Daun Jambu Batu Membantu Melegakan Cirit-birit, Inilah Penjelasannya

, Jakarta - Ketika cirit-birit menyerang, gejala khas yang muncul adalah peningkatan frekuensi pergerakan usus, najis yang lebih longgar, dan perasaan lemah dalam badan. Oleh itu, biasanya rawatan akan dilakukan dengan segera untuk mengatasi gejala cirit-birit yang muncul. Terdapat beberapa cara rawatan, salah satunya adalah cara semula jadi, iaitu menggunakan daun jambu biji.

Daun jambu batu sering digunakan untuk merawat gejala cirit-birit. Tanpa sebab, daun buah ini sebenarnya mengandungi banyak zat berguna yang baik untuk tubuh. Salah satu kebaikannya ialah melegakan cirit-birit. Sekarang untuk lebih jelas, lihat perbincangan mengenai faedah daun jambu batu untuk cirit-birit dalam artikel berikut!

Baca juga: Makan Pisang Boleh Meringankan Gejala Cirit-birit, Inilah Sebabnya

Daun Jambu Batu dan Cara Lain untuk Meringankan Cirit-birit

Di beberapa tempat di dunia, daun jambu biji sudah lama wujud dan sering digunakan untuk merawat cirit-birit. Terdapat kajian haiwan yang mengatakan bahawa pengambilan ekstrak daun jambu biji dapat membantu melegakan gejala cirit-birit. Selain itu, daun jambu batu juga dikatakan dapat mempercepat pemulihan setelah jangkitan virus yang menyebabkan cirit-birit.

Walaupun begitu, kajian lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan keberkesanan daun jambu biji dalam mengatasi cirit-birit. Menggunakan daun jambu batu belum terbukti dapat mempercepat atau melegakan cirit-birit dengan segera. Walau bagaimanapun, pengambilan air rebusan atau ekstrak daun jambu batu dikatakan dapat melegakan gejala sakit perut yang mungkin muncul semasa cirit-birit.

Walaupun belum terbukti secara saintifik, anda boleh mencuba memakan atau menggunakan daun jambu biji untuk merawat cirit-birit. Bukan tanpa sebab, daun jambu biji sebenarnya mengandungi antioksidan. Selain membantu melegakan gejala penyakit, kandungan ini juga dapat membantu mencegah kesan berbahaya dari proses pengoksidaan.

Pengoksidaan adalah proses melepaskan molekul radikal bebas. Semasa menjalankan aktiviti harian, tubuh terdedah kepada radikal bebas, misalnya disebabkan oleh pencemaran atau makanan tertentu. Nah, radikal bebas dapat meningkatkan risiko penyakit. Oleh itu, antioksidan dapat membantu mencegah dan mengurangkan risiko kesan pendedahan kepada radikal bebas.

Baca juga: Pelbagai Jenis Buah yang Sedap Dimakan semasa Cirit-birit

Selain menggunakan daun jambu batu, ada beberapa cara lain yang dapat dilakukan untuk mengatasi gejala cirit-birit, termasuk:

  • Minum banyak air

Apabila cirit-birit menyerang, pastikan minum banyak air. Ini penting untuk dilakukan untuk mengelakkan badan daripada dehidrasi atau kekurangan cecair badan. Kerana, cirit-birit boleh menyebabkan tubuh kehilangan banyak cairan sehingga rentan terhadap dehidrasi yang membawa maut. Untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini, minum air secukupnya sekurang-kurangnya 8 gelas sehari atau setara dengan 2 liter air.

  • Makanan Sup

Apabila anda mengalami cirit-birit, anda mungkin tidak mempunyai selera makan. Walau bagaimanapun, yang terbaik adalah melawannya dan pastikan anda terus makan makanan yang sihat. Salah satu jenis makanan yang disarankan untuk dimakan adalah makanan yang enak, sehingga dapat membantu mengganti cairan tubuh yang hilang.

  • Elakkan Makanan Tertentu

Selain makanan yang mesti dimakan, ada juga makanan yang harus dihindari semasa cirit-birit. Elakkan memakan makanan berlemak dan berminyak semasa cirit-birit. Dianjurkan juga untuk membatasi pengambilan susu dan kafein agar gejala cirit-birit tidak bertambah buruk.

Baca juga: Periksa Di Sini Makanan yang Harus Dielakkan Semasa Cirit-Birit

Anda juga boleh meminta bantuan doktor dan bercakap mengenai cirit-birit melalui aplikasi . Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Beritahu keluhan anda dan dapatkan petua kesihatan terbaik dari pakar. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Apa yang Perlu Dimakan Apabila Anda Mengalami Cirit-birit.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Jambu batu.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah faedah kesihatan jambu batu?

Recent Posts