Kuku boleh keluar jika terdapat pendarahan akibat kuku yang tumbuh ke dalam

Jakarta - Adakah anda pernah mengalami kuku kaki yang tumbuh ke dalam? Sekiranya demikian, anda tahu betapa menyakitkannya. Keadaan ini boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti kuku yang tumbuh ke dalam kulit, memotong kuku terlalu pendek, atau anda memakai kasut yang sempit dan menyebabkan kuku menekan ke dalam, sehingga lama-kelamaan ia tumbuh ke dalam.

Jadi, adakah benar kuku boleh keluar jika terdapat pendarahan akibat kuku yang tumbuh ke dalam? Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, keadaan ini boleh berlaku. Selain itu, kuku kaki yang tumbuh ke dalam juga boleh menyebabkan komplikasi serius yang lain. Inilah penjelasan lengkapnya.

Baca juga: 6 Cara Mengatasi Kuku Yang Tumbuh

Bahaya kuku kaki yang tumbuh ke dalam jika tidak dirawat

Sekiranya tidak dirawat, jangkitan yang disebabkan oleh kuku kaki yang tumbuh ke dalam dapat merebak ke tulang di jari kaki. Jangkitan ini juga boleh menyebabkan bisul pada kaki, atau luka terbuka, dan kehilangan aliran darah ke kawasan yang dijangkiti. Sekiranya keadaan berterusan, tidak mustahil kerosakan tisu dan kematian berlaku.

Jangkitan akibat kuku kaki yang tumbuh ke dalam juga boleh menjadi lebih serius jika anda menghidap diabetes. Bahkan luka kecil, goresan, atau kuku yang tumbuh ke dalam dengan cepat dapat dijangkiti kerana kekurangan aliran darah dan kepekaan saraf.

Sekiranya anda mempunyai kecenderungan genetik untuk kuku kaki yang tumbuh ke dalam, kuku kaki yang tumbuh ke dalam mungkin berulang. Dalam kes ini, doktor anda mungkin mengesyorkan matriksektomi separa atau penuh untuk membuang kuku kaki yang menyebabkan kesakitan kronik.

Apakah Sebabnya?

Kuku kaki yang tumbuh adalah keadaan kesihatan yang dicirikan oleh bengkak, kemerahan, dan sakit di hujung jari akibat pertumbuhan kuku yang tumbuh ke dalam kulit, sehingga mencederakan kulit.

Selain itu, kuku yang terus tumbuh dapat menyebabkan pendarahan pada kuku kaki. Keadaan ini biasanya dialami oleh ibu jari kaki, terutama pada orang yang mempunyai kuku yang tebal dan melengkung.

Baca juga: Bukan Sekadar Pandangan, 5 Fakta Tentang Kuku Yang Perlu Anda Ketahui

Gejala yang menjengkelkan

Gejala biasa yang dapat dilihat jika seseorang mempunyai keadaan ini adalah kuku yang tumbuh ke kulit. Di samping itu, simptom biasa yang lain termasuk:

 • Keradangan kulit di hujung jari kaki.
 • Pelepasan nanah berwarna kekuningan atau putih.
 • Terdapat penumpukan cecair di jari kaki.
 • Sakit di kuku kaki yang tumbuh ke dalam ketika ditekan.
 • Pendarahan berlaku di kuku kaki yang tumbuh ke dalam.
 • Kulit jari kaki mempunyai pertumbuhan yang berlebihan.

Sekiranya anda mengalami gejala di atas, anda harus segera merawat atau merawat kuku anda. Kerana, keadaan yang tidak diperiksa dapat menyebabkan jangkitan pada jari kaki dan keluarnya nanah dan darah. Keadaan ini juga boleh menyebabkan kuku kaki anda hilang.

Rawatan di Rumah untuk Kuku Kuku yang Tumbuh

Beberapa rawatan di rumah yang boleh anda gunakan untuk mengurangkan rasa sakit pada kuku kaki yang tumbuh ke dalam termasuk:

 • Rendam kaki anda dalam air garam selama 15 minit. Anda boleh melakukan ini 3-4 kali sehari.
 • Ambil ubat penahan sakit, seperti ibuprofen atau paracetamol.
 • Pastikan kaki anda bersih. Cuba pastikan kaki anda tetap kering semasa melakukan aktiviti.
 • Tutup jari yang tumbuh ke dalam dengan pembalut kain kasa.
 • Sapukan salap antibiotik untuk mengurangkan risiko jangkitan.

Baca juga: Jangan biarkan kuku kaki tumbuh ke dalam jika anda tidak mahu pembedahan

Anda boleh melakukan langkah-langkah di atas sekiranya kuku yang tumbuh ke kulit tidak dijangkiti. Kuku kaki yang tumbuh dan dijangkiti boleh menjadi masalah dan mengakibatkan komplikasi serius, seperti masalah tulang. Atas sebab ini, disarankan untuk segera berbincang dengan doktor anda sekiranya anda mengalami simptom kuku kaki yang tumbuh.

Itulah sedikit perbincangan mengenai cantengan. Sekiranya anda sering mengalami keadaan ini, gunakan aplikasinya untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital. Menjalankan pemeriksaan dan rawatan yang disyorkan oleh doktor, sesuai dengan keadaan yang dialami.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Kuku Kaki Tumbuh: Mengapa Mereka Berlaku?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kuku Kaki Tumbuh.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Kuku Tumbuh.

Recent Posts