Wanita Perlu Tahu, Ini adalah 3 Fasa Menstruasi Setiap Bulan

, Jakarta - Semua wanita yang masih dalam usia produktif mesti mengalami haid setiap bulan. Walaupun ia berlaku secara berkala, sebenarnya tidak banyak wanita tahu apa yang berlaku pada tubuh mereka semasa haid. Nampaknya, ada fasa dan perubahan yang berlaku di dalam badan semasa kitaran haid.

Semasa kitaran haid, perubahan berlaku pada tubuh wanita, terutama pada organ pembiakan. Semasa haid, terdapat lapisan dinding rahim, yang dikenali sebagai endometrium yang sebelumnya menebal. Penumpahan lapisan ini berlaku kerana tidak adanya proses persenyawaan telur. Lapisan dinding rahim yang mengalami kelesuan ditandai dengan pembuangan darah, yang kemudian dikenali sebagai darah haid. Untuk lebih jelasnya, lihat penjelasan mengenai haid dan fasa yang dilalui oleh wanita dalam tempoh ini!

Baca juga: 4 Perkara Yang Berlaku Semasa Kitaran Menstruasi

Mengetahui Fasa Menstruasi Wanita

Setiap wanita mungkin mempunyai kitaran haid yang berbeza. Kitaran ini boleh berlangsung dari 23-25 ​​hari, tetapi purata kitaran haid berlaku setiap 28 hari. Terdapat sebilangan hormon yang terlibat dalam kitaran haid, termasuk progesteron, hormon pelepasan gonadotropin, hormon luteinizing, dan hormon perangsang folikel.

Dalam satu haid, ia dibahagikan kepada 3 fasa. Berikut adalah penjelasan mengenai fasa-fasa yang berlaku!

1. Fasa Menstruasi

Ini adalah fasa pertama dalam kitaran haid yang berlangsung selama 3-7 hari. Pada fasa ini, lapisan rahim menumpahkan, yang kemudian menghasilkan darah haid. Jumlah darah yang keluar boleh berbeza-beza, tetapi biasanya lebih banyak darah akan keluar pada hari pertama hingga hari ketiga haid.

Baca juga: Kitaran Menstruasi Tidak Teratur? Awasi 5 penyakit ini

Pada fasa ini juga, wanita akan merasa sakit atau kekejangan di beberapa bahagian badan. Secara amnya, rasa sakit muncul di pelvis, kaki, dan punggung. Kesakitan yang dirasakan pada awal haid berlaku kerana pengecutan otot rahim. Pengecutan menyebabkan bekalan oksigen ke rahim tidak lancar, menyebabkan kekejangan dan sakit perut semasa haid.

2. Pra Ovulasi dan Ovulasi

Selepas haid, masukkan fasa kedua, iaitu fasa pra-ovulasi. Sekiranya sebelumnya dinding rahim ditumpahkan, pada fasa ini bahagiannya akan menebal lagi. Proses ini berlaku kerana dipicu oleh peningkatan hormon yang berperanan semasa kitaran haid. Pada fasa ini, ovulasi juga berlaku, melakukan hubungan seks pada masa ini sangat dianjurkan bagi pasangan yang merancang untuk melahirkan bayi dalam keluarga. Ini kerana kemungkinan persenyawaan menjadi lebih tinggi dalam tempoh pra-ovulasi hingga waktu ovulasi.

3. Pra haid

Memasuki fasa ketiga, iaitu fasa pra-haid, dinding rahim akan menebal. Ini berlaku kerana folikel telah pecah dan melepaskan telur untuk membentuk a corpus luteum. Selepas itu, badan menghasilkan progesteron yang menjadikan lapisan rahim menjadi lebih tebal. Sekiranya persenyawaan tidak berlaku sehingga fasa tersebut, anda mungkin mula merasakan simptom pramenstruasi, alias PMS. Gejala yang sering muncul adalah perubahan emosi, menjadi lebih sensitif, sakit payudara, pening, keletihan, dan perut kembung.

Baca juga: Menstruasi Tidak Teratur, Apa Yang Perlu Dilakukan?

Kitaran haid boleh berbeza antara satu wanita dengan wanita yang lain. Sekiranya anda mengalami haid yang tidak teratur, seperti haid selama lebih dari 7 hari atau tidak ada haid selama lebih dari 3 bulan, segera lakukan pemeriksaan kepada doktor untuk mengetahui penyebabnya. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk bertanya mengenai gangguan haid kepada doktor. Sampaikan gejala awal gangguan haid melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai haid yang sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diperoleh pada 2019. 7 Sebab Anda Mengalami Sakit Berkala.
WebMD. Diakses 2019. Kitaran Menstruasi Biasa.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found