Selalunya Menyakitkan Kaki Anda, Inilah Cara Mengatasi Mata Ikan

, Jakarta - Ada banyak faktor yang boleh menyebabkan sakit pada kaki, salah satunya adalah penyakit kulit seperti mata ikan. Risiko terkena penyakit ini lebih tinggi pada orang yang tidak menjaga kebersihan kaki, tidak menjaga kaki, dan sering tidak menggunakan kasut atau kasut ketika melakukan aktiviti luar.

Sebenarnya, memakai kasut atau sandal yang selesa dapat melindungi kaki dan mencegah pelbagai penyakit kulit yang boleh menyerang kaki, salah satunya adalah mata ikan. Mata ikan atau clavus penebalan kulit kerana tekanan dan geseran berulang. Walaupun sering terjadi pada kaki, keadaan mata ikan dapat terjadi di beberapa bahagian badan, telapak tangan, jari atau jari kaki, dan juga muka. Bagaimana mengatasinya? Inilah jawapannya.

Baca juga: Sering Dianggap Sama, Apa Perbezaan Kalus dan Mata Ikan?

Mengenal Mata Ikan dan Cara Mengatasinya

Mata ikan itu bulat, mempunyai pusat yang keras, dan dikelilingi oleh kulit yang meradang. Penebalan keadaan mata yang berlebihan juga boleh menyebabkan kesakitan. Pada dasarnya, mata ikan bukanlah penyakit yang serius, tetapi tidak boleh diabaikan. Kesakitan yang timbul dari keadaan ini sebenarnya boleh mengganggu aktiviti harian dan menjadikannya tidak selesa.

Jika dilihat dari penyebabnya, mata ikan terbahagi kepada dua jenis, iaitu mata ikan yang timbul disebabkan oleh virus dan mata ikan yang terjadi akibat geseran. Mata ikan yang disebabkan oleh virus muncul di tumit dan kawasan sokongan kaki yang lain. Tekanan yang dihasilkan juga menyebabkan benjolan tumbuh ke dalam. Sementara mata ikan yang disebabkan oleh geseran muncul di kawasan kaki yang tidak cukup kuat untuk menahan berat badan. seperti bahagian atas, sisi, atau antara jari kaki.

Baca juga: Berhati-hati dalam Memilih Kasut supaya Anda Tidak Mendapat Mata Ikan

Terdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan geseran yang menyebabkan mata ikan, termasuk:

  • Memakai Kasut Tidak Selesa

Pemakaian kasut yang terlalu sempit mencetuskan tekanan yang berlebihan pada beberapa bahagian kaki. Sebaliknya, kasut yang terlalu longgar juga boleh menyebabkan geseran berulang di bahagian dalam kaki. Perhatikan juga jika terdapat objek di kasut kerana boleh menyebabkan geseran yang mengakibatkan mata ikan.

  • Tidak Memakai Stoking

Selalunya tidak memakai stoking ketika memakai kasut juga meningkatkan risiko seseorang mengalami mata ikan.

Cara Mengatasi Mata Ikan

Untuk mengesahkan keadaan ini, doktor melakukan beberapa pemeriksaan, seperti pemeriksaan fizikal dan juga sinar-X. Terdapat beberapa rawatan yang digunakan oleh doktor untuk merawat keadaan mata ikan, seperti:

  1. Lapisan Kulit Tipis Tebal

Prosedur ini dilakukan oleh doktor untuk mengurangkan kesakitan dan membentuk semula kulit yang telah menebal kerana geseran yang berlebihan.

  1. Penggunaan dadah

Penggunaan ubat boleh digunakan untuk merawat masalah mata ikan. Biasanya ubat mata ikan mengandungi asid salisilat yang dapat melembutkan dan menghilangkan kulit mati.

  1. Operasi

Pembedahan boleh digunakan untuk merawat masalah mata ikan. Prosedur ini digunakan untuk memperbaiki struktur tulang kaki, sehingga mengurangkan geseran.

  1. Terapi Imun

Kaedah ini menggunakan ubat-ubatan yang akan membantu tubuh melawan virus yang menyebabkan mata ikan. Mengatasi mata ikan juga dilakukan dengan selalu memakai kasut yang selesa dan mengikut keperluan.

Baca juga: Mata Ikan, Langkah Kaki Yang Tidak Terlihat tetapi Mengganggu

Pengendalian yang betul dapat mengurangkan risiko, jadi rawatan dapat dilakukan dengan lebih cepat. Anda boleh memilih doktor terbaik di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
NHS. Diakses pada tahun 2020. Jagung dan Kalus.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Jagung dan Kalus.
Web MD. Diakses pada tahun 2020. Kalus dan Jagung.

Recent Posts