Diabetes dan Gout Kedua-duanya Perlu Menyelaraskan Diet

, Jakarta - Seiring bertambahnya usia, tidak dapat dinafikan bahawa beberapa penyakit akan mudah datang. Biasanya, penyakit ini adalah pengumpulan diet yang buruk, walaupun gaya hidup lain juga dapat mempengaruhi mereka. Penyakit yang diduga berlaku kerana diet yang buruk adalah diabetes dan gout. Sekiranya diabetes berlaku kerana makan terlalu banyak karbohidrat dan gula, gout berlaku kerana makan terlalu banyak makanan yang mempunyai sebatian purin.

Oleh itu, jika anda menghidap diabetes dan atau gout, salah satu cara untuk mengawal gejala adalah melalui diet. Ingin tahu jenis diet apa yang baik untuk kedua penyakit ini? Inilah ulasannya!

Baca juga: Waspadalah terhadap 9 Gejala Diabetes Yang Menyerang Tubuh

Diet Sihat untuk pesakit kencing manis

Diet yang sihat untuk penghidap diabetes bermaksud memakan makanan yang paling sihat secara sederhana dan berpegang pada waktu makan biasa. Unsur utama adalah pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran dan biji-bijian. Selain baik untuk penderita diabetes, diet ini juga merupakan salah satu pola makan paling sihat untuk semua orang.

Program ini membantu anda mengawal gula darah (glukosa), mengawal berat badan, dan mengawal faktor risiko penyakit jantung, seperti tekanan darah tinggi dan lemak darah tinggi. Ini kerana jika anda makan kalori dan lemak tambahan, badan anda akan membuat peningkatan glukosa darah yang tidak diperlukan. Sekiranya glukosa darah tidak dikekalkan, ia boleh menyebabkan masalah serius, seperti kadar glukosa darah tinggi (hiperglikemia) yang, jika berterusan, boleh menyebabkan komplikasi jangka panjang, seperti kerosakan saraf, ginjal, dan jantung.

Diet diabetes didasarkan pada makan tiga kali sehari pada waktu biasa. Ini akan membantu tubuh anda menggunakan insulin yang dihasilkannya atau melalui ubat dengan lebih baik.

Makanan yang disyorkan termasuk karbohidrat yang sihat seperti buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, kekacang, seperti kacang dan kacang polong, produk tenusu rendah lemak, seperti susu dan keju. Anda juga perlu makan makanan yang kaya dengan serat, ikan yang menyihatkan jantung, lemak sihat seperti alpukat, kacang, minyak canola.

Baca juga : Inilah sebabnya diabetes adalah penyakit sepanjang hayat

Diet Sihat untuk Penghidap Gout

Gout adalah bentuk artritis yang menyakitkan yang berlaku apabila terlalu banyak asid urik menumpuk dan membentuk kristal pada sendi. Tubuh membuat asid urik setelah memecah bahan yang disebut purin, yang terdapat dalam banyak makanan.

Salah satu perkara yang dapat membantu anda mengatasi gout adalah dengan mengurangkan jumlah purin yang anda makan. Perlu diingat bahawa walaupun apa yang anda makan dapat mempengaruhi seberapa banyak asid urik yang dihasilkan oleh tubuh, kesannya kecil berbanding dengan ubat.

Makanan yang harus dielakkan jika anda menghidap gout termasuk:

 • Minuman keras (seperti vodka dan wiski).
 • Daging merah, domba dan daging babi.
 • Daging jeroan, seperti hati, ginjal, dan daging kelenjar seperti timus atau pankreas.
 • Makanan laut, terutama kerang seperti udang, udang karang, ikan bilis, dan sardin.
 • Produk tinggi fruktosa seperti soda dan beberapa jus, bijirin, ais krim, gula-gula, dan makanan segera.

Walaupun makanan terbaik untuk penghidap gout termasuk:

Produk rendah lemak dan bukan tenusu, seperti yogurt dan susu skim.

 • Buah dan sayur segar.
 • Kacang, mentega kacang, dan biji.
 • Lemak dan minyak.
 • Kentang, nasi, roti dan pasta.
 • Telur (secukup rasa).
 • Daging seperti ikan, ayam, dan daging merah baik-baik saja secara sederhana (sekitar 4 hingga 6 ons sehari).
 • Sayur-sayuran, untuk sayur-sayuran, anda mungkin telah menerima maklumat bahawa bayam dan asparagus berada dalam senarai purin tinggi, tetapi penyelidikan menunjukkan bahawa sayur-sayuran ini tidak meningkatkan risiko serangan gout.

Baca juga: Selalunya Tidak Dihiraukan, Inilah Punca Utama Gout

Sebagai tambahan kepada diet yang sihat, anda juga boleh meminta doktor untuk mendapatkan petua hidup sihat yang perlu dilakukan oleh penghidap gout dan diabetes . Doktor anda akan memberi anda semua nasihat yang anda perlukan mengenai perkara ini. Ambil telefon pintar -mu sekarang dan nikmati kemudahan bercakap dengan doktor hanya di !

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 16 Makanan Terbaik untuk Mengawal Diabetes.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Diet Diabetes: Buat Rancangan Makan Sihat Anda.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Diet Gout: Makanan yang Perlu Dimakan dan Yang Perlu Dielakkan.

Recent Posts