Ketahui cara merawat keputihan yang berlebihan

Jakarta - Salah satu masalah yang sering terjadi pada wanita adalah keputihan. Sebenarnya, dalam kebanyakan kes, keputihan adalah perkara biasa. Namun, jika keputihan berlebihan, tentu terasa tidak selesa, ya. Itulah sebabnya mengapa banyak wanita mencari ubat keputihan yang kuat.

Sebenarnya, tidak semua keputihan berbahaya. Dalam beberapa keadaan, ini adalah bentuk pertahanan badan untuk menjaga kesihatan organ seks wanita. Jumlah cairan yang dihasilkan juga dapat meningkat pada waktu-waktu tertentu, seperti semasa menyusui, semasa hubungan seks, dan semasa atau sekitar haid.

Baca juga: Ubat Antijamur Boleh Mengatasi Keputihan?Inilah Cara Mengatasi Keputihan Dengan Betul

Keputihan normal, tidak berbau atau tidak berwarna, tidak memerlukan rawatan atau rawatan khas. Namun, anda masih perlu berwaspada dan menjaga keputihan agar tidak normal.

Beberapa perkara yang boleh menyebabkan keputihan yang tidak normal adalah jangkitan vaginosis bakteria, penggunaan antibiotik, penyakit kelamin, barah serviks, penggunaan pil kontraseptif, jangkitan parasit trichomoniasis, dan jangkitan yis. Anda dikatakan mengalami keputihan yang tidak normal jika terdapat perubahan warna, konsistensi, dan bau keputihan, serta rasa gatal atau sakit pada vagina.

Rawatan berikut boleh dilakukan untuk keputihan:

  • Untuk melegakan gatal dan bengkak di kawasan intim, gunakan kompres sejuk.
  • Jaga kebersihan kawasan intim dan ganti seluar dalam sekerap mungkin.
  • Tunda hubungan seks atau gunakan kondom sehingga seminggu selepas rawatan.
  • Sekiranya keputihan tidak bertambah baik selepas seminggu, berjumpa doktor.
  • Sekiranya keputihan disertai dengan gatal, kemerahan, bengkak, luka, dan sakit ketika membuang air kecil, berjumpa doktor.

Untuk mempermudah, gunakan aplikasi untuk berbincang dengan doktor melalui sembang atau membuat janji temu dengan doktor di hospital, untuk memeriksa keputihan anda. Doktor akan memberikan rawatan berdasarkan keadaan keputihan yang anda alami.

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Keputihan Berbau Amis

Ubat Vagina Semula Jadi Yang Boleh Dicuba di Rumah

Sekiranya tidak teruk, anda boleh merawat keputihan dengan mencuba ubat keputihan semula jadi, seperti berikut:

1. Bawang putih

Anda sering tahu sebagai rempah memasak, bawang putih juga boleh menjadi ubat keputihan semula jadi. Ini kerana bawang putih mengandungi sifat antijamur dan antibakteria. Kandungannya mampu melawan kuman yang menyebabkan keputihan yang mengganggu.

Namun, itu tidak bermakna anda boleh memasukkan bawang putih terus ke dalam faraj, anda tahu. Ini sebenarnya boleh merengsakan kulit di kawasan intim. Untuk mendapatkan faedah bawang putih, anda hanya memakannya sebagai makanan.

2. Yogurt

Kandungan bakteria baik atau probiotik dalam yogurt dapat membantu melawan kulat dan jenis kuman tertentu yang menyebabkan jangkitan faraj, yang mencetuskan keputihan.

3. Minyak Kelapa

Minyak kelapa dara dapat membantu melawan kulat yang menyebabkan keputihan. Cara menggunakannya adalah dengan menggunakan minyak ke kawasan intim. Namun, pastikan anda tidak mempunyai alergi terhadap minyak kelapa, ok?

4. Cuka Sari Apel

Cuka sari apel boleh menjadi ubat keputihan semula jadi, dengan membantu menyeimbangkan pH vagina yang terganggu. Cara menggunakannya dengan mencampurkan dua sudu cuka sari apel dengan satu gelas air. Kemudian, gunakan campuran untuk mencuci vagina.

Baca juga: Untuk lebih yakin, cubalah mengatasi keputihan dengan yoga

5. Vitamin C

Untuk dapat melawan kulat dan bakteria yang menyebabkan keputihan, sistem imun perlu ditingkatkan. Salah satu caranya adalah dengan memenuhi pengambilan vitamin C. Ia boleh berasal dari sumber semula jadi seperti buah-buahan, atau dari makanan tambahan.

Itulah penjelasan mengenai cara mengatasi masalah keputihan yang berlebihan dan ubat keputihan semula jadi yang boleh anda cuba. Sekiranya anda ingin mencuba ubat keputihan semula jadi, pastikan anda tidak mempunyai alahan terhadap bahan yang akan digunakan. Sekiranya keputihan berterusan, anda harus berjumpa doktor.

Rujukan:
Jabatan Kesihatan & Perkhidmatan Manusia A.S. Diakses pada tahun 2021. Keputihan.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Keputihan.
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2021. Keputihan.
WebMD. Diakses pada 2021. Keputihan: Apa yang Tidak normal?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Rawatan Rumah untuk Jangkitan Ragi.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Rawatan Rumah Untuk Vaginosis Bakteria.

Recent Posts