Kista Payudara Boleh Menjadi Permulaan Kanser Malignan

, Jakarta - Pemeriksaan payudara secara berkala sangat penting bagi wanita untuk mengesan jika terdapat perubahan luar biasa pada payudara, seperti penampilan ketulan. Benjolan di payudara tidak selalu menjadi tanda barah, tetapi mungkin merupakan sista payudara. Walaupun jinak, kista payudara masih perlu diperiksa. Sebabnya, sista payudara boleh menjadi permulaan berlakunya barah ganas. Ayuh, lihat penjelasan lebih lanjut di sini.

Apa itu Sista Payudara?

Kista payudara atau sista payudara adalah benjolan berisi cecair di payudara yang biasanya tidak barah (jinak). Seorang wanita boleh mengalami satu atau banyak sista payudara sekaligus dan boleh berlaku pada satu atau kedua payudara. Kista payudara sering dirasakan, seperti anggur atau balon yang diisi dengan air, tetapi kadang-kadang ketulan ini juga terasa kencang.

Kista payudara paling kerap berlaku pada wanita yang belum memasuki menopaus, iaitu antara usia 35-50 tahun. Walau bagaimanapun, sista payudara boleh berlaku pada wanita pada usia berapa pun. Benjolan ini juga dapat muncul pada wanita pascamenopause yang sedang menjalani terapi hormon.

Berdasarkan ukurannya, sista payudara dapat dibahagikan kepada dua kategori, iaitu:

  • Mikrokista. Kista payudara bersaiz mikro, terlalu kecil untuk dirasakan. Walau bagaimanapun, kista ini dapat dikesan dengan melakukan ujian pencitraan, seperti mamografi atau ultrasound.

  • makrocyst. Kista payudara bersaiz makro cukup besar untuk dirasakan. Berukuran kira-kira 2.5-5 sentimeter. Kista payudara yang besar ini dapat memampatkan tisu payudara di sekitarnya, menyebabkan rasa sakit atau ketidakselesaan pada payudara.

Baca juga: Jangan keliru, ini adalah definisi kista payudara dan tumor

Punca Kista Payudara

Pakar tidak tahu pasti apa yang menyebabkan kista payudara muncul. Walau bagaimanapun, benjolan di payudara terbentuk kerana penumpukan cecair di kelenjar payudara.

Di samping itu, perubahan hormon pada wanita yang berlaku semasa haid bulanan juga sering dikaitkan dengan penampilan sista payudara. Beberapa bukti juga menunjukkan bahawa kelebihan estrogen dalam badan dapat merangsang tisu payudara, sehingga menyumbang kepada pembentukan kista payudara.

Gejala Cyst Payudara

Anda boleh mengenali sista payudara dengan memerhatikan tanda-tanda berikut:

  • Benjolan berbentuk bulat atau bujur yang halus dan mudah bergerak dengan tepi yang berbeza.

  • Pelepasan dari puting yang mungkin berwarna jernih, kekuningan atau coklat gelap.

  • Kesakitan muncul di kawasan benjolan payudara atau payudara terasa lembut.

  • Ukuran benjolan payudara dan rasa sakit akan meningkat sebelum haid.

Baca juga: Payudara Wanita Ketat, 8 Perkara Ini Mungkin Punca

Bolehkah kista payudara berkembang menjadi barah?

Mengalami sista payudara tidak meningkatkan risiko anda menghidap barah payudara. Kista payudara sangat jarang berkembang menjadi barah payudara. Walau bagaimanapun, sista boleh menghalang atau menyulitkan proses mengesan benjolan payudara baru atau perubahan lain yang mungkin memerlukan penilaian lebih lanjut dari doktor. Selain itu, sista payudara juga boleh dijangkiti oleh bakteria dan berubah menjadi abses payudara.

Walau bagaimanapun, kebanyakan kista payudara tidak memerlukan rawatan khas, kerana boleh sembuh sendiri. Sekiranya terdapat kista yang besar dan menyakitkan, doktor boleh melakukan prosedur seperti aspirasi jarum halus untuk mengalirkan cecair di payudara, sehingga gejala dapat mereda.

Baca juga: Inilah Cara Mencegah Kista Payudara

Sekiranya anda melihat ada perubahan yang tidak biasa pada payudara anda, berjumpa doktor dengan segera. Anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor untuk membuat pemeriksaan di hospital pilihan anda melalui . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Payudara Cyst - Gejala dan Punca.

Recent Posts