Perubahan Gangguan Seksual Wanita Semasa Kehamilan

, Jakarta - Sebenarnya, kehamilan bukanlah penghalang bagi pasangan untuk terus melakukan hubungan seks. Selagi ia dilakukan dalam posisi yang betul, persetubuhan tidak akan membahayakan keadaan ibu dan janin. Walaupun begitu, masih banyak wanita hamil yang enggan melakukan hubungan seks dengan suami mereka. Bukan kerana bimbang, tetapi kerana rangsangan seksual seorang wanita akan naik dan turun semasa hamil. Ayuh, ketahui perubahan rangsangan seksual wanita hamil pada setiap semester.

Hubungan seks mungkin merupakan perkara terakhir dalam fikiran wanita ketika mereka hamil, terutama bagi wanita yang sedang hamil muda. Sebabnya, perubahan yang berlaku di dalam tubuh wanita ketika hamil akan membuat mereka merasa tidak selesa, letih, dan juga tertekan. Namun, tidak semua wanita hamil mengalami penurunan keinginan seksual. Namun, rangsangan seksual wanita hamil juga ditentukan oleh keadaan badan dan mood ibu ketika itu.

Trimester Pertama

Semasa trimester pertama, banyak wanita hamil mengaku tidak mahu melakukan hubungan seks. Ini kerana ketika hamil muda, wanita akan mengalami perubahan hormon yang cukup drastik, mudah merasa letih, dan banyak lagi aduan kehamilan yang membuat mereka tidak selesa. Tidak lagi sakit pagi yang biasanya berlaku pada trimester pertama akan membuat wanita hamil berasa mual, bahkan sepanjang hari. Sebab lain wanita hamil enggan bercinta mungkin kerana dia mengalami sakit payudara yang biasanya muncul pada trimester pertama.

Terlepas dari munculnya sejumlah keadaan yang tidak selesa akibat kehamilan, beberapa wanita hamil juga merasa bimbang bahawa hubungan seksual dapat membahayakan janin. Lebih-lebih lagi, janin dalam rahim masih dalam keadaan rentan dan lemah pada awal kehamilan. Namun, wanita hamil tidak perlu risau kerana janin dilindungi oleh cairan ketuban yang kuat, sehingga Mr P yang masuk semasa persetubuhan tidak akan sampai ke janin.

Walau bagaimanapun, kehamilan awal adalah tempoh penyesuaian bagi seorang wanita terhadap perubahan yang berlaku di dalam tubuhnya. Terutama jika ini adalah kehamilan pertama mereka. Jadi, kebanyakan wanita masih merasa tidak selesa untuk melakukan hubungan seks pada trimester pertama.

Trimester Kedua

Memasuki trimester kedua, wanita hamil sudah merasa lebih selesa dan lebih baik. Ini kerana perasaan mual dan keletihan yang sering terjadi pada trimester pertama telah menurun. Keadaan janin juga lebih kuat. Sebenarnya, pada trimester kedua, wanita hamil akan mengalami peningkatan rangsangan seksual. Lebih tepat lagi, gairah seksual wanita hamil akan meningkat dari akhir trimester pertama hingga sepanjang trimester kedua.

Keadaan ini disebabkan oleh peningkatan hormon progesteron dan estrogen secara drastik. Ini menjadikan wanita hamil lebih gemar melakukan hubungan seks. Hormon ini meningkatkan aliran darah ke kawasan kemaluan dan menyebabkan kawasan ini menjadi lebih sensitif, sehingga gairah seksual meningkat. Peningkatan rangsangan seksual pada wanita hamil dicirikan oleh payudara yang membesar, Miss V yang lebih sensitif, dan peningkatan cairan Miss V yang menjadikan Miss V lebih bersedia untuk menerima penembusan. Jadi, manfaatkan kesan perubahan hormon ini untuk melakukan hubungan seks dengan suami anda.

Pada trimester kedua, hubungan seksual juga akan terasa lebih menyenangkan dan memuaskan bagi wanita hamil. Sebenarnya, banyak wanita mengalami banyak orgasme untuk pertama kalinya semasa kehamilan ini. Wanita hamil dan suami juga boleh melakukan hubungan seks dengan selesa kerana perut ibu pada trimester kedua tidak terlalu besar.

Trimester Ketiga

Apabila perut ibu semakin besar dan mencapai puncaknya pada trimester ketiga, hubungan seks akan menjadi lebih sukar dan tidak selesa. Itulah sebabnya wanita hamil sekali lagi akan mengalami penurunan keinginan seksual semasa kehamilan ini. Tidak ketinggalan bahawa wanita hamil akan merasa lebih mudah merasa letih kerana harus menopang berat badan mereka dan janin. Selain itu, melakukan hubungan seks pada akhir trimester juga perlu lebih berhati-hati jika anda tidak mahu mencetuskan kontraksi dan menyebabkan ibu hamil melahirkan sebelum waktunya.

Itulah beberapa perubahan keinginan seksual wanita hamil yang perlu difahami oleh ibu dan suami. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan kehidupan seksual anda, tanyakan kepada doktor anda melalui aplikasi tersebut . Jangan malu, anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Cara Mengatasi Perubahan Gangguan Seksual Wanita Hamil pada Trimester Kedua
  • Ini adalah masa yang tepat untuk melakukan hubungan seks semasa hamil
  • 4 Sebab Penurunan Keinginan Seksual ketika Hamil Semasa Muda

Recent Posts