Kanak-kanak Menangis Secara Histeris Semasa Tidur di Malam Hari, Waspadalah terhadap Keganasan Malam

Jakarta - Tidak hanya mimpi buruk, keselesaan dan kualiti tidur anak kecil anda pada waktu malam dapat terganggu ketika mengalami ketakutan malam. Keganasan malam itu sendiri adalah keadaan yang berlaku semasa tidur, biasanya terjadi pada beberapa jam pertama setelah seseorang tidur.

Seseorang yang mengalami keganasan malam akan bangun dari tidurnya, kemudian mula panik, berpeluh, menjerit, atau menangis secara histeris. Setelah melalui keadaan itu dan benar-benar terbangun, mereka hanya dapat mengingati gambar yang mengerikan atau sama sekali tidak mengingati apa-apa.

Baca juga : Pecah Hati yang Berpengalaman, Bolehkah Ia Menyebabkan Mimpi Buruk Yang Kerap?

Kengerian malam biasanya berlaku 2-3 jam selepas anak mula tertidur. Apabila keadaan ini berlaku, tanpa disedari anak kecil anda mungkin dapat menendang barang-barang di sekelilingnya atau berjalan keluar dari katil. Nah, inilah yang boleh membahayakannya.

Dicirikan oleh Pelbagai Gejala

Menurut dunia perubatan, ketakutan malam adalah keadaan yang agak jarang berlaku, biasanya terjadi pada kanak-kanak berusia 4-12 tahun. Ada juga yang mengalaminya ketika dalam tempoh pertumbuhan. Jadi, apakah gejala gangguan tidur ini?

Gejala utama adalah satu atau lebih episod kebangkitan dari tidur menjerit panik, disertai dengan kegelisahan yang kuat, gegaran seluruh badan dan hiperaktif autonomi, seperti berdebar-debar jantung, pernafasan cepat, murid yang berdebar, dan berpeluh.

Episod ini mungkin berulang dengan setiap episod berlangsung sekitar 1-10 minit, dan biasanya berlaku pada sepertiga awal fasa tidur malam.

Penghidapnya agak tidak responsif terhadap percubaan orang lain untuk mempengaruhi keadaan ketakutan malamnya. Kemudian, dalam beberapa minit setelah terbangun, biasanya penghidapnya akan mengalami disorientasi dan pergerakan berulang.

Ingatan peristiwa, jika ada, adalah minimum (biasanya terhad kepada satu atau dua gambar yang tidak dipisahkan).

Tekanan terhadap Perubahan Alam Sekitar

Malangnya, sehingga kini punca sebenar keganasan malam tidak diketahui. Walau bagaimanapun, keadaan ini sering dikaitkan dengan tekanan emosi, keletihan, demam, kurang tidur, gangguan pernafasan, kecederaan kepala, dan perubahan persekitaran, seperti suara dan cahaya.

Baca juga: Anak Tidak Tidur Dengan Baik? Ayuh, kenal pasti puncanya

Di samping itu, ada juga perkara lain yang boleh menjadi pencetus, seperti penggunaan jenis ubat yang mempengaruhi sistem saraf pusat, atau kesan anestesia atau anestetik ketika anak baru menjalani pembedahan. Terdapat juga tuduhan bahawa teror malam berkaitan dengan genetik atau alkohol.

Petua untuk Mencegah Keganasan Malam

Walaupun penyebab sebenarnya tidak diketahui, sekurang-kurangnya ada beberapa cara yang boleh anda cuba untuk mengelakkan berlakunya ketakutan pada waktu malam. Nah, berikut adalah beberapa petua yang dapat membantu mengatasi masalah tidur anak-anak:

  • Jangan biarkan anak anda terlalu letih. Tetapkan waktu tidur biasa (waktu tidur dan bangun) dan berpegang teguh, walaupun pada hujung minggu. Pastikan si kecil mendapat jumlah tidur yang dia perlukan. Kanak-kanak dapat tidur dengan nyenyak jika waktu tidur adalah biasa.
  • Ikuti rutin santai sekitar sejam sebelum tidur. Rutinnya harus merangkumi aktiviti santai, seperti mendengar muzik lembut, membaca, atau memandikan anak kecil anda dengan air suam. Elakkan membiarkan kanak-kanak menggunakan alat elektronik berhampiran waktu tidur. Sekiranya perlu, keluarkan alat elektronik dari bilik tidur anak untuk mengelakkan godaan.
  • Pastikan bilik tidur sejuk dan selesa.
  • Jangan mengajak anak-anak melakukan aktiviti setelah menyelesaikan rutin waktu tidur mereka. Apabila tiba waktu tidur, beri mereka ciuman dan tinggalkan mereka.

Baca juga: Bayi Boleh Terlalu Insomnia, Benarkah?

Apabila si kecil anda mengalami ketakutan tidur, mereka biasanya akan menangis, takut, menjerit, degupan jantungnya semakin cepat, dan mereka berpeluh. Anda perlu memberi perhatian, jika anak anda mempunyai beberapa syarat di bawah ini, cubalah berbincang dengan doktor pakar untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

  • Kanak-kanak berumur kurang dari 3.5 tahun mengalami ketakutan malam sekurang-kurangnya sekali seminggu.
  • Kanak-kanak yang lebih tua mengalami ketakutan malam sekali atau dua kali sebulan.

Kengerian malam pada kanak-kanak boleh mengganggu keselesaan tidur mereka, yang tentunya memberi kesan kepada keadaan pada siang hari. Tidak tidur nyenyak boleh membuat kanak-kanak letih di siang hari dan tidak bersemangat. Ibu boleh berbincang dengan pakar pediatrik sekiranya anak kecil anda mengalami kegatalan pada waktu malam. Buka aplikasinya dan ibu akan mendapat penyelesaian dan arahan terbaik dari doktor pakar.

Rujukan:
Kesihatan Ibu Bapa. Diakses pada tahun 2021. Adakah Bayi Saya Mengalami Masalah Malam?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Sleep Terror (Night Terror).
Kesihatan Kanak-kanak. Diperoleh pada 2021. Keganasan Malam.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found