2 Bahan Asli Yang Boleh Mengubati Luka Bakar

, Jakarta - Luka bakar sering muncul di permukaan kulit dan membuat seseorang ingin membuangnya. Ada banyak faktor yang dapat menyebabkan luka bakar muncul, mulai dari percikan minyak saat memasak, terkena ekzos motosikal, dibakar oleh rokok, terkena besi, hingga terkena sinar matahari langsung terlalu lama.

Apabila anda mengalami luka bakar, kawasan kulit yang rosak akan menghasilkan protein yang disebut kolagen, yang berfungsi untuk memperbaiki bahagian kulit tersebut. Kolagen yang "berfungsi" akan terasa menebal dan mempunyai warna yang berbeza dari kulit yang lain. Inilah yang menyebabkan bekas luka bakar kelihatan khas.

Pada dasarnya, luka bakar dibezakan oleh keparahannya. Terdapat luka bakar darjah pertama, darjah kedua, dan tahap ketiga. Semasa mengalami keadaan ini, pertolongan cemas diperlukan untuk merawat luka. Namun, biasanya luka bakar tahap pertama dapat dirawat di rumah, sementara luka bakar tahap kedua dan ketiga mungkin memerlukan rawatan di hospital.

Baca juga: Anak Terkena Luka Bakar? Rawat dengan cara ini

Pertolongan cemas yang boleh dilakukan ketika mengalami luka bakar adalah mencuci kulit yang cedera dengan air bersih. Lakukan selama 20 minit, kemudian rendam bahagian yang cedera dalam air sejuk selama 15 minit. Selepas itu, sapukan salap antibiotik ke kawasan yang cedera. Sekiranya diperlukan, anda boleh menutup atau melindungi kulit yang terbakar dengan kain kasa steril. Tetapi perlu diingat, jangan terlalu sering memampatkan kulit dengan air sejuk, kerana boleh menyebabkan kerengsaan menjadi lebih teruk.

Selain salap antibiotik, anda boleh melengkapkan rawatan luka bakar dengan menggunakan bahan semula jadi di rumah. Bahan semula jadi apa yang boleh digunakan untuk merawat luka bakar?

1. Aloe Vera

Salah satu bahan semula jadi yang diketahui berkesan untuk merawat luka bakar adalah lidah buaya. Sebabnya, tumbuhan ini dikatakan mempunyai sifat anti-radang, melembapkan kulit, mencegah perkembangan bakteria, dan membantu penyembuhan luka. Bukan hanya itu, gel lidah buaya telah diteliti dan terbukti berkesan dalam merawat luka bakar.

Baca juga: Hilangkan Parut dengan 7 Cara Semula Jadi Ini

Sebelum menggunakan gel aloe vera, pastikan membersihkan kawasan yang cedera terlebih dahulu. Untuk faedah maksimum, cuba gunakan gel lidah buaya sebenar. Sekiranya terpaksa menggunakan produk lidah buaya tiruan, pilih jenis produk yang mempunyai kandungan lidah buaya yang tinggi.

2. Sayang

Selain lidah buaya, luka bakar juga dapat diatasi dengan menyapukan madu ke kawasan kulit yang rosak. Madu diketahui mempunyai sifat anti-radang, antibakteria dan antijamur. Ini menjadikan madu sebagai bahan semula jadi yang dianggap dapat membantu merawat luka bakar pada kulit. Tetapi biasanya, madu digunakan untuk merawat luka bakar kecil.

Perkara yang Harus Dielakkan

Walaupun ada bahan semula jadi yang dapat membantu menyembuhkan luka bakar, ini tidak bermaksud bahawa keadaan ini dapat diatasi dengan sembarangan. Lebih-lebih lagi, ada mitos yang mengatakan bahawa luka bakar dapat diatasi dengan menggunakan ubat gigi. Sebenarnya ia tidak terbukti, dan bukannya menyembuhkan luka bakar sebenarnya boleh menjadi lebih teruk.

Baca juga: 3 Luka Cemas Pertolongan Cemas Yang Keliru

Kandungan kimia dalam ubat gigi sebenarnya boleh merengsakan kulit dan menyebabkan jangkitan. Selain ubat gigi, minyak masak atau minyak kelapa juga tidak boleh digunakan pada luka bakar. Sebabnya, minyak mempunyai sifat tahan panas yang dapat membuat kulit terus terbakar.

Daripada keliru dan cuai dalam merawat luka bakar, cubalah bertanya kepada doktor dalam permohonan tersebut hanya! Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Vocie dan Berbual . Dapatkan petua untuk mengatasi luka bakar dan cadangan untuk salap dan penghilang rasa sakit dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found