7 Manfaat Baik Penggunaan Pepaya Biasa

Jakarta - Makan buah-buahan baik untuk menyokong kesihatan tubuh. Terutama jika anda mengimbangkannya dengan pengambilan sayur-sayuran dan makanan kaya nutrien lain. Di samping itu, imuniti badan akan meningkat jika anda juga kerap melakukan senaman dan badan dilindungi dari pelbagai penyakit berjangkit. Semua buah mempunyai faedah tersendiri, termasuk betik. Adakah anda suka makan betik?

Baca juga: Selain Buah, Daun Pepaya Juga Mempunyai Manfaat Kesihatan

Berbentuk lonjong dengan tekstur yang tidak teratur, berwarna hijau-oren dan dagingnya sedikit kemerahan, betik adalah buah yang rendah kalori. Buah-buahan dengan biji hitam bulat juga mengandungi vitamin dan mineral yang bermanfaat untuk tubuh. Termasuk vitamin C, A, B1, B5, B3, K, E, serat, kalsium, folat, magnesium dan asid folik.

Manfaat Penggunaan Pepaya Biasa untuk Kesihatan Tubuh

Sebilangan besar orang berpendapat bahawa betik adalah buah yang mampu mengatasi sembelit kerana melancarkan sistem pencernaan. Sebilangan yang lain menganggap buah dengan rasa manis dan bau khas baik untuk kesihatan perut. Nampaknya, faedah pengambilan betik secara berkala lebih banyak daripada itu. Ada apa-apa?

Baca juga: Bukan hanya untuk badan, betik juga baik untuk kulit

  • Membantu menjaga kesihatan mata. Kandungan vitamin A dalam betik mampu menjaga kesihatan kornea mata dan menghasilkan kelembapan yang mencukupi untuk melincirkan mata dan mencegah mata kering.

  • Meningkatkan kesihatan kuku dan rambut. Kandungan mineral dan vitamin dalam buah betik juga membantu meningkatkan kesuburan rambut sambil mengekalkan kuku yang sihat. Sebenarnya, betik boleh digunakan sebagai topeng semula jadi untuk menyuburkan dan menebal rambut.

  • Memudahkan pencernaan. Makan betik sangat baik untuk sistem pencernaan anda. Kehadiran enzim papain dalam buah ini menjadikan protein lebih mudah dicerna oleh badan. Sebenarnya, kajian menunjukkan bahawa mengonsumsi betik secara berkala selama sekurang-kurangnya 40 hari membantu menyembuhkan perut kembung dan sembelit.

  • Menghalang penuaan pramatang. Enzim papain tidak hanya membantu pencernaan, tetapi mampu menjana semula kulit serta melembutkannya. Kemudian, vitamin C dan A yang membantu menyamarkan bintik-bintik gelap dan kedutan halus pada kulit dan merangsang pembentukan kolagen yang berkesan untuk mencegah munculnya kedutan.

  • Ubat semula jadi untuk kulit yang terbakar sinar matahari. Selain papain, betik juga mengandungi enzim likopen. Lycopene baik untuk kesihatan kulit kerana ia bertindak sebagai antioksidan yang membantu menangkal masuknya radikal bebas ke dalam badan.

  • Meningkatkan imuniti badan. Kandungan vitamin E, C, dan A dalam betik dapat meningkatkan sistem ketahanan badan, jadi anda akan menghindari penyakit berjangkit seperti selesema dan selsema.

  • Mengurangkan risiko terkena barah dan menjaga jantung yang sihat. Manfaat pengambilan betik secara berkala juga akan mencegah anda dari barah dan menjaga kesihatan jantung anda. Lycopene, sebatian antioksidan dalam pepaya yang berperanan dalam menangkap radikal bebas juga bertindak sebagai penawar kepada barah. Sebatian ini membantu mengekalkan jantung yang sihat dan meningkatkan kolesterol baik dalam badan.

Baca juga: 7 Khasiat Biji Pepaya Yang Tidak Diketahui

Lalu, bagaimana jika anda tidak suka betik? Tidak ada masalah, kerana semua buah baik untuk tubuh asalkan dimakan sesuai dengan bahagiannya. Anda boleh bertanya kepada doktor melalui ciri Ask a Doctor dalam aplikasi berapa porsi buah yang diperlukan untuk mendapatkan hasil yang maksimum, atau bertanya tentang masalah kesihatan lain.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. 8 Faedah Kesihatan Berasaskan Papaya.
Schagen, et al. 2012. Diakses pada tahun 2019. NCBI. Mencari Hubungan Antara Pemakanan dan Penuaan Kulit. Dermatoendokrinologi, 4 (3), hlm. 298 - 307.
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Untuk Perisa dan Vitamin C, Cubalah Pepaya!

Recent Posts