Mengenal Kehamilan Cryptic, Kehamilan Tidak Sedar

, Jakarta - Seorang ibu di Tasikmalaya menjadi viral yang mendakwa dia hanya hamil satu jam sebelum melahirkan. Ibu ini tidak mengalami aduan kehamilan seperti kebanyakan wanita. Dia mengatakan bahawa dia tidak pernah mengalami mual atau mengidam.

Dalam dunia perubatan, keadaan ini dikenali sebagai kehamilan kripto, itu adalah ketika seorang wanita tidak menyedari bahawa dia hamil kerana tidak ada tanda-tanda kehamilan. Kehamilan kripto adalah keadaan yang sangat jarang bahkan sukar dikesan melalui ujian perubatan konvensional. Jadi, apa yang sebenarnya menyebabkan wanita mengalami kehamilan kripto ?

Baca juga: Ini adalah 5 tanda kehamilan yang sering tidak disedari

Beberapa Sebab Kehamilan Cryptic

Kenaikan hormon semasa kehamilan boleh menyebabkan sedikit pendarahan, yang serupa dengan haid. Ini boleh menjadi penyebab wanita yang menderita kehamilan kripto jangan mengambil ujian kehamilan terutamanya jika mereka mempunyai kitaran haid yang tidak teratur. Walau bagaimanapun, tempoh yang tidak teratur juga boleh menjadi tanda keadaan tertentu.

Melancarkan dari garis kesihatan, sebilangan keadaan yang berkaitan dengan kehamilan kripto, itu dia:

  • Sindrom ovarium polikistik (PCOS) . PCOS mengganggu kesuburan, menyebabkan ketidakseimbangan hormon dan menyebabkan tempoh yang tidak dijawab atau tidak teratur.
  • Perimenopause. Perimenopause dicirikan oleh haid yang tidak teratur sebelum seorang wanita mencapai menopaus. Gejala kehamilan seperti kenaikan berat badan dan turun naik hormon adalah serupa dengan perimenopause.
  • Penggunaan pil kawalan kelahiran atau IUD. Wanita yang menggunakan kontraseptif sering percaya bahawa mereka tidak akan hamil. Walaupun kaedah kontraseptif cukup berkesan, seorang wanita masih berpeluang untuk hamil.
  • Jumlah lemak badan yang rendah . Tahap rendah lemak dalam badan kerana bersenam terlalu keras juga menjadikan haid tidak teratur. Atlet juga cenderung mempunyai tahap hormon yang rendah, menjadikannya lebih sukar untuk mengesan kehamilan.

Adakah Terdapat Gejala Kehamilan Kriptik?

Wanita yang mengalami kehamilan kripto mungkin tidak mengalami gejala kehamilan yang biasa atau hanya mempunyai gejala yang samar-samar. Doktor juga mungkin sukar untuk didiagnosis kehamilan kripto kerana gejalanya mungkin tidak ada atau tidak kelihatan. Di samping itu, penghidapnya tidak boleh berjumpa doktor semasa mengandung kerana tidak ada gejala atau tidak mengetahui gejala yang tidak jelas ini.

Baca juga: Ini adalah tanda-tanda melahirkan pada usia 38 minggu

Dalam beberapa kes, penghidapnya mungkin pernah berjumpa doktor semasa mengandung tetapi tidak mendapat diagnosis yang betul. Melancarkan dari Berita Perubatan Hari Ini, satu-satunya gejala yang mungkin disedari adalah kelahiran yang tidak dijangka.

Adakah terdapat perbezaan kaedah kelahiran pada orang yang mengandung kehamilan?

Kelahiran yang dialami oleh penghidapnya kehamilan kripto secara fizikal serupa dengan kelahiran anak secara umum. Penghidapnya mengalami kontraksi yang terasa seperti kekejangan yang teruk semasa serviks meregang sehingga dapat melahirkan bayi. Setelah serviks diregangkan, badan juga terasa seperti mendorong bayi keluar dari saluran kelahiran.

Perkara yang membezakannya dengan kelahiran normal yang lain adalah bahawa penghidapnya sama sekali tidak mengharapkan kehamilan ini. Keadaan seperti ini boleh menyebabkan tekanan psikologi yang hebat ketika ia berlaku. Penghidapnya mungkin juga tidak mempunyai akses ke rawatan pranatal semasa kehamilan, dan oleh itu tidak mempunyai sejarah pemeriksaan di hospital atau bidan. Ibu yang berpengalaman kehamilan kripto Mereka juga cenderung melahirkan bayi pramatang, berat lahir rendah, dan masalah perkembangan lain.

Baca juga: Wanita hamil boleh mengalami kemurungan, inilah kesannya pada janin

Sekiranya ibu terlambat untuk haidnya atau mempunyai tanda-tanda kehamilan yang tidak jelas, anda harus segera berjumpa doktor untuk menentukan sama ada dia hamil atau tidak. Sekiranya anda merancang untuk melawat hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan . Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apakah Kehamilan Cryptic ?.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang perlu diketahui mengenai kehamilan kripto,

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found