7 Jenis Makanan Yang Harus Dielakkan Orang Dengan Gout

, Jakarta - Asid urik adalah sisa yang dihasilkan oleh tubuh ketika mencerna makanan tertentu. Gout berlaku apabila kadar asid urik meningkat membentuk kristal. Gejala termasuk sakit tiba-tiba dan bengkak pada sendi.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara rematik dan gout, penyakit yang menyebabkan sakit sendi

Gout pada umumnya mempengaruhi jari kaki, pergelangan tangan, lutut dan tumit. Selain faktor genetik, diet juga menjadi pencetus gout. Salah satunya ialah pengambilan makanan yang kerap mengandungi purin. Jadi, apakah makanan yang perlu dielakkan semasa menghisap asid urik? Berikut adalah sebahagian daripadanya.

1. Jeragat

Jerawat adalah organ pada haiwan seperti ayam, itik, kambing, dan lembu yang biasa dimakan. Organ dalaman ini boleh menjadi otak, hati, kelenjar timus, pankreas, dan ginjal. Jerawat boleh diproses dengan menggoreng atau mendidih. Tetapi sayangnya, kebiasaan memakan jeroan dapat meningkatkan risiko gout. Ini kerana jeroan mempunyai kandungan purin yang tinggi, yang meningkatkan risiko gout.

2. Daging Merah

Daging merah seperti kambing dan daging lembu juga mengandungi purin yang tinggi, selain kandungan protein haiwan yang diperlukan oleh tubuh. Orang yang menghidap gout harus mengelakkan daging merah dan menggantinya dengan daging putih seperti ayam. Orang yang menghidap gout disyorkan untuk mengambil protein sayur dari tempe atau tauhu.

3. Makanan Laut

Orang yang menghidap gout harus mengelakkan makanan laut seperti sardin, ikan bilis, udang, ketam, dan kerang. Makanan laut jenis ini mengandungi purin tinggi yang boleh mencetuskan gout. Sekiranya anda suka makan makanan laut, lebih baik memilih salmon yang mempunyai kadar purin rendah.

Baca juga: Bukan Hanya Ibu Bapa, Orang Muda Juga Boleh Menghidap Gout

4. Produk Tenusu

Satu kajian menunjukkan bahawa susu dan produknya yang diproses, seperti keju dan yogurt, berpotensi mencetuskan kadar asid urik. Sekiranya anda ingin mengambil susu, anda harus memilih produk tenusu rendah lemak.

5. Alkohol

Beberapa jenis minuman beralkohol seperti bir dan wain mengandungi sebatian purin. Selain dapat mencetuskan gout, alkohol menyebabkan dehidrasi yang boleh memperburuk keadaan gout.

6. Sayur-sayuran

Sayuran adalah makanan sihat yang banyak disyorkan untuk dimakan. Namun, tahukah anda bahawa sebilangan sayur-sayuran tinggi purin? Sebilangannya termasuk kembang kol, kacang, bayam, asparagus, dan cendawan.

7. Minuman Manis

Minuman bungkusan yang tinggi gula dapat meningkatkan kadar asid urik dalam darah. Ini kerana fruktosa yang terkandung dalam makanan yang dibungkus dapat merangsang pengeluaran asid urik yang berlebihan. Selain minuman dalam bungkusan, fruktosa juga terdapat dalam buah-buahan seperti epal, pir, anggur, dan kurma.

Baca juga: 5 Makanan Semula Jadi Yang Diyakini Menurunkan Tahap Asid Urik

Sekiranya anda mengalami simptom gout, anda harus segera melakukannya perubatan pemeriksaan memastikan. Tidak perlu bersusah payah, sekarang anda boleh lakukan perubatan pemeriksaan melalui aplikasi . Gunakan ciri Dapatkan Pemeriksaan Makmal kemudian tentukan jenis dan masa pemeriksaan. Kakitangan makmal akan datang pada masa yang ditetapkan. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

Recent Posts