Ini adalah perubahan yang berlaku pada Miss V semasa menopaus

, Jakarta - Menopaus adalah keadaan di mana seorang wanita tidak mengalami haid secara semula jadi. Biasanya, menopaus akan dialami oleh wanita yang telah memasuki usia 45-55 tahun. Jangan berhenti secara tiba-tiba, beberapa bulan hingga menopaus biasanya akan muncul beberapa tanda yang dikenali sebagai perimenopause.

Baca juga : Sekiranya perimenopause diperiksa oleh doktor?

Pelbagai perubahan akan dialami oleh wanita sebelum menopaus, mulai dari perubahan mood, keinginan seksual, psikologi, hingga perubahan fizikal. Kilatan panas atau merasa lebih panas adalah tanda biasa yang dialami oleh seseorang yang mengalami perimenopause. Semasa menopaus, malah Miss V juga mengalami perubahan.

Berikut adalah beberapa perubahan yang berlaku pada Miss V ketika wanita mengalami menopaus:

1. Lebih Kering dan Gatal

Apabila anda belum memasuki menopaus, hormon estrogen berfungsi untuk melincirkan dinding faraj agar kelembapan terjaga. Tetapi memasuki menopaus, penurunan hormon estrogen menjadikan Miss V terasa lebih kering dan gatal. Keadaan ini juga dikenali sebagai atrofi faraj yang boleh menyebabkan penipisan dinding, sehingga dapat memicu sensasi panas pada vagina. Sekiranya perubahan ini cukup mengganggu, anda boleh menggunakan aplikasi dan minta doktor anda secara langsung untuk mengurangkan gejala yang tidak selesa semasa anda memasuki menopaus.

2. Pendarahan semasa persetubuhan

Penipisan dinding faraj semasa menopaus boleh menyebabkan darah muncul selepas hubungan seks. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak boleh membuat anda mengelakkan aktiviti seksual. Menurut seorang doktor di Charlotte, North Carolina, Monique May, hubungan seks yang lebih kerap dengan penembusan vagina akan meningkatkan aliran darah dan kelembapan di kawasan tersebut.

Baca juga: Menopaus, ini adalah 5 perkara yang perlu anda ketahui

3. Perubahan kepada Ukuran Miss V

Menopaus boleh meningkatkan risiko perubahan pada Miss V. Untuk mengekalkan bentuk dan ukuran Miss V, tidak ada salahnya melakukan hubungan seks secara teratur sehingga tisu otot yang membentuknya tidak menyusut yang mengakibatkan perubahan penampilan dan ukuran. Apabila hubungan intim terasa tidak selesa atau kering kerana Miss V yang lebih kering, anda boleh menggunakan pelembap Miss V atau pelincir berasaskan air.

4. Lebih mudah dijangkiti Jangkitan Saluran Kencing

Wanita yang telah memasuki menopaus menjadi lebih mudah terkena jangkitan saluran kencing. Ini disebabkan oleh penurunan hormon estrogen dan penipisan dinding vagina.Keadaan ini akan mempengaruhi lapisan saluran kencing yang meningkatkan risiko jangkitan pada vagina dan saluran kencing.

Terdapat beberapa tanda UTI yang perlu diperhatikan, seperti sakit ketika membuang air kecil, peningkatan kekerapan membuang air kecil, bau air kencing yang sangat kuat, dan kesukaran menahan kencing. Segera kunjungi hospital terdekat untuk melakukan pemeriksaan dan menentukan punca keluhan kesihatan yang anda alami.

5. Perubahan Aroma Miss V

Semasa memasuki menopaus, banyak wanita mengalami keputihan terhadap perubahan bau faraj. Ini disebabkan oleh perubahan pH vagina yang menjadi kurang berasid disebabkan oleh penurunan hormon estrogen di dalam badan.

Baca juga: 5 Perkara Yang Perlu Diperhatikan oleh Wanita Tentang Menopaus

Itulah beberapa perubahan yang boleh berlaku pada Miss V ketika wanita memasuki menopaus. Tidak ada rawatan khusus untuk keadaan menopaus, tetapi ada beberapa perkara yang dapat anda lakukan untuk menghilangkan gejala, seperti mengehadkan makanan pedas, minuman beralkohol, dan kafein. Di samping itu, anda juga boleh melakukan senaman ringan, seperti yoga atau meditasi untuk mengurangkan kesan perubahan psikologi agar kesihatan mental tetap optimum.

Rujukan:
Pencegahan. Diakses pada tahun 2020. 6 Cara Perubahan Faraj Anda Semasa Menopaus.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. 5 Perubahan Yang Berlaku Pada Faraj Anda Semasa Menopaus.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found