Kepentingan Vitamin D3 untuk Pesakit COVID-19

“Bukan hanya baik untuk tulang dan gigi yang sihat, vitamin D3 juga memainkan peranan penting dalam memperkuat sistem kekebalan tubuh. Dalam kes COVID-19, penyelidikan menunjukkan bahawa kekurangan vitamin D dapat meningkatkan risiko kematian hingga 10,12 kali. Oleh itu, penting untuk memenuhi keperluan vitamin ini. "

Jakarta - Sejak awal kemunculannya, COVID-19 yang disebabkan oleh jangkitan virus korona dapat menyebabkan pelbagai gejala. Tidak semua orang yang dijangkiti menunjukkan simptom yang sama. Mungkin, ini adalah salah satu sebab mengapa wabak itu sukar dihentikan.

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan perbezaan gejala yang muncul. Salah satunya ialah daya tahan. Nah, bercakap mengenai ketahanan, vitamin D3 penting untuk dipenuhi. Kenapa begitu? Ayuh, lihat perbincangan penuh!

Baca juga: Berhati-hatilah dengan 5 Aktiviti yang Berisiko Menyebarkan COVID-19

Pelbagai Kategori Gejala Pesakit COVID-19

Walaupun virus yang dijangkiti sama, reaksi badan terhadap setiap pesakit COVID-19 boleh berbeza. Tidak ada gejala sama sekali (tanpa gejala), mengalami gejala ringan, sederhana, hingga teruk. Umur, daya tahan, dan keadaan kesihatan keseluruhan memainkan peranan dalam hal ini.

Asimptomatik adalah istilah untuk orang yang tidak mengalami sebarang gejala setelah dijangkiti virus. Namun, sama seperti mereka yang mengalami simptom, orang dengan keadaan asimtomatik masih boleh menyebarkan virus kepada orang lain.

Mengikut bahan Soalan Lazim Mengenai Corona Virus disusun oleh Kementerian Kesehatan Indonesia bersama USAID dan Jerman pada bulan Mei 2020, jika timbul gejala, keparahannya terbahagi kepada tiga kategori, yaitu:

 1. Kategori Gejala Ringan
 • Demam 38 darjah celcius.
 • Batuk.
 • Sakit tekak.
 • Hidung tersumbat.
 • Malaise.
 1. Kategori Gejala Sederhana
 • Demam 38 darjah celcius.
 • Sesak nafas, batuk berterusan, dan sakit tekak.
 • Pada kanak-kanak: batuk dan tachypnea.
 • Batuk atau kesukaran bernafas, disertai dengan pernafasan yang cepat pada anak dengan radang paru-paru ringan. Kadar pernafasan: <2 bulan, 60x / min; 2–11 bulan, 50x / min; 1–5 tahun, 40x / min dan tidak ada tanda-tanda radang paru-paru yang teruk.
 1. Kategori Gejala Berat
 • Demam berterusan 38 darjah celcius.
 • Terdapat jangkitan saluran pernafasan dengan tanda-tanda: peningkatan kadar pernafasan (> 30x / min) hingga sesak nafas, dan batuk.
 • Kehilangan kesedaran.
 • Pada pemeriksaan lebih lanjut, didapati bahawa ketepuan oksigen adalah <90 peratus udara luar.
 • Pada pemeriksaan darah: Leukopenia, peningkatan monosit, dan peningkatan limfosit atipikal.

Baca juga: Lakukan Ujian COVID-19 Sekiranya Anda Mengalami Gejala Ini

Kepentingan Vitamin D3 untuk Pesakit COVID-19

Berbagai literatur menyatakan bahawa vitamin D3 adalah bentuk vitamin D. yang paling semula jadi. Harus diingat bahawa secara kimia, terdapat dua bentuk aktif vitamin D, yaitu vitamin D2 (ergocalciferol) dan vitamin D3 (cholecalciferol).

Vitamin D3 mempunyai peranan yang sangat penting dalam mengatur kadar kalsium dalam tubuh, serta menjaga tulang dan gigi yang kuat. Vitamin ini dapat terbentuk secara semula jadi ketika kulit terkena sinar matahari langsung, serta pada beberapa makanan hewani, seperti makanan laut, telur, susu dan produk tenusu, hati sapi, dan bijirin yang diperkaya vitamin D3.

