Adakah Kucing Selamat Memakan Coklat?

, Jakarta - Coklat terkenal sebagai makanan yang sangat berbahaya jika dimakan oleh anjing. Namun, tahukah anda bahawa makanan manis ini sama berbahaya jika dimakan oleh kucing. Oleh itu, jangan sekali-kali memberi coklat kepada kucing, kucing peliharaan atau kucing liar di jalan.

Coklat adalah makanan yang kurang biasa untuk kucing, mungkin kerana mereka tidak dapat merasakan makanan manis. Sekiranya kucing memakan coklat, ketoksikan boleh menjadi teruk seperti yang dialami oleh anjing.

Baca juga: Berikut adalah 7 Jenis Makanan yang Berbahaya untuk Kucing

Apa yang Membuat Coklat Beracun kepada Kucing?

Sebatian yang menjadikan coklat sebagai makanan memuaskan bagi manusia sebenarnya sangat berbahaya bagi anjing dan kucing. Coklat mengandungi sejumlah kecil kafein dan sebilangan besar sebatian yang berkaitan dengan theobromine. Sebatian ini dikenali sebagai metilxanthin, dan kedua-duanya menyumbang kepada gejala keracunan.

Secara amnya, kepekatan kafein dan theobromine dalam coklat berkadar dengan jumlah koko yang ada. Coklat gelap dan coklat bakar adalah yang paling berbahaya, walaupun dalam jumlah kecil. Malah coklat putih juga berpotensi menyebabkan gejala keracunan pada kucing. Jadi, apa pun bentuknya, pengambilan coklat pada kucing mesti diberi perhatian serius.

Gejala Kucing Keracunan Coklat

Tanda-tanda klinikal biasanya muncul dalam masa 6-12 jam setelah tertelan dan boleh bertahan hingga tiga hari dalam kes-kes yang teruk. Mana-mana tanda klinikal berikut harus dirawat dengan segera jika ia berlaku pada kucing:

 • Gag.
 • Cirit-birit.
 • Selera makan berkurang.
 • Peningkatan dahaga
 • Peningkatan kencing.
 • Denyutan jantung meningkat.
 • Keresahan.
 • Nafas pendek atau cepat.
 • Gegaran otot.
 • Kejang.
 • Koma.

Gejala-gejala ini dapat berkembang dengan cepat. Perubahan degupan jantung dan irama dapat menyebabkan tekanan darah rendah, sementara gegaran dan kekejangan otot dapat menyebabkan suhu badan yang sangat tinggi. Sekiranya tidak dirawat, perubahan ini boleh membawa maut.

Sekiranya anda mendapati kucing anda baru sahaja makan coklat, segera berbincang dengan doktor haiwan anda apakah langkah yang perlu anda ambil sebagai pertolongan cemas. Doktor haiwan di akan memberikan cadangan dan tindakan yang mungkin dapat anda lakukan segera untuk mengelakkan kucing mengalami perkara yang tidak diingini.

Baca juga: Adakah Makanan Manusia Selamat Dimakan Kucing?

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Kucing Anda Beracun Coklat

Kecuali diarahkan oleh doktor haiwan, serahkan kepada profesional dan jangan sekali-kali menggunakan hidrogen peroksida untuk membuat kucing muntah. Ini boleh menyebabkan gastritis atau keradangan teruk pada lapisan perut pada kucing.

Dapatkan maklumat berikut berguna semasa membawa kucing anda ke doktor haiwan, jika boleh:

 • Semasa kucing memakan coklat.
 • Nama produk tertentu yang ditelan, bawa bungkus coklat sahaja.
 • Jumlah coklat yang anda fikir kucing telah dimakan.
 • Senaraikan gejala klinikal yang anda perhatikan.

Walaupun lawatan doktor haiwan kemungkinan besar disyorkan, maklumat ini akan membantu pasukan doktor haiwan menilai risiko kucing dan menjalani rawatan semasa dalam perjalanan.

Baca juga: Bolehkah Anda Memberi Makanan Anjing kepada Kucing?

Apa yang Akan Dilakukan Doktor Haiwan Sekiranya Kucing Makan Coklat?

Rawatan menelan coklat akan berbeza-beza dari satu kes yang lain, tetapi biasanya merangkumi beberapa rawatan berikut:

Penyahtinjaan

Langkah pertama adalah mengeluarkan coklat sebanyak mungkin dari perut kucing. Kucing sangat sukar untuk menyebabkan muntah, walaupun dengan ubat-ubatan yang terdapat di pejabat doktor haiwan. Sekiranya memprovokasi muntah tidak berfungsi, dan potensi keracunannya teruk, beberapa kucing akan diberi arang aktif untuk mengikat racun atau ditenangkan dan perutnya dipompa. Semakin kurang racun yang diserap, semakin kecil kemungkinan kesan sampingannya teruk.

Penjagaan Sokongan

Untuk kucing yang menunjukkan tanda-tanda keracunan, mereka mungkin perlu dirawat di klinik atau hospital veterinar. Doktor haiwan akan memilih gabungan ubat yang mensasarkan gejala tertentu. Doktor juga akan menggunakan terapi cecair untuk menyokong jantung dan tekanan darah, dan membantu tubuh kucing mengeluarkan toksin dengan lebih cepat.

Rujukan:
Haiwan peliharaan MD. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Kucing Makan Coklat?
Purine. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Kucing Makan Coklat?
Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2021. Berapa Banyak Coklat Beracun bagi Kucing?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found