Ketahui lebih lanjut mengenai jantung dan fungsinya

, Jakarta - Sebagai salah satu organ penting dalam tubuh, jantung mempunyai tugas yang cukup berat, iaitu mengepam darah ke seluruh tubuh tanpa berhenti. Jantung hanya sedikit lebih besar daripada kepalan pemiliknya, tetapi terdiri daripada beberapa bahagian, yang masing-masing mempunyai peranan penting.

Berikut ini adalah perbincangan mengenai bahagian-bahagian dalam hati dan fungsinya:

1. Perikardium

Jantung terletak di rongga berisi cairan, yang disebut rongga perikardial. Nah, dinding dan lapisan rongga ini disebut perikardium, yang berfungsi menghasilkan cecair serous untuk melumasi jantung semasa berdegup. Perikardium juga berfungsi untuk mengelakkan geseran yang menyakitkan antara jantung dan organ sekitarnya. Bukan hanya itu, perikardium juga mempunyai fungsi untuk menyokong dan menahan jantung dalam kedudukannya.

Baca juga: Jantung Berdegup Lebih Cepat, Hati-hati dengan Tanda-Tanda Aritmia

2. Serambi

Bahagian ini, juga dikenali sebagai atrium, adalah bahagian atas jantung, yang terbahagi kepada bahagian kiri dan kanan. Atrium kiri berfungsi untuk menerima darah bersih dari paru-paru, sementara atrium kanan berfungsi untuk menerima darah kotor dari badan yang dibawa oleh saluran darah. Berlainan dengan bahagian lain, beranda memiliki dinding yang lebih tipis dan tidak berotot, kerana tugasnya hanya sebagai ruang menerima darah.

3. Bilik

Sama seperti atria, ruang atau ventrikel adalah bahagian jantung yang mempunyai 2 sisi, kanan dan kiri. Tetapi bezanya, ruang terletak di bahagian bawah jantung. Ventrikel kanan berfungsi untuk mengepam darah kotor dari jantung ke paru-paru, sementara ventrikel kiri berfungsi untuk mengepam darah bersih dari jantung ke seluruh badan.

Satu lagi perbezaan antara ruang dan ruang legar ialah dinding ruang lebih tebal dan berotot, berbanding ruang depan. Ini kerana ventrikel mempunyai tugas yang lebih sukar untuk mengepam darah, dari jantung ke paru-paru dan ke seluruh badan.

Baca juga: Sakit Lengan Kiri Tanda Penyakit Jantung, Benarkah?

4. Injap

Bahagian jantung yang lain adalah injap, yang terbahagi kepada empat. Tugas keempat-empat injap adalah memastikan darah mengalir dalam satu arah. Empat injap yang dimaksudkan adalah:

  • Injap tricuspid. Bertugas mengatur aliran darah antara atrium kanan dan ventrikel kanan.

  • Injap paru. Bertugas mengatur aliran darah dari ventrikel kanan ke arteri pulmonari yang membawa darah ke paru-paru untuk mengambil oksigen.

  • Injap mitral. Bertugas mengalirkan darah kaya oksigen dari paru-paru yang mengalir dari atrium kiri ke ventrikel kiri.

  • Injap aorta. Ia membuka jalan untuk darah yang kaya dengan oksigen mengalir dari ventrikel kiri ke aorta (arteri terbesar di dalam badan).

5. Kapal Darah

Secara umum, terdapat tiga saluran darah utama di jantung, iaitu:

  • arteri. Bertugas membawa darah kaya oksigen dari jantung ke bahagian tubuh yang lain. Saluran darah ini mempunyai dinding yang cukup elastik, sehingga mampu menjaga tekanan darah agar tetap konsisten.

  • urat. Saluran darah ini bertugas membawa darah yang kekurangan oksigen dari seluruh badan ke jantung. Berbanding dengan arteri, urat mempunyai dinding kapal yang lebih nipis.

  • Kapilari. Saluran darah ini bertanggungjawab untuk menghubungkan arteri terkecil dengan urat terkecil. Dindingnya sangat tipis, memungkinkannya menukar sebatian dengan tisu sekitarnya, seperti karbon dioksida, air, oksigen, sisa, dan nutrien.

Baca juga: Ketahui ciri-ciri jantung yang lemah dan cara mencegahnya

6. Kitaran Jantung

Ini adalah rentetan peristiwa yang berlaku ketika jantung berdegup. Kitaran jantung terbahagi kepada 2 fasa, iaitu:

  • systole. Fasa ketika tisu otot jantung berkontraksi untuk mengepam darah keluar dari ventrikel.

  • diastole. Fasa ketika otot jantung mengendur berlaku semasa pengisian darah di jantung.

Semasa sistol ventrikel, tekanan darah meningkat di arteri utama. Sementara itu, semasa diastole ventrikel, tekanan akan menurun. Inilah sebabnya mengapa ada 2 nombor yang berkaitan dengan tekanan darah, ketika melakukan pemeriksaan.

Itulah perbincangan mengenai bahagian jantung dan fungsinya. Sekiranya anda mempunyai gangguan berkaitan jantung, jangan ragu untuk berjumpa doktor, okey? Untuk melakukan pemeriksaan, sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui permohonan , kamu tahu. Oleh itu, pastikan anda mempunyai muat turun aplikasi di telefon anda, ya.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada 2019. Hati: Semua yang Anda Perlu Tahu.
PemikiranCo. Diakses pada 2019. Anatomi Jantung .

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found