5 Jenis Penyakit Perut Yang Sering Berlaku

Jakarta - Kita semua pasti mengalami sakit perut, mulai dari ringan hingga parah. Walau bagaimanapun, kebanyakan penyakit ini bukanlah ancaman serius. Walaupun begitu, anda tidak boleh mengabaikannya, kerana ini mungkin merupakan gejala penyakit yang lebih serius. Apakah penyakit perut biasa? Inilah ulasannya!

  1. Senak

Gastritis adalah jenis penyakit perut yang dialami oleh kebanyakan orang. Gejala termasuk rasa sakit di kawasan solar plexus disertai dengan keluhan lain seperti mual, muntah, kembung perut, rasa kenyang awal, dan pecah - terutama ketika anda merasa lapar. Penyebabnya boleh berbeza-beza, mulai dari makanan yang mengandung gas seperti kubis, ubi jalar, dan sawi atau juga kerana minuman seperti kopi, alkohol, dan soda.

Tidak hanya itu, bisul juga boleh timbul akibat tekanan, tabiat merokok, dan kesan ubat-ubatan seperti ubat rematik. Penyembuhannya cukup mudah, anda hanya perlu mengambil ubat anti-ulser yang mengandungi antasid untuk meredakan gejala. Anda yang sering diserang bisul harus makan secara berkala pada masa akan datang.

Baca juga: Makanan yang Harus Dielakkan dengan Gastritis

  1. Cirit-birit

Penyakit ini menyebabkan najis yang anda lalui sangat berair. Apabila anda mengalami cirit-birit, intensiti pergerakan usus akan lebih kerap dan mengurangkan cecair badan dan menjadikan badan penghidapnya lemah. Penyakit ini boleh menyerang sesiapa sahaja dan biasanya disebabkan oleh pencemaran bakteria dan virus pada makanan yang anda makan. Untuk menyembuhkannya, langkah pertama yang perlu anda lakukan adalah mengganti cecair badan dengan minum ORS. Antibiotik juga diperlukan untuk membunuh kuman.

  1. Sembelit

Berbeza dengan cirit-birit, penyakit ini akan membuat penghidapnya mengalami masalah buang air besar. Orang yang mengalami sembelit biasanya hanya akan membuang air besar kurang dari 3 kali seminggu. Sedangkan biasanya, manusia membuang air besar 5 hingga 7 kali seminggu, lebih banyak lagi mengikut keadaan orang tersebut. Gejala yang dialami oleh orang yang mengalami sembelit adalah sakit ketika membuang air besar dan mengalami perut buncit. Punca sembelit adalah kurang pengambilan makanan berserat dan kurang minum air.

  1. Lampiran

Penyakit ini agak berbahaya dan memerlukan pembedahan untuk menyembuhkannya. Lampiran itu sendiri adalah organ dalam badan yang berbentuk seperti beg kecil dan nipis dengan ukuran 5-10 sentimeter. Apendisitis adalah keradangan atau pembengkakan pada apendiks. Gejala penyakit ini adalah sakit teruk di perut, kesukaran mengalirkan gas, dan mengalami loya dan muntah. Penyebab apendisitis adalah batu empedu dan jangkitan bakteria. Keradangan yang berlaku di lampiran umumnya disebabkan oleh jangkitan bakteria Salmonella dan Shigella .

Baca juga: Bolehkah Apendisitis Dirawat Tanpa Pembedahan? Inilah ulasannya

  1. Disentri

Penyakit ini, yang sering terjadi di kawasan tropika, dicirikan oleh jangkitan pada usus dan menyebabkan darah mengalir bersamaan dengan najis. Penyakit ini juga menyebabkan najis yang keluar menjadi cair seperti ketika anda mengalami cirit-birit. Gejala termasuk kekejangan perut, loya dan muntah, dan demam tinggi. Penyebabnya adalah bakteria Shigella basiler dan Entamoeba histolytica .

Cara mudah untuk mengelakkan penyakit perut yang biasanya berlaku di atas adalah menjaga kebersihan persekitaran dan menjaga kebersihan makanan dari lalat dan kotoran. Sekiranya anda mengalami salah satu penyakit di atas, segera berjumpa dengan doktor yang boleh dipercayai di . Anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Panggilan Suara / Panggilan Video dan Berbual untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang!

Recent Posts