Ini adalah pertumbuhan janin di rahim pada trimester pertama

Jakarta - Memantau pertumbuhan janin dalam rahim adalah kegembiraan istimewa bagi seorang ibu. Anda pasti akan menghabiskan beberapa bulan akan datang untuk bertanya-tanya bagaimana janin tumbuh dan berkembang.

Menariknya, pertumbuhan janin dalam rahim adalah sesuatu yang dapat diramalkan secara perubatan. Jadi, apa yang berlaku pada trimester pertama kehamilan dan bagaimana janin tumbuh? Ketahui lebih lanjut dalam perbincangan ini, ya!

Baca juga: Mitos Kehamilan pada Trimester Pertama Yang Membuat Anda Bimbang

Pertumbuhan Janin pada Trimester Pertama dari Minggu ke Minggu

Trimester pertama adalah salah satu peringkat yang paling penting dalam kehamilan. Pada peringkat ini, janin mengalami banyak pertumbuhan. Bermula dari persiapan, persenyawaan, implantasi, hingga pembentukan fizikal.

Yang jelas, berikut adalah pertumbuhan janin pada trimester pertama, minggu demi minggu:

Minggu 1 dan 2: Persiapan

Pada minggu pertama dan kedua kehamilan, anda sebenarnya tidak hamil. Sebaliknya, ia berada di peringkat persiapan untuk kehamilan. Persenyawaan (pertemuan sperma dan telur) biasanya berlaku dua minggu selepas haid terakhir bermula.

Untuk mengira jangkaan tarikh akhir anda, doktor anda akan mengira 40 minggu berikutnya dari permulaan haid terakhir anda. Ini bermaksud bahawa tempoh anda dianggap sebagai sebahagian daripada kehamilan anda, walaupun anda tidak hamil pada masa itu.

Minggu 3: Pembajaan

Pada minggu ketiga, sperma dan telur bersatu di salah satu tiub fallopi untuk membentuk entiti bersel satu yang disebut zigot. Sekiranya lebih daripada satu telur dilepaskan dan disenyawakan atau jika telur yang disenyawakan terbelah dua, anda mungkin mempunyai lebih daripada satu zigot.

Zigot biasanya mempunyai 46 kromosom, 23 dari ibu dan 23 dari bapa. Kromosom ini membantu menentukan jantina dan ciri fizikal bayi. Sejurus selepas persenyawaan, zigot bergerak ke bawah tiub fallopio ke arah rahim. Pada masa yang sama, ia akan mula membelah untuk membentuk sekumpulan sel yang menyerupai raspberry kecil, yang disebut morula.

Minggu 4: Implantasi

Bola sel yang membelah dengan cepat (sekarang dikenali sebagai blastosista), telah mulai masuk ke dalam lapisan rahim (endometrium). Proses ini dipanggil implantasi.

Di dalam blastokista, kumpulan sel dalam akan menjadi embrio. Lapisan luar akan membentuk bahagian plasenta, yang akan menyuburkan janin semasa kehamilan.

Baca juga: 5 Petua Mengawal Kehamilan pada Trimester Pertama

Minggu 5: Tahap Hormon Meningkat

Pada minggu kelima kehamilan, tahap hormon chorionic gonadotropin manusia (hCG) yang dihasilkan oleh blastosista meningkat dengan cepat. Ini memberi isyarat kepada ovari untuk berhenti melepaskan telur dan menghasilkan lebih banyak estrogen dan progesteron.

Peningkatan tahap hormon ini akan menghentikan haid, yang sering merupakan tanda pertama kehamilan, dan mencetuskan pertumbuhan plasenta. Pada minggu ini embrio terdiri daripada tiga lapisan, iaitu lapisan atas (ectoderm) yang akan membentuk lapisan kulit terluar bayi, sistem saraf pusat dan periferal, mata, dan telinga dalam.

Jantung janin dan sistem peredaran primitif akan terbentuk di lapisan tengah sel, mesoderm. Lapisan sel ini juga berfungsi sebagai asas untuk tulang, ligamen, ginjal, dan sebahagian besar sistem pembiakan janin. Lapisan dalaman sel (endoderm) adalah tempat paru-paru dan usus janin berkembang.

Minggu 6: Tiub Neural Tutup

Pada minggu keenam, pertumbuhan janin agak pesat. Tiub saraf sepanjang punggung janin akan ditutup, otak dan saraf tunjang akan berkembang dari tiub saraf. Bukan hanya itu, jantung dan organ lain juga mula terbentuk dan jantung mula berdegup kencang.

Struktur yang diperlukan untuk pembentukan mata dan telinga berkembang. Pucuk kecil muncul yang akan segera menjadi lengan. Tubuh janin mula membentuk kelengkungan berbentuk C.

Minggu 7: Kepala Janin Berkembang

Tujuh minggu selepas kehamilan, otak dan wajah janin berkembang. Lubang hidung menjadi kelihatan, dan retina mula terbentuk. Pelopor anggota bawah yang akan menjadi anggota badan muncul dan tunas lengan yang tumbuh minggu lalu kini berbentuk dayung.

Minggu 8: Hidung Janin Dibentuk

Lapan minggu selepas kehamilan, jari mula terbentuk. Bibir dan hidung atas telah terbentuk. Batang dan leher mula meluruskan. Menjelang akhir minggu ini, janin mungkin panjangnya sekitar 11 hingga 14 milimeter dari mahkota kepala hingga ke punggung.

Minggu 9: Jari Mula Muncul

Menjelang minggu kesembilan, lengan janin tumbuh dan siku muncul. Jari kaki kelihatan dan kelopak mata terbentuk. Kepala janin besar tetapi masih mempunyai bentuk dasar. Pada akhir minggu ini, panjang janin adalah sekitar 16 hingga 18 milimeter dari mahkota kepala hingga ke punggung.

Baca juga: 6 Makanan yang Baik untuk Dimakan semasa Trimester Awal Kehamilan

Minggu 10: Selekoh Siku Janin

Pada minggu ke-10, kepala janin menjadi lebih bulat. Kini, janin boleh membengkokkan sikunya. Jari dan tangannya juga menjadi lebih panjang. Kelopak mata dan telinga luar terus berkembang, dan tali pusat jelas kelihatan.

Minggu 11: Kemaluan Berkembang

Pada awal minggu ke-11 kehamilan, kepala janin masih kira-kira separuh panjangnya. Namun, badannya segera menyusul. Pada minggu ini wajah janin mulai melebar, matanya melebar, kelopak mata menyatu dan telinga rendah.

Pucuk untuk gigi depan masa depan muncul, sel darah merah mula terbentuk di hati. Pada akhir minggu ini, alat kelamin luar janin akan mula berkembang menjadi zakar atau klitoris dan labia majora.

Minggu 12: Kuku Dibentuk

Minggu ke-12 ditandai dengan pembentukan kuku janin. Wajah janin juga mula tumbuh lebih banyak, dan usus telah terbentuk di dalam perut. Panjang janin sekitar 2 1/2 inci (61 milimeter) dari mahkota kepala hingga ke pantat, dan beratnya kira-kira 1/2 ons (14 gram).

Itu adalah peringkat pertumbuhan janin di rahim, pada trimester pertama. Jangan lupa untuk memeriksa kehamilan anda dengan kerap dengan pakar sakit puan, okey? Untuk mempermudah, anda boleh menggunakan aplikasi untuk membuat temu janji dengan pakar sakit puan di hospital pilihan.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Perkembangan janin: Trimester pertama.
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Diakses pada tahun 2021. Trimester Pertama.
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Minggu Kehamilan demi Minggu.

Recent Posts