Insomnia? 7 Cara Mengatasi Insomnia Ini patut dicuba

"Salah satu gangguan tidur yang paling biasa adalah insomnia. Keadaan ini perlu ditangani agar tidak mengurangkan kualiti hidup penghidapnya. Nasib baik, ada beberapa cara mudah untuk mengatasi insomnia yang boleh anda cuba di rumah, anda tahu. "

Jakarta - Insomnia aka gangguan tidur pada waktu malam boleh menjadi sangat mengganggu. Kerana tidur adalah keperluan asas manusia yang sangat penting dan mesti dipenuhi. Itulah sebabnya, gangguan tidur ini dapat mempengaruhi aktiviti sepanjang hari. Jadi, bagaimana mengatasi insomnia?

Sebenarnya, ada beberapa cara mudah yang boleh anda cuba atasi insomnia, dan dapatkan tidur yang berkualiti. Inilah perbincangan penuh.

Baca juga: Jangan Biarkan, Insomnia Boleh Menyebabkan 7 Penyakit Ini

Cara Mengatasi Insomnia Dengan Mudah

Faktor penyebab insomnia boleh berbeza-beza, mulai dari kesan gaya hidup, masalah keselesaan bilik, hingga gangguan psikologi, masalah kesihatan fizikal, dan kesan sampingan ubat.

Penting untuk mengetahui apa penyebab insomnia, agar gangguan tidur ini dapat diatasi dengan mudah. Inilah cara mengatasi insomnia yang mudah dicuba di rumah:

1. Berehat

Sebagai langkah bersantai, anda boleh melakukan yoga atau pilates sebelum tidur. Kajian 2014 yang diterbitkan dalam jurnal Terapi Alternatif dalam Kesihatan dan Perubatan , mendapati bahawa yoga mempunyai kesan positif terhadap kualiti tidur.

Yoga juga dapat mengurangkan tekanan, meningkatkan fungsi fizikal, dan meningkatkan fokus mental. Selain mencuba yoga dan Pilates, relaksasi juga dapat dilakukan dengan pelbagai cara lain.

Terdapat beberapa cara yang boleh anda cuba, seperti mandi air panas, mendengar muzik, menonton drama, atau aktiviti lain yang anda suka.

2. Tetapkan Jadual Tidur

Mengatur jadual tidur menjadikan tubuh lebih mudah untuk berehat, sehingga dapat menghindari insomnia. Waktu tidur yang tidak tetap atau sering berubah juga menjadi pencetus insomnia, kerana mengganggu irama sirkadian yang berfungsi mengatur metabolisme tubuh. Ini juga akan mempengaruhi kitaran tidur dan bangun anda pada waktu pagi.

3. Tetapkan Suasana Bilik yang Selesa

Insomnia boleh berlaku kerana suasana bilik yang tidak selesa. Sekiranya insomnia berlaku dalam jangka masa yang lama, cuba ubah tetapan bilik atau ubah cahaya malam menjadi redup. Anda juga boleh mencuba menyesuaikan suhu bilik supaya badan anda terasa lebih panas.

Baca juga: Insomnia Bukan kerana Tekanan tetapi Kebiasaan Tidur?

4. Pengambilan Makanan yang Sihat

Elakkan memakan makanan atau minuman yang mengandungi kafein sebelum tidur. Ini kerana pengambilan makanan atau minuman yang mengandungi 400 miligram kafein enam jam sebelum tidur boleh mempengaruhi kualiti tidur.

Selain kafein, minum alkohol memang boleh membuat seseorang mudah tertidur, tetapi tidak dapat membuat anda tertidur.

5. Latihan

Cara mengatasi insomnia dengan mudah juga boleh dilakukan dengan melakukan aktiviti fizikal atau bersenam secara berkala. Kajian 2015 yang diterbitkan dalam jurnal Percubaan terkawal secara rawak , mendapati bahawa bersenam sekurang-kurangnya 150 minit seminggu selama enam bulan mengurangkan gejala insomnia, serta kemurungan dan kegelisahan.

6. Elakkan Alkohol dan Rokok Sebelum Tidur

Nikotin dalam rokok boleh mencetuskan masalah tidur pada sesetengah orang. Selain merokok, anda juga perlu mengelakkan pengambilan minuman beralkohol dan kafein.

Jumlah minuman akan membuat anda terjaga, sehingga sukar untuk tidur pada waktu malam. Daripada minum alkohol dan kafein, anda boleh menggantinya dengan susu suam.

7. Urut

Terapi urut bermanfaat bagi orang yang mengalami insomnia, kerana dapat meningkatkan kualiti tidur pada waktu malam. Ia juga dapat mengurangkan sakit badan, kegelisahan, dan kemurungan.

Baca juga: Fakta-fakta Ini Mengenai Gangguan Tidur Yang Perlu Anda Ketahui (Bahagian 1)

Itulah beberapa cara untuk mengatasi insomnia yang boleh anda cuba. Sekiranya insomnia mula mengganggu aktiviti dan tidak membaik, sila periksa diri anda di hospital terdekat.

Sekiranya anda ingin bertanya mengenai masalah kesihatan yang anda alami, segera bincangkan dengan doktor di aplikasi tersebut , ya. Segera atasi masalah kesihatan yang dialami sebelum timbul komplikasi berbahaya.

Rujukan:
Terapi Alternatif dalam Kesihatan dan Perubatan. Diakses pada tahun 2021. Yoga Untuk Meningkatkan Kualiti Tidur dan Kualiti Hidup bagi Orang Dewasa yang Lebih Tua.
Percubaan terkawal secara rawak. Diakses pada tahun 2021. Peningkatan Aktiviti Fizikal Meningkatkan Hasil Tidur dan Mood Pada Orang Tidak Aktif Dengan Insomnia: Percubaan Terkawal Secara Rawak.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Penyelesaian Tidur Semula jadi.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 8 Rawatan Rumah untuk Insomnia
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Insomnia.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found