Mitos atau Fakta, Bolehkah Makan Udang Menyebabkan Gatal-Gatal?

, Jakarta - Gatal-gatal adalah wabah bengkak, pucat merah pucat yang muncul secara tiba-tiba pada kulit. Benjolan ini berbentuk bulat dengan ukuran tidak teratur. Benjolan ini juga boleh muncul di mana sahaja di badan, termasuk muka, bibir, lidah, tekak, atau telinga.

Hives boleh menjadi bentuk atau reaksi alergi, terutama pada makanan. Makanan Laut sering menjadi pencetus alergi pada orang dewasa dan kanak-kanak, termasuk udang. Gejala alergi udang boleh dicirikan oleh munculnya benjolan merah pada kulit disertai dengan gatal atau dikenali sebagai gatal-gatal.

Baca juga: Ini adalah jenis gatal-gatal yang perlu anda ketahui

Makanan Laut Boleh Mencetuskan Alergi

Tindak balas alergi udang bukan hanya semasa anda memakannya, tetapi juga boleh berlaku semasa anda menyentuh atau menyedut asap dari udang yang dimasak. Gejala alahan ringan yang boleh berlaku sebelum reaksi alergi yang teruk termasuk:

1. lebam merah pada kulit.

2. Bengkak bibir.

3. Kesemutan di tekak dan mulut.

4. Kulit gatal dan ruam.

5. Selsema.

6. Mengetatkan tekak.

7. Gejala pencernaan mulai dari kekejangan, sakit perut, loya atau muntah.

Bagaimana seseorang boleh alergi terhadap udang? Sistem imun bertindak balas terhadap pencetus alergi tertentu (alergen). Sistem kekebalan tubuh menghasilkan antibodi yang mengesan alergen dan menyebabkan reaksi keradangan dan pembebasan bahan kimia yang disebut histamin. Histamin menyebabkan gatal-gatal, demam dan gejala alahan lain.

Baca juga: Apakah perbezaan antara gatal-gatal akut dan gatal-gatal kronik?

Molekul tertentu dalam udang mencetuskan alergi, jadi anda mungkin mengalami reaksi alergi terhadap makanan yang mengandungi molekul ini. Sebilangan orang mungkin alergi terhadap satu jenis makanan laut sementara yang lain hanya mempunyai udang.

Beberapa jenis makanan laut yang mencetuskan alahan adalah:

1. Kakap putih.

2. Kod.

3. Salmon.

4. Kakap.

5. Trout.

6. Tuna.

7. Sotong.

8. udang karang.

9. Sotong.

10. Lobster.

11. Kerang.

12. Tiram.

Cara terbaik untuk mengatasi alergi udang adalah dengan mengelakkan semua makanan yang mengandungi udang. Sistem imun setiap orang berbeza, dan alahan makanan laut boleh menyebabkan gejala yang berkisar dari ringan hingga parah. Banyak alahan makanan tidak menyebabkan gejala yang teruk, tetapi boleh mengancam nyawa dan harus diberi perhatian serius.

Baca juga: Ini 7 Kebaikan Makanan Laut untuk Kesihatan

Punca-punca lain dari gatal-gatal selain makanan

Selain makanan, gatal-gatal boleh terjadi disebabkan oleh pemindahan darah, bahan kimia dalam makanan tertentu (seperti aditif dan pengawet), jangkitan (seperti selsema, mononukleosis berjangkit, hepatitis, jangkitan saluran kencing, dan tekak strep), gigitan serangga, lateks, ubat pengambilan ubat tertentu, rangsangan fizikal seperti cuaca sejuk atau panas, dan penyakit dalaman (seperti penyakit tiroid, barah, atau hepatitis).

Gatal-gatal akut (tahan kurang dari enam minggu) atau kronik (tahan lebih dari enam minggu). Menggaru, alkohol, senaman, dan tekanan boleh menjadikan gatal semakin teruk. Rawatan gatal yang paling kerap disyorkan adalah antihistamin. Ia berfungsi dengan menyekat kesan histamin, bahan kimia pada kulit yang boleh menyebabkan keradangan, bengkak, dan gatal. Kompres sejuk atau salap anti-gatal juga dapat membantu melegakan gejala.

Sekiranya anda mengesyaki anda alah pada makanan laut, berjumpa dengan profesional perubatan di . Anda boleh bertanya apa-apa masalah kesihatan dan doktor terbaik di lapangan akan memberikan penyelesaian. Ia cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor malah anda boleh memilih untuk berbual Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Saluran Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2020. Alahan kerang dan ikan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Alahan Kerang.
ubat-ubatan.com. Diakses pada tahun 2020. Hives vs Rash - Apa perbezaan antara mereka?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found