Adakah Anda Memerlukan Antibiotik untuk Merawat Sakit Tenggorokan pada Kanak-kanak?

“Sakit tekak pada kanak-kanak adalah keadaan biasa kerana sistem imun tidak terbentuk sepenuhnya. Adakah saya memerlukan antibiotik untuk merawat sakit tekak? Jawapannya bergantung pada sebab yang mendasari. "

Jakarta - Sakit tekak adalah penyakit biasa yang menyerang kanak-kanak, terutama pada musim peralihan seperti sekarang. Tidak jarang ibu bapa merasa risau secara berlebihan, kerana sakit tekak boleh menyebabkan penurunan selera makan anak-anak. Kerana itu, ramai ibu bapa segera memberi antibiotik kerana si kecil akan cepat sembuh.

Sebenarnya, adakah perkara yang betul untuk dilakukan? Bolehkah ia benar-benar mempengaruhi kesihatan si Kecil? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Baca juga: Makanan Manis Boleh Mencetuskan Sakit Tekak, Inilah Faktanya

Bolehkah Anda Merawat Sakit Tenggorokan pada Kanak-kanak dengan Antibiotik?

Ramai orang menganggap antibiotik sebagai ubat yang sangat berkesan untuk merawat pelbagai penyakit. Oleh kerana itu, banyak orang menggunakannya secara sembarangan, sehingga penyakit itu akan cepat sembuh. Walau bagaimanapun, ini bukan cara yang betul untuk melakukannya. Antibiotik adalah ubat yang berfungsi untuk membunuh bakteria.

Penggunaannya sendiri tidak boleh sewenang-wenangnya, mesti sesuai dengan preskripsi doktor. Sekiranya tidak, bukannya disembuhkan, ubat ini sebenarnya boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya, salah satunya adalah ketahanan terhadap antibiotik. Hasilnya, antibiotik anda tidak akan dapat mengambilnya lagi, kerana badan sudah kebal terhadap kandungannya.

Persoalannya, bolehkah anda merawat radang tekak pada kanak-kanak dengan antibiotik? Jawapannya adalah bahawa ia bergantung kepada sebab yang mendasari. Seperti penjelasan sebelumnya, antibiotik dimaksudkan untuk mengobati jangkitan yang disebabkan oleh bakteria. Tetapi, jika disebabkan oleh virus, penggunaan antibiotik tidak digalakkan.

Baca juga: 9 Gejala Kerongkong Sakit Yang Sering Ini Perlu Berjumpa Doktor

Bilakah Masa yang tepat untuk mengambil Antibiotik?

Sakit tekak adalah penyakit biasa yang disebabkan oleh virus, juga selesema atau selesema. Sekiranya anak memilikinya, ibu tidak perlu terlalu risau, kerana penyakit ini dapat sembuh dengan sendirinya dalam waktu kurang dari seminggu. Walaupun biasanya disebabkan oleh virus, radang tenggorokan juga dapat dipicu oleh jangkitan bakteria.

Salah satu bakteria biasa yang menyerang tekak adalah kumpulan A. Streptococcus. Lebih khusus lagi, penyakit yang disebabkan oleh bakteria ini adalah radang tekak. Sakit tekak yang disebabkan oleh bakteria cenderung terjadi pada kanak-kanak berumur 5-15 tahun. Sekiranya tidak sembuh, penyakit yang muncul boleh menjadi lebih serius daripada virus yang menyebabkan selesema

Ini kerana, jangkitan bakteria boleh menyebabkan masalah di sekitar tekak, seperti tonsilitis (tonsilitis) atau sinusitis. Dalam kes yang jarang berlaku, jangkitan boleh merebak ke tisu sekitarnya dan memicu keradangan ginjal. Untuk mengelakkan perkara buruk berlaku, antibiotik diperlukan untuk mengatasinya.

Sekiranya anda telah diresepkan oleh doktor, anda diminta untuk memakannya sehingga habis dalam jangka masa yang ditentukan. Antibiotik sangat berkesan untuk merawat radang tekak bakteria, tetapi tidak boleh diambil ketika anda mempunyai radang tekak virus.

Baca juga: Jangan salah, ini adalah perbezaan antara radang amandel dan sakit tekak

Sekiranya dimakan mengikut arahan doktor, rawatan dengan antibiotik pada amnya tidak menyebabkan kesan sampingan pada pemakainya. Sekiranya pemberian antibiotik tidak dapat mengatasi sakit tekak yang anda alami, sila hubungi hospital terdekat untuk mendapatkan langkah rawatan yang betul.

Sekiranya sakit tekak berlaku dengan intensiti ringan, anda boleh mengubatnya secara bebas di rumah. Diperlukan beberapa langkah, yaitu berkumur dengan larutan air garam, meningkatkan penggunaan cairan, memakan lozenges tekak, atau minum ubat sakit.

Rujukan:

Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Strep Throat.

Membesarkan Anak. Diakses pada tahun 2021. Sore tekak.

CDC. Diakses pada tahun 2021. Tekak Petang.

Recent Posts