Berhati-hati dengan membran yang tumbuh di putih bola mata tanda Pterygium

, Jakarta - Ketika mata mengalami sedikit gangguan seperti kelipan, penglihatan mesti terganggu. Lebih-lebih lagi, jika membran muncul di kawasan putih mata dan tumbuh untuk menutup bahagian lain, maka ini tidak dapat diabaikan. Membran ini merosakkan penglihatan dan menyebabkan komplikasi berbahaya. Dari segi perubatan, penampilan membran ini di mata disebut pterygium, dan boleh terjadi pada satu atau kedua mata sekaligus.

Punca Pterygium

Punca sebenar penyakit ini tidak diketahui. Namun, kebiasaan berada di bawah sinar matahari yang terang selama berjam-jam tanpa pelindung mata meningkatkan risiko pterygium. Terutama jika anda selalu menggunakan air yang memantulkan sinar UV yang berbahaya. Orang yang tinggal di negara yang melintasi khatulistiwa dan tinggal di kawasan panas, dan bekerja luaran mempunyai risiko serangan pterygium yang lebih tinggi.

Bukan hanya kerana terdedah kepada sinar ultraviolet yang melanda mata, beberapa faktor lain seperti kerap terkena debu, pasir, asap, dan angin mempunyai risiko tinggi untuk mengalami ini. Lelaki mempunyai risiko dua kali ganda berbanding wanita. Di samping itu, usia yang lebih tua juga akan meningkatkan risiko terkena pterygium.

Baca juga: 3 Tabiat Ini Boleh Menyebabkan Mata Kering

Gejala Pterygium

Mereka yang menghidap penyakit pterygium biasanya kelihatan membran di permukaan bola mata tanpa ada keluhan lain. Namun, beberapa syarat ini boleh timbul, seperti:

  • Mata merah.

  • Kerengsaan, gatal-gatal, atau pembakaran mata.

  • Penglihatan kabur atau kabur.

  • Rasanya ada sesuatu yang tersekat di mata jika membran pterygium tebal atau lebar.

Rawatan Pterygium

Cara mengatasi selaput mata yang sudah teruk, biasanya pembedahan adalah satu-satunya cara untuk pulih. Namun, tidak semua pterygium memerlukan pembedahan. Sekiranya pesakit masih mengalami simptom ringan, doktor memberikan titisan mata atau salap untuk menghentikan mata merah atau jengkel. Untuk mengelakkan kerengsaan, anda juga boleh menggunakan air mata buatan. Pembedahan dilakukan jika membran sudah mengganggu pandangan.

Selepas pembedahan, orang dengan pterygium diberi ubat untuk mengurangkan risiko komplikasi. Ubat ini berfungsi untuk mencegah kambuhan pterygium. Doktor juga terus memantau keadaan mata selama kira-kira 1 tahun untuk mengelakkan berulang atau gangguan mata lain yang timbul akibat komplikasi.

Pencegahan Pterygium

Sekiranya anda masih memiliki penglihatan normal, disarankan untuk menjaga kesehatan mata dengan menghindari terkena lingkungan sekitarnya, seperti sinar matahari, asap, atau debu yang memicu pterygium.

Anda boleh memakai cermin mata hitam atau topi semasa melancong atau bekerja di luar rumah. Ini untuk mengelakkan pterygium atau kambuhannya.

Baca juga: 7 Penyakit Mata yang Tidak Biasa

Mata adalah salah satu deria yang sangat penting untuk menyokong aktiviti. Untuk menjaga kesihatan mata, sebenarnya disarankan agar anda melakukan pemeriksaan mata secara berkala pada usia berapa pun. Doktor melakukan beberapa siri ujian untuk memeriksa seberapa baik penglihatan anda atau mengesan lebih awal jika terdapat masalah mata. Oleh itu, jangan biarkan tabiat buruk anda menjadikan mata anda kering dan jengkel. Sekiranya anda ingin bertanya kepada doktor mengenai masalah mata, cubalah muat turun permohonan dan pilih Tanya perkhidmatan Doktor. Tidak perlu risau, aplikasi Sudah tersedia di App Store dan Google Play Store, sungguh!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found