Selalunya gementar? Hati-hati dengan Hipertiroidisme Menyerang Badan

"Hipertiroidisme adalah keadaan yang berlaku kerana terdapat gangguan pada kelenjar tiroid. Penyakit ini tidak boleh dipandang remeh, kerana boleh mencetuskan komplikasi pada organ jantung. Oleh itu, rawatan perubatan perlu dilakukan segera untuk orang yang menderita penyakit ini."

, Jakarta - Hipertiroidisme adalah penyakit yang berlaku kerana gangguan pada kelenjar tiroid. Kelenjar ini terletak di pangkal kerongkong yang berbentuk kupu-kupu dan berguna untuk melepaskan hormon di setiap organ badan, seperti jantung. Gangguan pada bahagian-bahagian ini boleh mempengaruhi keadaan jantung, termasuk membuat degupan jantung lebih cepat, atau berdebar-debar.

Metabolisme dalam badan adalah salah satu perkara yang paling penting. Ini penting untuk mencerna makanan yang telah memasuki badan untuk diproses menjadi tenaga. Walau bagaimanapun, ia dikawal oleh tahap hormon tiroid di dalam badan. Oleh itu, sekiranya bahagian tersebut terganggu, metabolisme akan terganggu.

Baca juga: Ketahui Punca dan Faktor Risiko Hipertiroidisme

Hyperthyroidism Boleh Menyebabkan Keseronokan

Salah satu penyakit yang boleh berlaku dan mengganggu metabolisme adalah hipertiroidisme. Apabila anda mengalami ini, anda mungkin sering merasa gementar. Ini berlaku kerana badan cenderung menghasilkan terlalu banyak hormon. Ini kemudian akan mempengaruhi jantung dan menjadikannya berdegup lebih cepat.

Apabila anda mengalami fibrilasi atrium, ruang atas jantung bergetar dan bukannya mengepam pada irama tetap. Sekiranya kelainan pada kelenjar tiroid tidak diatasi dengan segera, gumpalan darah dapat terbentuk. Sekiranya terdapat gumpalan darah di otak, penghidapnya boleh mengalami strok secara tiba-tiba.

Hipertiroidisme juga boleh menyebabkan ruang pam jantung mengepam lebih cepat daripada biasa. Denyutan jantung yang terlalu cepat dan atrium bergetar akhirnya boleh menyebabkan kegagalan jantung. Oleh itu, segera periksa keadaan jantung jika anda mengalami gejala gangguan ini.

Kesan buruk lain yang boleh timbul daripada hipertiroidisme adalah gangguan pengedaran darah ke seluruh badan. Keadaan ini berlaku kerana atria kurang berkesan kerana kontraksi tidak teratur. Akibatnya, sebahagian organ anda mungkin kurang menerima darah dan oksigen.

Baca juga: Sekiranya anda menghidap hipertiroidisme, lakukan 3 perkara ini untuk mengatasinya

Bagaimana Mendiagnosis Penyakit ini?

Setelah mengetahui gangguan yang boleh berlaku dan gejala yang boleh disebabkan, penting untuk segera melakukan pemeriksaan. Ini untuk mengetahui punca sebenar timbulnya gejala. Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mendiagnosis gangguan pada tubuh:

  • Pemeriksaan fizikal

Semasa pemeriksaan fizikal dilakukan pada orang yang mengalami gangguan ini, doktor akan mengesan sedikit getaran pada jari yang menunjukkan refleks yang terlalu aktif, perubahan pada mata, dan kulit yang lebih panas. Doktor juga akan memeriksa kelenjar tiroid semasa menelan, sama ada membesar, bergelombang, atau lembut. Nadi juga akan diperiksa untuk keteraturan.

  • Ujian darah

Doktor juga boleh memerintahkan ujian darah untuk mengukur tiroksin dan hormon perangsang tiroid untuk mengesahkannya. Tahap tiroksin yang tinggi dan tahap rendah hormon ini boleh menjadi petunjuk kepada tiroid yang terlalu aktif. Hormon perangsang tiroid penting kerana berguna untuk memberi isyarat kepada kelenjar, untuk menghasilkan lebih banyak tiroksin.

Baca juga: Kenali Hyperthyroidism dan Kesan Sampingannya kepada Tubuh

Sekiranya anda mengalami simptom penyakit ini, terutamanya jika ia teruk, anda harus segera pergi ke hospital untuk mendapatkan bantuan. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk mencari senarai hospital terdekat yang boleh dihubungi. Muat turun permohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. Gangguan tiroid dan keadaan jantung: Apa kaitannya?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Hyperthyroidism (tiroid yang terlalu aktif)

Recent Posts