Perlu Tahu, 3 Khasiat Kolostrum untuk Bayi

Jakarta - Setelah melahirkan, semua ibu akan menjalani proses menyusukan anak mereka. Momen ini adalah pentas baru dan tidak dapat dilupakan bagi setiap ibu. Susu ibu bermanfaat untuk ibu dan bayi, tetapi juga menguatkan ikatan antara ibu dan bayi yang baru lahir.

Secara amnya, payudara akan mengeluarkan cecair setelah ibu menjalani proses melahirkan. Cecair ini adalah susu pertama yang berwarna kuning dan agak pekat. Cecair ini dikenali sebagai kolostrum. Kolostrum ternyata bermanfaat untuk bayi, berikut adalah ulasannya.

Baca juga: Inilah 5 Khasiat Penyusuan untuk Bayi dan Ibu yang Boleh Anda Rasakan

Khasiat Kolostrum untuk Bayi Baru Lahir

Kolostrum adalah susu ibu yang keluar untuk pertama kalinya setelah ibu melahirkan. Kolostrum mempunyai warna dan tekstur yang berbeza dari susu ibu. Sekiranya susu ibu berwarna putih dan mempunyai tekstur cair, kolostrum mempunyai warna yang sedikit kekuningan dan tekstur yang sedikit lebih tebal daripada susu ibu.

Bukan mitos bahawa kolostrum baik untuk kesihatan bayi. Ini kerana kolostrum mengandungi antibodi dan imunoglobulin tinggi sehingga baik untuk meningkatkan imuniti pada bayi.

Sistem kekebalan bayi yang baru lahir sangat rendah sehingga mereka terdedah kepada masalah kesihatan. Salah satu pengambilan yang boleh digunakan untuk meningkatkan imuniti adalah kolostrum.

Ibu, ketahui kelebihan kolostrum untuk bayi baru lahir, iaitu:

1. Kolostrum baik untuk pencernaan bayi yang baru lahir

Sistem pencernaan bayi yang baru lahir rentan dan tidak berkembang dengan baik sehingga tidak semua makanan dapat dicerna dengan baik. Kolostrum adalah pengambilan yang mengandungi sejumlah besar protein dan vitamin A. Komposisi ini baik untuk kesihatan pencernaan bayi yang baru lahir. Kandungan imunoglobulin dalam kolostrum juga membantu melindungi usus bayi yang baru lahir.

Baca juga: Cara Mudah Menyelaraskan Susu Payudara

2. Kolostrum Meningkatkan Kekebalan Bayi Baru Lahir

Bayi yang baru lahir pastinya mempunyai sistem imun yang sangat rendah. Bayi yang mengambil kolostrum membantu menjaga sistem kekebalan tubuh menjadi lebih baik. Keadaan ini disebabkan kolostrum mempunyai kandungan antibodi yang cukup tinggi. Dengan cara itu, bayi dilindungi dari pelbagai masalah kesihatan.

3. Kolostrum sebagai Pemenuhan Nutrisi Bayi

Kolostrum mengandungi protein dan vitamin A, serta nutrien lain seperti karbohidrat, lemak, vitamin C, vitamin D dan vitamin B kompleks yang baik untuk memenuhi pemakanan bayi yang baru lahir. Pengambilan kolostrum juga akan membantu bayi membuang najis pertamanya.

Tidak ada yang salah, bagi ibu yang sedang menjalani kehamilan untuk mengunjungi klinik laktasi atau hospital terdekat untuk mengetahui tentang manfaat kolostrum dan susu ibu untuk bayi baru lahir.

Cara Memberi Kolostrum kepada Bayi

Biasanya, kolostrum keluar ketika bayi menyusu secara langsung. Tetapi dalam beberapa kes, ibu perlu mengekspresikan kolostrum atau susu ibu pertama agar bayi mendapat pengambilan yang baik. Terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan ini berlaku, seperti bayi yang mengalami kelahiran pramatang, ibu yang melahirkan anak kembar yang tidak dapat diberi susu ibu atau kolostrum pada masa yang sama dan bayi yang mengalami masalah kesihatan ketika mereka dilahirkan.

Kolostrum adalah susu pertama yang akan matang dan menjadi susu ibu seperti biasa. Oleh itu, tidak ada salahnya untuk selalu memberikan penyusuan susu ibu secara eksklusif untuk bayi baru lahir selama 6 bulan akan datang.

Baca juga: Ibu Harus Tahu Kepentingan Penyusuan Susu Eksklusif

Rujukan:
Pusat Bayi (2019). Kolostrum: Bagaimana Ia Membantu Bayi Saya yang Baru Lahir
Ibu bapa (2019). Kolostrum

Recent Posts