Petua Memelihara Anjing di Rumah

Jakarta - Untuk menjaga kebersihan dan kecantikan kulit dan bulu anjing, dandanan perlu dilakukan dengan kerap. Kerana, rawatan ini dapat membantu menghilangkan kotoran, bakteria, sel-sel kulit mati, mengurangi bau badan, dan menghilangkan ketakutan pada rambut anjing, yang dapat memicu jangkitan kulit.

Sebagai tambahan kepada penggunaan perkhidmatan profesional groomer, anda sebenarnya boleh melakukannya dandanan anjing sendiri di rumah, anda tahu. Namun, tentu ada banyak perkara yang perlu dipertimbangkan dalam pelaksanaannya. Baca lebih lanjut dalam perbincangan selepas ini, ya!

Baca juga: Manfaat Kesihatan Memiliki Haiwan Peliharaan

Cara Menyikat dan Memandikan Anjing

Ray Truting, Master Groomer di Pusat Veterinar Connecticut di West Hartford, CT, di halaman PetMD, mengatakan bahawa penting untuk membuat rutin. Oleh itu, cubalah memberus anjing anda beberapa kali seminggu selama beberapa minit, secara berkala.

Sekiranya anda ingin memandikan anjing anda, penting untuk menyikatnya terlebih dahulu. Ini bertujuan untuk membantu membersihkan kotoran yang degil. Meletakkan anjing di dalam tab mandi sebelum menyikatnya hanya menjadikan air mandi kotor dan anjing itu lebih kotor.

Truting mengesyorkan sikat pin logam licin (terutama untuk anjing dengan rambut panjang), yang dapat melewati rambut dengan mudah dan membuang banyak kotoran, rumput, dan duri. Pisau cukur berfungsi dengan baik pada anjing berambut pendek (seperti Labrador), untuk menghilangkan sebahagian besar rambut halus dengan cepat.

Semasa memandikan anjing anda, gunakan syampu berkualiti tinggi, kerana mana-mana syampu boleh mengandungi bahan-bahan yang keras. Sekiranya perlu, anda boleh mencairkan syampu agar lebih mudah dibilas sepenuhnya.

Baca juga: 4 Petua Memilih Haiwan Peliharaan untuk Kanak-kanak

Cara Memotong Rambut Anjing

Setelah menyikat dan memandikan anjing, langkah seterusnya adalah memotong bulu. Berhati-hati dengan gunting dan pastikan menggunakan alat yang betul. Tidak seperti manusia yang suka membasahi rambutnya sedikit sebelum memotong, rambut anjing mesti kering dan bersih ketika dipotong.

Hanya gunakan hujung gunting yang tajam untuk memotong kaki, muka dan ekor anjing, untuk mengelakkan risiko terkena gunting ketika anjing bergerak secara tiba-tiba. Semasa memotong kawasan telinga, selalu tangankan tangan anda yang lain di telinga sehingga anda tahu di mana memotong.

Kemudian, dengan menggunakan pisau tajam, mulailah mencukur di leher anjing dan jalankan badannya. Berhati-hati di sekitar kulit nipis, ketiak, hock (paha dan pinggul) dan di mana menyekat (sendi di atas hock pada kaki belakang) memenuhi perut.

Cara Memotong Kuku Anjing

Truting juga percaya bahawa memotong kuku sebaiknya dilakukan oleh profesional. Namun, sebilangan orang mungkin merasa cukup yakin untuk mencubanya sendiri di rumah. Sebelum menggunakan gunting atau penggiling kuku pada anjing anda, pastikan anjing anda biasa dengan suara alat pemotong kuku.

Sekiranya anjing mempunyai kuku putih, potong sehingga anda melihat warna merah jambu, dan jika anjing itu mempunyai kuku hitam, potong sedikit demi sedikit sehingga anda melihat titik hitam padat di hujungnya.

Itu adalah petua dan cara untuk merawat anjing di rumah. Setiap anjing memerlukan perawatan yang baik, agar dapat dijaga dengan baik. Selain menjaga penampilan, dandanan juga berfungsi untuk menjaga kesihatan fisiologi dan psikologi haiwan.

Baca juga: Inilah sebab mengapa haiwan kesayangan anda mesti diberi vaksin

Petua untuk Memelihara Anjing Kegemaran Anda di Rumah

Setelah mengetahui cara yang betul untuk menjaga kebersihan dan kesihatan fizikal anjing kesayangan anda. Adalah idea yang baik untuk mengetahui beberapa petua agar proses dandanan untuk anjing kesayangan anda berjalan lancar:

1. Pastikan anda menggunakan alat yang betul untuk dilakukan dandanan anjing.

2. Pastikan anjing selesa dengan persekitaran dan juga keadaan ketika anda akan dandanan. Tempat yang tenang akan membuat anjing berasa lebih selesa dan mengelakkan keadaan tertekan.

3. Lakukan dengan perlahan semasa memotong kuku, membersihkan bulu, atau memotong rambut anjing.

4. Sentuh anjing dengan lembut. Elakkan pergerakan secara tiba-tiba. Ini boleh mengejutkan anjing dan berisiko mencetuskan kecederaan atau kecederaan pada anjing.

Itulah beberapa petua yang boleh dilakukan sebelum melakukan rawatan sendiri di rumah anda. Walau bagaimanapun, jika anda tidak pasti anda boleh melakukannya sendiri di rumah, lebih baik membawa anjing anda ke penjaga profesional. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai kesihatan anjing, anda boleh muat turun permohonan untuk meminta doktor haiwan, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
PetMD. Diakses pada tahun 2021. Petua DIY untuk Memelihara Anjing di Rumah.
PETA. Diakses pada tahun 2021. Perkara Yang Paling Penting dan Tidak Perlu Dilakukan Semasa Memelihara Anjing Anda di Rumah.
Jalan Cesar. Diakses pada tahun 2021. Cara Menggunakan Gunting Anjing dan Mempelai Anjing.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found