4 Buah Yang Anda Boleh Makan Sebelum Tidur

, Jakarta - Buah-buahan mengandungi vitamin dan serat yang diperlukan oleh tubuh. Oleh itu, jangan terkejut jika buah-buahan sering disyorkan oleh doktor atau pakar kesihatan untuk dimakan setiap hari. Namun, tidak semua buah sesuai untuk dimakan pada waktu malam. Beberapa jenis buah malah boleh menyebabkan masalah perut jika dimakan pada waktu malam.

Baca juga: Bilakah Masa Terbaik untuk Makan Buah?

Kebaikan Memakan Buah Sebelum Tidur

Buah-buahan boleh menjadi makanan ringan yang sihat sebelum tidur jika tidak dikonsumsi secara berlebihan. Ini kerana buah-buahan mengandungi vitamin, mineral, dan nutrien penting yang diperlukan untuk mengekalkan tubuh yang sihat. Selain itu, konsumsi buah secara teratur juga dapat mengurangi risiko penyakit tertentu, seperti batu ginjal, strok, penyakit jantung, kehilangan tulang, diabetes, dan barah.

Buah-buahan yang boleh dimakan sebelum tidur

Walaupun tidak digalakkan makan sebelum tidur, itu tidak bermakna anda boleh membiarkan tubuh anda kelaparan semasa anda tidur. Sekiranya anda tiba-tiba merasa lapar pada waktu malam, terdapat beberapa jenis buah yang boleh anda makan pada waktu malam. Jadi, apakah jenis buah yang boleh dimakan sebelum tidur? Inilah jawapannya.

1. Blueberry

Anda boleh menjimatkan buah blueberry di dalam peti sejuk untuk makan pada waktu malam sebelum tidur. Sekiranya dimakan secara sederhana, rasa manis dari buah beri ini dapat memenuhi kadar gula dalam badan. Buah ini juga mengandungi banyak antioksidan yang baik untuk kesihatan jantung dan otak.

2. Ceri

Ceri adalah sumber semula jadi melatonin yang dapat melawan insomnia. Itulah sebabnya ceri adalah jenis buah yang baik untuk dimakan sebelum tidur, sama ada dimakan secara langsung atau diproses menjadi jus ceri. Satu kajian dari University of Northumbria, England mengatakan bahawa jus ceri dapat meningkatkan kualiti tidur, membuat anda tidur lebih nyenyak, dan menjadikan tubuh dan otak anda lebih tenang.

3. Pisang

Ramai orang lebih suka makan pisang sebagai penggalak perut, termasuk ketika anda tiba-tiba merasa lapar pada waktu malam. Di antara banyak buah lain, pisang termasuk jenis buah yang boleh dimakan sebelum tidur. Sebabnya adalah kerana:

  • Pisang mengandungi serotonin dan melatonin yang dapat membantu anda cepat tertidur.
  • Pisang mengandungi serat yang dapat membantu melancarkan pergerakan usus.
  • Pisang mengandungi banyak magnesium yang berfungsi untuk mengendurkan otot dan mempunyai kesan menenangkan.

4. Kiwi

Kiwi adalah buah rendah kalori dan berkhasiat yang boleh anda makan sebelum tidur. Satu kajian mengatakan bahawa pengambilan kiwi sebelum tidur dapat meningkatkan kualiti tidur, sehingga membuat anda tidur lebih nyenyak. Ini kerana kandungan nutrien dalam kiwi dapat merangsang pengeluaran serotonin, bahan kimia otak yang membantu mengatur kitaran tidur.

Baca juga: 5 Makanan Ringan ini Membantu Anda Tidur Lebih lena

Itulah empat jenis buah yang sedap dimakan sebelum tidur. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai buah terbaik untuk dimakan sebelum tidur, tanyakan kepada doktor . Melalui aplikasi tersebut anda boleh berbincang dengan doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat atau vitamin yang diperlukan oleh badan anda melalui ciri-ciri tersebut Penghantaran Farmasi di aplikasi . Anda hanya memesan ubat dan vitamin yang anda perlukan, kemudian tunggu pesanan tiba. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found