Perut Gatal Kerana Kehamilan, Cuba Gunakan Minyak Zaitun

, Jakarta - Pada trimester kedua kehamilan, banyak ibu sering mengadu gatal di perut. Sebenarnya, ini adalah perkara biasa. Tetapi memasuki trimester ketiga atau akhir kehamilan, gatal ini akan lebih ketara kerana kulit pada perut ibu semakin tegang. Sudah tentu, perut gatal semasa mengandung sangat menjengkelkan dan boleh menyebabkan kulit menjadi merah. Tetapi jangan risau, wanita hamil dapat mengatasi masalah ini dengan minyak zaitun.

Punca Perut Gatal Semasa Kehamilan

Gatal-gatal di perut yang dirasakan ibu semasa mengandung biasanya disebabkan oleh perkara-perkara yang tidak berbahaya berikut:

 • Perubahan Hormonal. Peningkatan hormon dan bahan kimia lain dalam tubuh ibu semasa mengandung adalah salah satu penyebab wanita hamil merasa gatal di perut.
 • Kulit kering. Sebilangan wanita mungkin mengalami perubahan kulit semasa kehamilan. Sekiranya sebelum kehamilan kulit cenderung berminyak, maka semasa kehamilan kulit menjadi kering. Bukan sahaja kulit badan kering, tetapi juga kulit wajah dan bibir kering. Nah, keadaan kulit kering inilah yang mencetuskan perut gatal semasa hamil.
 • Menegangkan Kulit. Semasa kehamilan, peregangan kulit yang paling besar berlaku di perut sebagai tanda bahawa janin sedang berkembang dan membesar. Terutama semasa trimester ketiga di mana perut wanita hamil dalam keadaan penuh. Itulah sebabnya ibu akan merasa gatal yang cukup kuat di perut pada akhir kehamilan. Selain gatal, biasanya akan ada juga tanda regangan di kawasan kulit yang meregang.
 • Papula Urtikaria Prurit dan Plak Kehamilan (PUPP). Gatal di perut juga boleh menjadi tanda PUPP, yang merupakan plak kehamilan. Keadaan ini boleh berlaku disebabkan oleh peningkatan aktiviti hormon kehamilan, tetapi akan hilang selepas melahirkan.

Khasiat Minyak Zaitun

Minyak zaitun dianggap sebagai salah satu yang sihat dan kaya dengan khasiat, kerana mempunyai kandungan lemak tak jenuh yang cukup tinggi. Terutama asid lemak oleik dan polifenol. Nah, ibu boleh menggunakan minyak ini untuk merawat kulit badan semasa mengandung. Berikut adalah kelebihan minyak zaitun untuk perut wanita hamil:

1. Melembapkan Kulit

Untuk menjaga kelembapan kulit semasa hamil agar gatal-gatal di perut dapat dicegah, ibu dapat mengoleskan minyak zaitun secara berkala ke seluruh badan. Jangan hanya memakaikannya ke perut anda, tetapi juga menerapkannya ke payudara, perut, lengan, punggung, dan paha anda.

2. Mencegah Stretch Marks

Mengamalkan minyak zaitun secara berkala dari trimester kedua hingga ketiga juga terbukti dapat mencegah timbulnya jerawat tanda regangan setelah melahirkan. Ibu juga boleh terus menggunakan minyak zaitun setelah melahirkan pudar tanda regangan yang masih tertinggal. Selain mencegah masalah kulit ini, minyak zaitun juga berkesan untuk mengurangkan gatal-gatal di perut semasa kehamilan, anda tahu, puan.

3. Mengurangkan Kekejangan Kaki Semasa Kehamilan

Semasa mengandung, ada kalanya ibu merasa sakit pada kaki dan juga kekejangan. Ini adalah perkara biasa kerana ibu harus menyokong kenaikan berat badan ibu dan berat janin. Sekarang untuk mengatasinya, minta suami mengurut kaki ibu dengan lembut menggunakan minyak zaitun.

Cara Mengatasi Perut Gatal Semasa Kehamilan

Selain menggunakan minyak zaitun, ibu juga boleh mencuba cara mudah berikut untuk mengatasi perut gatal semasa hamil:

 • Pakai pakaian yang longgar. Ini kerana pakaian yang ketat boleh menggosok kulit dan menyebabkan kerengsaan.
 • Mandi dengan sabun ringan tanpa bau untuk mengelakkan kegatalan.
 • Elakkan mandi dengan air panas, kerana air panas dapat mengeringkan kulit dan meningkatkan gatal.
 • Minum banyak air untuk menjaga kelembapan kulit.
 • Sekiranya ibu sering berada di bilik berhawa dingin, gunakan pelembap di dalam bilik supaya kulit tidak kering.

Anda juga boleh menggunakan losyen tanpa bau untuk melembapkan kulit. Beli losyen atau krim untuk tanda regangan dalam hanya. Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, ibu hanya perlu memesan melalui fitur tersebut Farmasi Pertengahan , pesanan anda akan tiba dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

 • Ketahui Masalah Kulit Semasa Kehamilan
 • 8 Cara Menghilangkan Stretch Marks
 • 3 Cara Mengekalkan Kulit Yang Cantik Semasa Kehamilan

Recent Posts