Selain menjaga tulang dan gigi yang sihat, vitamin D3 juga berperanan dalam pencegahan dan perawatan berbagai penyakit berjangkit pernafasan, seperti tuberkulosis paru-paru dan influenza. Ini dinyatakan dalam jurnal Imunologi Klinikal dan Eksperimen pada tahun 2009.

Dalam meta-analisis ini, dijelaskan bahawa tahap rendah vitamin D3 dalam tubuh dikaitkan dengan kerentanan terhadap jangkitan tuberkulosis paru-paru aktif, dengan keparahan yang lebih parah.

Walaupun tidak ada kajian mengenai kesan khusus vitamin D pada coronavirus, pelbagai kajian menunjukkan hubungan antara status vitamin D dan hasil klinikal, dengan kematian (kematian) dari COVID-19.

Salah satunya adalah kajian kohort retrospektif di Indonesia yang dilakukan oleh Prabowo Raharusuna dan rakan-rakannya, terhadap 780 pesakit COVID-19. Setelah mengesampingkan faktor-faktor seperti usia, jantina, dan komorbiditi, kajian ini menyimpulkan bahawa status vitamin D berkait rapat dengan kematian pada pesakit COVID-19.

Jika dibandingkan dengan pesakit COVID-19 yang mempunyai status vitamin D normal, risiko kematian meningkat 10,12 kali pada pesakit kekurangan vitamin D.

Dalam kajian lain, tinjauan naratif yang diterbitkan dalam jurnal Nutrien pada tahun 2020, dinyatakan bahawa kepekatan vitamin D yang tinggi dapat mengurangkan risiko jangkitan pernafasan akut (ARI), termasuk jangkitan virus influenza, pneumonia, dan korona.

Baca juga: Petua Memenuhi Pengambilan Vitamin D untuk Badan

Walaupun diperlukan lebih banyak penyelidikan mengenai vitamin D dan COVID-19, vitamin ini diketahui berperanan dalam memodulasi sistem imun dengan menghalang pengeluaran sitokin pro-inflamasi dan meningkatkan sitokin anti-radang.

Selain itu, vitamin D juga dapat berinteraksi dengan protein angiotensin-converting-enzyme 2 (ACE2) sebagai reseptor untuk masuknya virus korona, sehingga mengurangkan tindak balas keradangan terhadap jangkitan COVID-19.

Oleh itu, semasa wabak ini, penting untuk memenuhi keperluan vitamin D, terutama vitamin D3. Selain berjemur di pagi hari dan makan makanan yang kaya dengan vitamin D3, anda boleh mendapatkan vitamin ini dari makanan tambahan.

Salah satu makanan tambahan vitamin D3 terbaik mengesyorkan adalah FEMMY Vitamin D3 1000 IU. Femmy Vitamin D3 1000 IU dihasilkan oleh kumpulan Kalbe Farma. Dengan tablet mini yang mudah ditelan, FEMMY Vitamin D3 1000 IU dapat memenuhi keperluan vitamin D dengan cepat dalam keadaan tertentu, seperti orang tua, hamil dan menyusui, berisiko tinggi atau mengalami penyakit berjangkit, dan penyakit autoimun.

Anda boleh beli FEMMY Vitamin D3 1000 IU dengan mudah melalui aplikasi . Walau bagaimanapun, bagi wanita hamil dan menyusui, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum meminumnya, ya. Di samping itu, penting juga untuk memenuhi pengambilan kalsium mengikut kadar kecukupan pemakanan (RDA), untuk mengelakkan hiperkalsemia.

Rujukan:
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2021. Coronavirus.
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. Diakses pada tahun 2021. Garis Panduan untuk Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Coronavirus (COVID-19).
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. Diakses pada tahun 2021. Soalan Lazim Mengenai Virus Corona.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Vitamin D.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Vitamin D2 vs. D3: Apakah Perbezaannya?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 7 Makanan Sihat yang Tinggi Vitamin D.
Imunologi Klinikal dan Eksperimen. Diakses pada tahun 2021. Vitamin D dan Kesihatan Pernafasan.
Nutrien. Diakses pada tahun 2021. Bukti bahawa Suplemen Vitamin D Dapat Mengurangkan Risiko Infeksi dan Kematian COVID-19 dan Kematian.
Jurnal Elektron SSRN. Diakses pada tahun 2021. Corak Kematian dan Vitamin D COVID-19: Kajian Indonesia.

Recent Posts