Mengapa Kanser Darah Sukar Diubati?

"Kanser darah sebenarnya adalah salah satu penyakit yang paling sukar untuk disembuhkan. Ini kerana kebanyakan pesakit tidak dapat mencari penderma yang sesuai untuk mereka sementara keadaan semakin teruk., Maka anda juga berisiko tinggi."

, Jakarta - Kanser darah adalah salah satu jenis barah yang paling mematikan. Kerana sel barah ini akan mempengaruhi sel darah yang fungsinya sangat banyak untuk tubuh. Sebilangan besar barah ini bermula di sumsum tulang, di mana sel darah dihasilkan.

Walaupun dirawat secara intensif, beberapa orang yang menghidap barah darah tidak dapat diselamatkan, misalnya mendiang Puan Ani Yudhoyono, mantan wanita pertama Republik Indonesia. Terdapat beberapa sebab mengapa barah darah sukar disembuhkan, bermula dari kegagalan pemindahan sel dan lain-lain. Inilah ulasan penuh!

Baca juga: Cegah Hoax, Ketahui 5 Fakta Mengenai Kanser Darah Leukemia

Sebab Kanser Darah Sukar Diatasi

Dalam proses merawat barah darah, transplantasi sel induk adalah sebahagian daripada penjagaan wajib bagi penghidap barah. Sel induk penderma ini menimbulkan sistem kekebalan tubuh baru sehingga mereka berpotensi melihat sel barah sebagai ancaman dan kemudian mendorong proses membasmi sel barah.

Tetapi sayangnya, kebanyakan orang yang menghidap barah darah yang memerlukan transplantasi tidak mempunyai penderma yang sesuai, bahkan dalam keluarga mereka sendiri. Akhirnya, sebagai alternatif, penderita hanya dapat bergantung pada program tertentu, seperti Program Donor Marrow Nasional.

Sayangnya, program penderma nasional seperti ini juga bukan merupakan langkah yang menjanjikan, kerana kira-kira 11 juta penderma termasuk dalam program nasional dan dicatat bahawa enam dari 10 penderita tidak dapat menemukan kecocokan genetik. Peluang pertandingan antara pesakit dan penderma agak rendah. Oleh itu, ramai pesakit yang keadaannya semakin teruk dan tidak diselamatkan kerana belum menemui penderma yang sesuai untuk mereka.

Bagi penderma, rata-rata satu daripada 500 pemohon dipilih untuk menderma sel induknya dengan satu daripada dua cara. Cara pertama adalah dengan menderma sel stem darah periferal melalui prosedur pesakit luar tanpa pembedahan. Dalam proses ini, sel induk akan dikumpulkan dalam jangka masa enam jam melalui darah periferal.

Manakala cara kedua adalah menderma sumsum tulang dengan prosedur pembedahan selama 1 hingga 2 jam. Mekanisme ini dilakukan di bawah anestesia di mana sel-sel sumsum dikumpulkan dari tulang pelvis menggunakan picagari.

Baca juga: Mimisan boleh menjadi tanda barah darah?

Jadi, apa yang menyebabkan barah darah?

Kanser darah boleh berlaku kerana pertumbuhan sel darah yang tidak terkawal. Biasanya, sel darah di dalam tubuh mengikuti jalan pertumbuhan, pembelahan, dan kematian yang biasa. Walau bagaimanapun, sel barah darah tidak akan mati secara automatik. Bukan hanya itu, sel barah darah yang tidak normal dapat menyebar ke kawasan lain, menekan sel darah normal, dan menghambat fungsinya.

Sehingga kini, para pakar belum menemui penyebab sebenar barah darah. Pakar mengesyaki bahawa perubahan DNA dapat mengubah sel darah yang sihat menjadi barah. Kanser ini juga mempunyai kecenderungan genetik. Oleh itu, jika keluarga terdekat anda, seperti ibu bapa, adik-beradik, datuk, atau nenek anda, mempunyai sejarah penyakit ini, maka anda mempunyai risiko yang tinggi untuk mengalaminya.

Sekiranya ahli keluarga anda menghidap barah darah, anda harus berjumpa doktor untuk mengetahui berapa banyak risiko anda untuk itu. Anda boleh membuat pemeriksaan di hospital terdekat dan membuat temu janji terlebih dahulu di supaya lebih praktikal. Semasa pemeriksaan, anda boleh bertanya kepada doktor gejala apa yang harus diperhatikan dan langkah pencegahan apa yang dapat diambil pada masa akan datang.

Baca juga: Ini 6 Fakta mengenai Kanser Darah

Apakah faktor-faktor yang meningkatkan risiko terkena barah darah?

Bukan hanya itu, ada juga faktor lain yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena barah darah, termasuk:

  • Jantina lelaki.
  • Berumur lebih dari 55 tahun.
  • Mempunyai gangguan sistem imun, seperti HIV / AIDS.
  • Mengambil ubat imunosupresan.
  • Jangkitan dengan virus Epstein-Barr atau pylori.
  • Pendedahan kepada sebatian kimia, seperti racun perosak.
  • Mempunyai tabiat merokok.
Rujukan:
Persatuan Hematologi Amerika. Diperoleh pada tahun 2021. Kanser Darah.
Darah Bijaksana. Diperoleh pada tahun 2021. Bagaimana Kanser Darah Diobati?

Recent Posts