6 Risiko Sakit Mata Kerana Sofles

Jakarta - Sebilangan besar orang yang mempunyai masalah kesihatan mata, terutama yang berkaitan dengan minus atau silinder, menggunakan kacamata sebagai penyelesaian yang sering diambil. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa orang yang lebih suka menggunakan pelembut lembut. Sebabnya pelbagai, tidak menyakitkan kerana tidak perlu menahan berat gelas, sehingga menjadikan penampilan lebih menarik. Malangnya, penggunaan pelembut lembut ia boleh menyebabkan masalah kesihatan jika digunakan secara cuai. Kesannya kanta lembut yang digunakan dengan cara apa pun boleh menjadikan kesihatan mata menjadi lebih teruk.

Nah, inilah pendapat pakar mengenai kesannya pelembut lembut jika anda hanya memakainya.

  1. Tempat Berkumpul untuk Parasit

Sekiranya anda tidak rajin membersihkan dan memakainya dengan betul, ia pasti akan menjadikan kanta lekap anda kotor. Nah, lensa kotak kotor ini boleh menjadi tempat berkumpulnya bakteria. Kemudian, bakteria ini boleh menjadi "makanan" bagi parasit Acanthamoeba. Menurut pakar dari Universiti Scotland Barat, ini adalah masalah yang mungkin dihadapi oleh pengguna pelembut lembut. Anda perlu berhati-hati, dalam kes yang sangat membawa maut parasit ini boleh menyebabkan kebutaan, anda tahu. Parasit ini dapat ditemukan di debu, air keran, air laut, dan kolam renang. Acanthamoeba akan "menggerogoti" kanta lekap, malah boleh menembusi bola mata dan menyebabkan kebutaan. Mengerikan, bukan?

Anda perlu cemas jika anda mengalami gatal, penglihatan kabur, mata berair, kepekaan terhadap cahaya, sakit, dan bengkak kelopak mata. Kerana ini boleh menjadi tanda gejala jangkitan yang disebabkan oleh parasit Acanthamoeba. ( Baca Juga : 5 Perkara yang Perlu Diperhatikan kepada Pengguna Lensa Kenalan)

  1. Kerengsaan

Ramai pakar berpendapat bahawa penggunaan melembutkan selama 24 jam penuh tanpa pelepasan, boleh memberi kesan negatif pada mata. Secara amnya, banyak orang menggunakan kanta lembut selama 24 jam tanpa henti kerana saya lupa menanggalkannya ketika mahu tidur pada waktu malam. Nah, impak pelembut lembut ini boleh merengsakan mata. Kerana ketika mata ditutup dengan lensa kontak, kadar oksigen secara automatik akan menurun pada mata. Apabila mata kehabisan oksigen, risiko bakteria memasuki mata dan menyebabkan kerengsaan lebih tinggi. Bukan itu sahaja, gunakan kanta lembut selama 24 jam juga boleh menyebabkan pembengkakan kornea dan jangkitan.

  1. Alahan

Gunakan pelembut lembut Penggunaan yang tidak betul juga boleh menyebabkan alahan mata. Alergi ini umumnya dicirikan oleh mata gatal, ketidakselesaan, dan banyak lagi. Pada akhirnya, alergi ini akan membuatkan mata pemakai merasa gatal sepanjang masa kerana penggunaannya kanta lembut.

  1. Mengubah Bentuk Bola Mata

Kesannya kanta lembut juga boleh mengubah bentuk bola mata apabila digunakan dalam jangka masa yang lama. Ini kerana setelah pengguna menggunakannya berkali-kali pelembut lembut untuk masa yang lama dan melekat erat pada kornea. Nah, pada mulanya kanta lekap ini akan kehilangan bentuk asalnya. Kemudian, apabila bentuknya telah berubah dan digunakan semula, pelembut lembut Ini akan mempengaruhi bentuk bola mata pemakai.

  1. Konjungtivitis

Konjungtivitis atau biasanya dikenal sebagai "mata merah jambu" disebabkan oleh jangkitan bakteria atau kerengsaan dari kanta lekap. Selain merah, mata juga akan penuh. Secara amnya, keadaan ini dicirikan oleh lapisan mata terluar menjadi merah.

  1. Sindrom Mata Kering

Sindrom mata kering boleh berlaku jika anda mengabaikan arahan kanta lekap. Sindrom ini adalah keadaan biasa apabila air mata kering terlalu cepat, atau mata tidak menghasilkan air mata yang cukup. Akibatnya, dapat memicu keradangan dan kerengsaan mata.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara menggunakan lensa yang betul atau masalah perubatan lain? Anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi untuk membincangkan perkara tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts