Lipas tidak menggigit tetapi boleh membuat anda sakit, inilah sebabnya

Jakarta - Gigitan serangga adalah perkara biasa. Mungkin, anda bangun pada waktu pagi dan menemui gigitan serangga di badan anda. Mungkin kerana nyamuk secara tidak sengaja masuk melalui celah di tingkap yang tidak ditutup, itu juga mungkin disebabkan oleh labah-labah yang melintas secara tidak sengaja, atau mungkin kerana keadaan yang cukup buruk, anda digigit oleh bug tidur.

Namun, pernahkah anda memikirkan gigitan lipas? Mendengar namanya, mungkin anda sudah gemetar, membayangkan betapa menjijikkan makhluk kecil ini dengan warna dan bentuk coklat seperti buah kurma. Terutama jika lipas boleh terbang. Lipas tergolong dalam kategori serangga, tetapi adakah benar bahawa haiwan ini menggigit ketika mendapati bahaya mereka baru saja berlari dan bersembunyi?

Baca juga: Usaha Mengelakkan Gigitan Serangga Yang Perlu Anda Ketahui

Adakah Lipas menggigit?

Tidak kira bagaimana lipas yang menjengkelkan, anda akan gembira mendengar maklumat bahawa lipas tidak akan menggigit anda atau haiwan kesayangan anda. Kerana lipas mempunyai mulut yang tidak dapat menembus kulit manusia. Sekiranya ada, gigitan lipas pada manusia dianggap sebagai keadaan yang sangat jarang berlaku. Walau bagaimanapun, masih ada keperluan untuk mendapatkan maklumat dan bukti konkrit mengenai kes gigitan lipas ini.

Bahaya Lipas untuk Kesihatan

Lipas masih boleh membuat anda sakit walaupun serangga ini tidak menggigit. Penyebaran penyakit yang disebabkan oleh lipas boleh berlaku secara tidak sengaja atau sengaja. Pertama, lipas membawa banyak mikroba di dalam badan mereka dan di usus dan saluran pencernaan mereka. Seterusnya, lipas mengeluarkan kotoran yang membawa mikroba ini.

Sebilangan mikroba pada lipas mungkin tidak berbahaya, tetapi ada yang patogen, yang bermaksud mereka mempunyai kemampuan menyebarkan penyakit. Memang, tidak ada bukti saintifik yang menunjukkan bahawa lipas dikaitkan dengan wabak penyakit tertentu, tetapi serangga ini dikatakan membawa Salmonella dan virus polio.

Baca juga: Kesan Gigitan Serangga Ini Tidak Beracun bagi Tubuh

Di rumah, lipas sering muncul di kawasan dapur dan bilik mandi kerana memerlukan air dan makanan. Lipas boleh menyingkirkan najis dan mikrob untuk pergi ke dapur dan menginjak makanan atau alat makan. Jadi jika lipas terdedah kepada sesuatu seperti MRSA atau bakteria yang mudah terdedah kepada pelbagai ubat, ini boleh menjadi masalah besar. Sekiranya dihantar ke makanan dan akhirnya kepada manusia, kesannya boleh menjadi sangat berbahaya.

Masalah lain ialah lipas menghasilkan banyak alergen, yang banyak memberi kesan negatif kepada manusia. Keadaan ini boleh membahayakan kerana jika anda pernah terdedah kepada alergen ini sebelumnya, pendedahan seterusnya boleh mencetuskan asma. Sebenarnya, kesannya boleh menjadi teruk dan mengakibatkan kejutan anafilaksis.

Sekiranya ini berlaku, anda memerlukan rawatan perubatan. Jadikan temu janji doktor lebih mudah dengan menggunakan aplikasi , kerana anda boleh berjumpa di mana-mana hospital hanya dengan aplikasi ini. Sekiranya anda mempunyai pelbagai masalah kesihatan dan ingin mendapatkan penyelesaian dengan segera, aplikasinya melalui ciri sembang dengan doktor yang sedia membantu bila-bila masa.

Baca juga: Pertolongan Cemas Ketika Digigit oleh Serangga

Cara Selamat untuk Menghalau Lipas

Menghalau lipas dengan semburan mungkin membunuhnya, tetapi penggunaan semburan serangga yang salah juga dapat memberi kesan pada kesihatan anda. Cara terbaik untuk menghilangkan lipas adalah dengan menggunakan umpan lipas. Cukup masukkan umpan dan letakkan di kawasan di mana anda telah melihat serangga ini. Umpan ini mengandungi racun serangga yang berkesan untuk membunuh lipas.

Rujukan:
Pencegahan. Diakses pada tahun 2019. Adakah Lipas Bite? Tidak Sungguh, tetapi Mereka Boleh Menyebabkan Masalah Kesihatan Yang Berat.
Alahan & Air. Diperoleh pada 2019. Bagaimana Lipas Boleh Membuat Anda Sakit (dan Apa Yang Boleh Anda Lakukan).
Kawalan Perosak Russell. Diakses pada tahun 2019. Adakah Lipas Berbahaya?

Recent Posts