Bukan Hanya Wanita, Tahu Kepentingan Zaman Kesuburan Lelaki

, Jakarta - Bagi pasangan yang sudah berkahwin, mengetahui masa subur seorang wanita dianggap cukup penting untuk merancang kehamilan. Bukan hanya wanita yang harus mengetahui masa subur, tetapi lelaki juga harus mengetahui masa tempoh subur. Ini penting bagi pasangan yang ingin segera melahirkan bayi di tengah keluarga mereka.

Baca juga: Semua Mengenai Kesuburan pada Lelaki Yang Anda Perlu Tahu

Sebenarnya, lelaki sering melalui tempoh kesuburan yang sama dengan wanita. Sekiranya kesuburan wanita dicirikan oleh kedatangan kitaran haid bulanan, pada lelaki tempoh subur lelaki dikaitkan dengan kualiti dan jumlah sperma yang dikeluarkan semasa ejakulasi.

Ketahui Tanda-Tanda Kesuburan Lelaki Asli

Bukan hanya masalah wanita, mengetahui masa subur lelaki adalah penting bagi pasangan yang merancang kehamilan. Berhubungan seks dalam tempoh subur lelaki dan wanita memberi peluang lebih besar untuk mempunyai anak. Masa subur lelaki dapat ditentukan dari jumlah dan kualiti sperma yang dihasilkan oleh lelaki.

Seorang lelaki menghasilkan sperma dari usia dewasa antara 12-13 tahun. Keadaan ini berlanjutan sehingga lelaki itu semakin tua dan menjadi tua. Petunjuk berikut mengatakan bahawa seorang lelaki mengalami masa subur dalam hidupnya, iaitu:

  1. Kiraan sperma

Jumlah sperma ketika ejakulasi sangat mempengaruhi kejayaan seseorang dalam membuahi telur pasangannya. Biasanya, setiap lelaki yang mengalami ejakulasi akan melepaskan 15 juta sel sperma setiap mililiter. Sekiranya kurang dari itu, sudah tentu kemungkinan proses persenyawaan akan berkurang.

  1. Pergerakan sperma

Sudah tentu pergerakan sperma mesti cukup tangkas untuk mencapai telur. Sebelum menyuburkan telur, sperma harus tetap hidup ketika berenang melalui saluran serviks, rahim dan saluran tuba. Sebaik-baiknya, 40 peratus bilangan sperma mestilah lurus dan baik ke arah telur.

  1. Struktur Sperma

Biasanya, sperma mempunyai bentuk kepala bujur dengan ekor panjang di bahagian belakang. Ini membantu sperma ketika berenang ke arah telur. Lelaki yang dalam keadaan normal mempunyai sekitar 50 peratus bentuk sperma yang ideal, yang membantu mempercepat proses persenyawaan.

Baca juga: Periksa Hubungan antara Kesuburan Lelaki VS Berat

  1. Hormon

Apabila seorang lelaki subur, tentu saja dia membuat hormon testosteron dalam jumlah yang stabil. Keadaan ini menjadikan lelaki mempunyai kemampuan pengeluaran sperma yang baik dan keinginan seksual juga dijaga dengan baik.

Meningkat Kesuburan Pgembira

Terdapat beberapa faktor dan keadaan yang mempengaruhi kualiti dan kuantiti sperma lelaki, salah satunya adalah usia. Peningkatan usia akan mempengaruhi kuantiti dan kualiti sperma seseorang. Anda juga boleh melakukan pemeriksaan di hospital terdekat untuk memastikan keadaan kualiti sperma. Sekarang anda boleh membuat temu janji dengan doktor secara langsung di talian melalui aplikasi .

Bukan hanya itu, gaya hidup yang tidak sihat juga mempengaruhi keadaan kesuburan lelaki. Tidak ada salahnya berhenti merokok dan minum alkohol untuk menjaga kualiti sperma. Kandungan yang terkandung dalam alkohol mempengaruhi hormon testosteron lelaki untuk menurun.

Baca juga: 6 Tabiat Ini Meningkatkan Kesuburan Lelaki

Bersenam secara teratur juga mempunyai faedah yang dapat membuat hormon testosteron meningkat. Selain meningkatkan hormon testosteron dalam badan, senaman secara teratur juga dapat mengurangkan tekanan dan kemurungan seseorang.

Sebenarnya, badan dan minda yang mempunyai tahap tekanan yang tinggi mempengaruhi kadar kesuburan seorang lelaki. Jangan lupa mengambil sayur dan buah untuk meningkatkan kualiti sperma dan kesuburan lelaki.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses 2019. Sperma Sihat: Tingkatkan Kesuburan Anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. 10 Cara Meningkatkan Kesuburan Lelaki dan Meningkatkan Jumlah Sperma.

Recent Posts