Cadangan Pakar Paru-paru

"Pulmonologi adalah sebahagian dari bidang sains perubatan yang mempunyai fokus pada kesihatan dan fungsi paru-paru manusia yang terganggu. Beberapa penyakit termasuk dalam fokus pakar pulmonologi, seperti asma, tuberkulosis, penyakit paru obstruktif kronik, radang paru-paru, emfisema, dan jangkitan dada kronik.

Adakah anda pernah mendengar tentang TB (Tuberkulosis) atau Penyakit paru-paru Obstruktif Kronik (COPD)? Kedua-duanya adalah beberapa penyakit paru-paru yang boleh dialami oleh sesiapa sahaja; dari kanak-kanak hingga orang dewasa, dan orang tua. Adakah anda tertanya-tanya di mana untuk berunding mengenai keadaan kesihatan paru-paru? Jawapannya adalah pakar pulmonologi atau pakar paru-paru.

Baca juga: Mengalami Gejala Pneumonia, Sekiranya Anda Berjumpa Pakar Paru-paru?

Apa itu Pulmonologi?

Pulmonologi adalah sebahagian daripada bidang sains perubatan yang memberi tumpuan kepada kesihatan dan fungsi paru-paru manusia. Pulmonologi sendiri berasal dari bahasa Latin "nadi”, “pulmnis"Yang bermaksud paru-paru dan dalam bahasa Yunani"-λογία"/ -Logia / yang bermaksud pengetahuan. Pulmonologi juga dianggap sebagai ubat dalaman khusus untuk dada dan pernafasan. Beberapa penyakit yang menjadi tumpuan pakar pulmonologi termasuk:

  • Asma
  • batuk kering
  • Penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD)
  • Pneumonia
  • Emfisema
  • Jangkitan Dada Kronik

Baca juga: Hati-hati, Ibu Perlu Berhati-hati terhadap Gejala TB pada Kanak-kanak

Sekiranya anda ingin mencari pakar pulmonologi atau pakar paru kerana anda mengalami batuk yang berpanjangan, sesak nafas, berdehit, atau bahkan sakit dada, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda secara langsung. , yang disyorkan di bawah:

  1. dr Ahmad Aswar Siregar M. Ked (Paru-paru), Sp.P (K)

Pakar Pulmonologi dan Pernafasan yang berlatih di Mitra Sejati Hospital Medan dan Malahayati Islamic Hospital. Doktor Ahmad Aswar lulus dari Pakar Pulmonologi dan Respirasi di Fakulti Perubatan, Universiti Sumatera Utara, Medan, dan menjadi anggota Persatuan Doktor Paru Indonesia.

  1. dr. Aida, M. Ked (Paru-paru), Sp. P

Pakar Paru-paru yang berlatih di Hospital Eshmun, Medan dan RSU Royal Prima Marelan.

Baca juga: COPD Tidak Boleh Diubati, Benarkah?

Rawatan awal tentu akan memudahkan rawatan. Ayuh, muat turunsekarang melalui App Store atau Google Play!

Recent Posts