuh sendiri ketika mereka semakin tua.

Baca juga: Kenali Keratosis Pilaris, penyakit yang disebut kulit ayam

Dalam beberapa kes, benjolan keratosis pilaris di wajah dapat meradang. Keratosis pilaris bukanlah keadaan perubatan yang serius. Tetapi, jika ia mengganggu penampilan anda, disarankan untuk berjumpa doktor dengan segera.

Secara lebih terperinci, berikut adalah beberapa tanda atau gejala keratosis pilaris yang biasa:

 1. Benjolan merah atau putih kecil, biasanya di bahagian atas lengan, kaki, punggung, atau pipi.

 2. Kulit di sekitar lebam terasa kering, kasar, dan kadang-kadang gatal.

 3. Keadaan kulit yang terkena keratosis pilaris sering bertambah buruk ketika cuaca sejuk, kelembapan rendah, dan keadaan kulit kering.

Berlaku Kerana Pengumpulan Protein

Keratosis Pilaris berlaku akibat penumpukan keratin, protein padat yang melindungi kulit dari bahan berbahaya dan jangkitan. Keratin menebal di permukaan kulit disebut keratosis. Apabila mengalami keratosis pilaris, keratin akan menyumbat liang di mana terdapat folikel rambut. Penyumbatan ini mengembun dan melebarkan liang, dan menjadikan permukaan kulit terasa kasar dan tidak rata atau bersisik.

Walaupun penyebab penumpukan keratin dalam keratosis pilaris masih belum diketahui dengan jelas, keadaan ini dianggap mempunyai hubungan dengan penyakit keturunan atau penyakit kulit yang lain. Risiko keratosis pilaris juga boleh meningkat disebabkan oleh beberapa faktor, seperti:

 • Umur. Kanak-kanak dan remaja mempunyai risiko lebih tinggi terkena keratosis pilaris.

 • Penyakit kulit yang lain. Keratosis pilaris lebih mudah pada orang dengan ichthyosis dan eksim.

 • Jantina. Berbanding lelaki, wanita lebih mudah terkena keratosis pilaris.

Baca juga: Ini adalah 5 penyakit yang mudah menyerang kulit

Rawatan dan Pencegahan

Tidak ada rawatan khusus untuk keratosis pilaris, kerana keadaan ini umumnya dapat diselesaikan sendiri. Sebilangan besar pilihan rawatan hanya bertujuan untuk melembutkan penumpukan keratin pada kulit. Beberapa jenis rawatan untuk keratosis pilaris adalah:

 • Pengelupas topikal . Sapukan krim ubat ini untuk melembapkan kulit kering dan menyingkirkan sel kulit mati.

 • Retinoid topikal . Retinol adalah turunan vitamin A, yang berfungsi dalam membantu proses pergantian sel dan mencegah penyumbatan folikel rambut. Ubat ini juga dalam bentuk krim atau salap.

 • Terapi laser. Lampu laser akan disalurkan ke kulit yang terkena keratosis pilaris. Ia memerlukan beberapa sesi terapi laser untuk menunjukkan kesannya pada kulit.

Sementara itu, langkah pencegahan yang dapat diambil untuk keratosis pilaris adalah:

 • Gunakan pelembap kulit yang sesuai dengan jenis kulit anda.

 • Gunakan mesin kawalan kelembapan.

 • Jangan mandi terlalu lama kerana aktiviti ini dapat menghilangkan kulit minyak semula jadi.

 • Mandi dengan air suam.

 • Keringkan kulit secara merata selepas mandi dan menggunakan produk pelembap kulit.

 • Gunakan sabun ringan dengan minyak sebagai pelembap.

Baca juga: Kenali 5 Penyakit Kulit Yang Jarang Berlaku

Itulah sedikit penjelasan mengenai keratosis pilaris. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found