Bagaimana Menentukan Umur Anjing dengan Tepat?

, Jakarta - Ramai yang mengatakan bahawa umur anjing 1 tahun sama dengan usia manusia 7 tahun. Namun, bagaimana mengira usia anjing ini tidak dapat dipastikan kebenarannya. Sebenarnya, mengetahui usia anjing adalah salah satu perkara terpenting dalam memantau kesihatan fizikal dan psikologi anjing.

Baca juga: Ketahui 7 Penyakit Yang Boleh Dihidap Anak Anjing

Sudah tentu, pengendalian setiap gangguan kesihatan yang dialami oleh anjing juga akan berbeza dan ditentukan oleh usia anjing tersebut. Untuk itu, tidak ada salahnya mengetahui cara tepat yang boleh anda lakukan dalam menentukan usia anjing kesayangan anda, di sini. Dengan cara itu, anda akan dapat memperhatikan keadaan kesihatan anjing dengan lebih baik.

Ini adalah Cara yang Tepat untuk Menentukan Umur Anjing

Terdapat banyak mitos yang menunjukkan bahawa cara untuk menentukan usia setiap anjing adalah sama. Biasanya, kebanyakan orang akan mengira usia anjing dengan membandingkan umur manusia 1 tahun yang sama dengan usia anjing 7 tahun. Sebenarnya, ini bukan cara yang tepat untuk menentukan usia anjing.

Menentukan usia anjing tidak boleh sama untuk setiap baka anjing. Terutama jika anda mempunyai anjing keturunan kecil dengan anjing keturunan besar pada masa yang sama. Kedua-duanya mempunyai cara yang berbeza untuk mengira usia anjing.

Namun, sebagai garis panduan umum, Persatuan Perubatan Veterinar Amerika merangkum beberapa kaedah, seperti:

1.1 Tahun pertama kehidupan anjing bersamaan dengan 15 tahun manusia.

2. Apabila anjing berumur 2 tahun, ia akan tumbuh 9 tahun lagi.

Contohnya, ketika seekor anjing berumur 2 tahun: (15) + (9) = 24, jadi ketika seekor anjing berusia 2 tahun, umurnya sama dengan 24 tahun manusia.

3. Selepas usia 2 tahun, setiap umur anjing tambahan dikalikan dengan 5 tahun manusia.

Contohnya, mengira usia anjing 7 tahun: 1 tahun umur anjing = 15 tahun usia manusia. Menambah 9 usia manusia ketika anjing berusia 2 tahun, maka penambahan 4 tahun bermaksud 4 x 5 = 20 tahun. Jadi jika umur anjing 7 tahun adalah 15 + 9 + 20 = 44 tahun usia manusia.

Dalam kes ini, anjing seberat 0–20 kilogram menjadi anjing kecil, 21–50 kilogram menjadi anjing sederhana, 51–90 kilogram menjadi anjing besar, dan 90 kilogram ke atas menjadi ukuran yang sangat besar.

Baca juga: 5 Penyakit Yang Sering Dialami oleh Anjing Murni

Melancarkan dari Kelab Kennel Amerika , anjing baka kecil mempunyai jangka hayat yang lebih lama daripada anjing berketurunan tulen. Seorang ahli biologi, Cornelia Kraus, di Universiti Gottingen di Jerman, mengatakan bahawa anjing baka besar berumur lebih cepat daripada anjing baka kecil.

Para saintis mengatakan setiap 4.4 paun jisim anjing besar dapat mengurangkan jangkaan hidung anjing sebanyak satu bulan. Walaupun alasannya tidak diketahui dengan jelas, risiko masalah kesihatan pada anjing baka besar dianggap sebagai pencetus sebab ini.

Pada tahun 2019, penyelidik dari Universiti California juga menemui kaedah baru dalam mengira usia anjing. Dari kajian mereka, mereka menemui formula saintifik dengan menyesuaikan tahun kelahiran anjing dengan mengalikan algoritma usia semula jadi anjing dengan 16 dan menambahkan 31. Formula yang boleh digunakan adalah: usia pada tahun manusia = 16 x logaritma semula jadi (usia kronologi anjing) + 31.

Cara Lain untuk Menentukan Umur Anjing

Selain mengira formula, anda juga dapat menentukan usia anjing melalui gigi anjing:

  1. Biasanya berumur 6-8 minggu anak anjing sudah mempunyai hampir semua gigi susu.
  2. Memasuki usia 7 bulan, semua gigi telah berubah menjadi gigi kekal yang berwarna putih dan bersih.
  3. Pada usia 1-2 tahun, gigi akan menjadi kusam dan punggung akan mula menguning.
  4. Pada usia 3-5 tahun kadang-kadang gigi sudah mulai tartar. Pada usia ini, anda harus kerap memeriksa keadaan kesihatan anjing, termasuk gigi di doktor haiwan. Sekarang anda boleh menggunakan aplikasinya untuk bertanya secara langsung kepada doktor haiwan anda tentang bagaimana menjaga kesihatan gigi anjing anda ketika dia berumur.
  5. Antara usia 5 dan 10 tahun, gigi anda dapat menunjukkan pelbagai masalah jika anda tidak memeriksa kesihatan gigi anjing anda secara berkala.
  6. Umur 10-15 tahun dicirikan oleh kehilangan beberapa gigi.

Baca juga: Inilah Kepentingan Mengajak Anjing Berolahraga

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menentukan usia anjing peliharaan anda. Jangan lupa untuk selalu melakukan pemeriksaan rutin agar keadaan kesihatan anjing dijaga dengan baik pada usia yang semakin tua.

Rujukan:
Ambil oleh Web MD. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Mengetahui Umur Anjing Anda.
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengira Tahun Anjing hingga Tahun Manusia.
Persatuan Perubatan Veterinar Amerika. Diakses pada tahun 2020. Haiwan Peliharaan Senior.
BBC. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengira Umur Sebenar Anjing Anda.

Recent Posts