Ini adalah perbezaan antara kitaran haid yang normal dan tidak

, Jakarta - Kitaran haid adalah serangkaian perubahan yang dilalui oleh tubuh wanita setiap bulan sebagai persediaan untuk kemungkinan kehamilan. Setiap bulan, salah satu ovari akan mengeluarkan telur. Proses ini dikenali sebagai ovulasi. Pada masa yang sama, perubahan hormon berfungsi untuk menyiapkan rahim untuk kehamilan. Sekiranya ovulasi berlaku dan telur tidak disenyawakan, lapisan rahim kemudian dikeluarkan oleh vagina dan proses ini dikenali sebagai haid.

Baca juga: Ini adalah 4 fasa yang berlaku semasa haid

Selain merancang kehamilan, mengesan kitaran haid adalah penting bagi setiap wanita yang telah memasuki masa baligh. Intinya adalah untuk mengetahui sama ada kitaran haid mereka normal atau tidak. Walaupun kitaran haid yang tidak teratur jarang menjadi tanda masalah yang serius, kadangkala ia boleh menjadi tanda masalah kesihatan. Ayuh, kenali tanda-tanda kitaran haid yang normal dan tidak.

Kitaran Menstruasi Biasa

Kitaran haid dikira dari hari pertama satu tempoh hingga hari pertama berikutnya. Walau bagaimanapun, kitaran ini tidak sama untuk setiap wanita. Secara amnya, haid boleh berlaku setiap 21 hingga 35 hari dan berlangsung selama dua hingga tujuh hari. Selama beberapa tahun pertama haid, seorang wanita mungkin mengalami kitaran haid yang cukup lama. Namun, kitaran haid cenderung memendek dan menjadi lebih teratur seiring bertambahnya usia.

Kitaran haid yang kerap dicirikan oleh jangka masa yang sama setiap bulan. Di samping itu, haid boleh menyebabkan sakit ringan atau teruk atau bahkan tidak sakit. Segala-galanya masih dianggap normal jika anda masih mempunyai haid biasa setiap bulan dengan kitaran 21-35 hari. Walau bagaimanapun, ketika menopaus semakin hampir, kitaran mungkin menjadi tidak teratur lagi.

Baca juga: Jangan ambil ringan, ini adalah 5 penyebab haid tidak teratur

Berhati-hatilah dengan Kitaran Menstruasi Tidak Normal

Sebilangan besar wanita mempunyai haid yang berlangsung selama empat hingga tujuh hari. Periode wanita biasanya berlaku setiap 28 hari, tetapi kitaran haid yang normal boleh berkisar antara 21 hari hingga 35 hari. Kitaran haid yang tidak normal biasanya dicirikan oleh yang berikut:

  1. Kitaran yang berlaku kurang dari 21 hari atau lebih dari 35 hari.
  2. Hilang tiga atau lebih kitaran haid berturut-turut.
  3. Aliran haid yang lebih berat atau lebih ringan daripada biasa.
  4. Tempoh haid yang berlangsung lebih dari tujuh hari.
  5. Disertai dengan rasa sakit, kekejangan, loya, atau muntah semasa haid.
  6. Mengalami pendarahan atau bintik yang berlaku di luar kitaran anda. Pendarahan boleh berlaku selepas menopaus atau selepas hubungan seks.

Kitaran haid yang tidak normal seperti di atas dapat menunjukkan adanya salah satu gangguan haid berikut:

  1. Amenorea adalah keadaan apabila seorang wanita berhenti haid sama sekali. Tidak mempunyai tempoh selama 90 hari atau lebih dianggap tidak normal, kecuali jika seorang wanita hamil, menyusui, atau mengalami menopaus. Seorang wanita muda yang belum mula haid pada usia 15 atau 16 tahun atau dalam masa tiga tahun selepas payudaranya mula berkembang juga dianggap mengalami amenorea.
  2. Oligomenorea berlaku apabila seorang wanita jarang haid.
  3. Senggugut dicirikan oleh kesakitan dan kekejangan haid yang teruk.
  4. Pendarahan rahim yang tidak normal mungkin berlaku sekiranya kitaran haid tidak teratur. Gejala boleh merangkumi aliran haid yang lebih berat, jangka masa lebih dari tujuh hari atau pendarahan di luar kitaran atau bercak selepas hubungan seks atau selepas menopaus.

Sudah tahu betapa pentingnya mengetahui kitaran haid? Tidak ada salahnya berjumpa doktor jika anda mengalami kitaran haid yang tidak normal.

Baca juga: Kitaran Menstruasi Tidak normal, Bilakah Anda Perlu Berjumpa Doktor?

Sudah tentu, doktor akan memberikan beberapa rawatan perubatan yang boleh digunakan untuk mengurangkan gejala yang anda alami. Tidak perlu bersusah payah, sekarang anda boleh gunakan untuk membuat pembelian ubat melalui perkhidmatan pada .

Tunggu di rumah selama 60 minit, maka ubat akan dihantar terus ke tempat anda. Berlatih? Ayuh, tunggu apa lagi? muat turun sekarang melalui App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kitaran haid: Apa yang normal, apa yang tidak.
Klinik Cleveland. Diperoleh pada tahun 2020. Menstruasi Tidak Normal (Tempoh).

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found