Ini adalah 6 faktor yang mencetuskan tekanan di tempat kerja

, Jakarta - Pada dasarnya, tekanan boleh berlaku di mana sahaja, termasuk di tempat kerja. Tekanan di tempat kerja sangat mengganggu produktiviti pekerja, sehingga boleh juga memberi kesan kepada syarikat. Sebenarnya, tempat kerja yang baik dapat melindungi pekerjanya dari risiko mengalami masalah kesihatan mental.

Oleh itu, mengenai tekanan, apakah faktor-faktor yang mencetuskan tekanan di tempat kerja?

1. Konflik dengan Rakan Sekerja

Tidak sedikit orang yang merasakan bahawa mereka tidak mendapat rakan sekerja yang sesuai. Nah, ketidakcocokan dalam pekerjaan ini cenderung menimbulkan konflik antara pekerja. Sudah tentu, konflik yang berterusan akan meningkatkan tekanan dan membuat kerja menjadi kurang optimum. Penyelesaiannya, cubalah untuk tidak membawa sentimen peribadi dalam menjalankan aktiviti kerja di pejabat.

2. Tidak Dapat Menahan Emosi

Walaupun fikiran huru-hara, cuba jaga emosi anda. Ini kerana pencetus tekanan di tempat kerja juga boleh disebabkan oleh perkara ini. Jangan biarkan kemarahan ini merebak di pejabat dan ditunjukkan kepada rakan sekerja atau pegawai atasan. Sekiranya anda tidak dapat menstabilkan emosi anda dengan baik, itu adalah tanda bahawa anda berada dalam keadaan tertekan. Cuba lakukan aktiviti yang boleh membuat anda lebih tenang. Contohnya, mendengar muzik atau melayari laman web yang boleh membuat anda ketawa. Kaedah ini cukup berkesan untuk mengurangkan tekanan.

Baca juga: Tekanan Kerja Mempengaruhi Kesihatan Keseluruhan

3. Tumpukan Kerja

Kedatangan tugas baru apabila tugas lain belum selesai, sering membebankan pekerja. Sekiranya ia berlaku secara berterusan, maka beban atau timbunan kerja ini pasti dapat mencetuskan tekanan. Penyelesaiannya, cuba utamakan pekerjaan mana yang harus diselesaikan terlebih dahulu.

4. Pemberitahuan Di Luar Waktu Pejabat

Faktor-faktor yang mencetuskan tekanan di tempat kerja juga boleh berlaku kerana perkara yang agak remeh ini. Kerana, siapa yang ingin mendapatkan pemberitahuan pekerjaan di luar waktu pejabat? Contohnya, pada waktu malam, bercuti, atau semasa bercuti. Namun, bagi seseorang yang kedudukannya sebagai kakitangan atau pekerja, kadang-kadang terasa tidak enak untuk mengabaikan pesanan dari pihak atasannya. Terutama apabila mengandungi perkara-perkara penting. Jangan salah faham, perkara kecil ini boleh merosakkan mood, malah mencetuskan tekanan.

5. Masalah Peribadi

Ingat, tekanan tidak selalu datang dari kerja di pejabat. Faktor-faktor yang mencetuskan tekanan di tempat kerja juga boleh disebabkan oleh faktor luaran yang mencetuskan gangguan mental. Masalah peribadi, seperti dengan keluarga, rakan, atau pasangan, dapat memberi tekanan pada pikiran, sehingga mengganggu produktivitas.

Baca juga: Tekanan Kerana Kerja, Inilah Cara Mengatasinya

6. Persekitaran Kerja

Kadang kala atasan atau rakan sekerja atau persaingan dalaman yang tidak menyokong boleh menjadikan persekitaran kerja tidak selesa. Ini kerana tekanan yang tidak sesuai dengan kemampuan pekerja telah terbukti menyebabkan tekanan di pejabat.

Petua Mengurangkan Tekanan di Pejabat

  1. Datang awal. Kepadatan lalu lintas pasti menjadikan fikiran kita menjadi huru-hara. Pada akhirnya, ia boleh mencetuskan tekanan. Nah, untuk mengelakkan ini sebenarnya cukup mudah. Kita boleh pergi lebih awal supaya tidak terjebak dalam lalu lintas.

  2. Utamakan tugas. Tidak mudah untuk menyelesaikan tugas kita dalam satu masa. Terutama jika anda mempunyai banyak kerja yang perlu dilakukan ketika masa hampir habis. Inilah yang akhirnya boleh mencetuskan tekanan. Namun, kita dapat menyelesaikannya dengan mengutamakan tugas. Contohnya, mulakan tugas dari yang paling penting. Dengan cara itu, kita dapat fokus pada tugas dan pengurusan masa lebih baik.

Baca juga: 5 Petua Tidak Mudah Bosan Di Tempat Kerja

  1. Rehat. Apabila kerja menjadi luar biasa, cubalah mengambil langkah untuk pergi dari meja anda. Ingat, tinggal di sini bukan untuk lari dari tanggungjawab, tetapi untuk memulihkan tenaga. Cuba berjalan di luar untuk mencari udara segar. Beristirahat akan mengembalikan minda anda dan membantu anda menjalankan tugas dengan lebih baik.

  2. Bersenam secara berkala. Salah satu kaedah yang paling berkesan untuk mengurangkan tekanan adalah dengan bersenam. Senaman dapat meningkatkan daya tumpuan dan otak kognitif. Selain itu, aktif secara fizikal juga sangat berkesan untuk mengurangkan keletihan.

Ingin mengetahui punca atau petua lain untuk mengatasi tekanan di pejabat? Kenapa anda boleh meminta psikologi secara langsung melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts