Sakit Lutut semasa Sukan, Ini adalah Petua Memilih Sokongan Lutut

, Jakarta - Sokongan lutut adalah alat sokongan atau objek yang boleh digunakan untuk merawat kesakitan yang muncul di kawasan lutut. Terdapat banyak keadaan yang boleh menyebabkan sakit lutut. Di samping itu, gejala sakit lutut dapat dirasakan setiap saat, terutamanya semasa melakukan aktiviti atau bersukan. Jadi, apakah petua untuk mempunyai sokongan lutut Sangat sesuai untuk merawat sakit lutut.

Sebenarnya, memilih sokongan lutut tidak jauh berbeza dengan memilih alat bantu lain. Anda perlu mengetahui keadaan yang menyerang lutut kemudian menyesuaikannya dengan sewajarnya sokongan lutut Yang terpilih. Di samping itu, pastikan untuk memilih bahan kain yang betul, ukuran yang tepat, dan dapat membantu mengurangkan kesakitan. Dengan cara itu, anda dapat kembali ke aktiviti anda tanpa diganggu oleh kesakitan.

Baca juga: Sakit Lutut Ketika Bergerak? Awas, inilah penyebabnya

Pelbagai Punca Sakit Lutut

Sokongan lutut boleh digunakan sebagai kaedah merawat sakit lutut, iaitu fisioterapi. Dalam jenis rawatan ini, doktor anda mungkin mencadangkan penggunaan pendakap lutut untuk menghilangkan rasa sakit. Biasanya, kaedah ini digunakan untuk orang yang mempunyai osteoartritis . Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui apa yang menyebabkan sakit lutut supaya penggunaan sokongan lutut dapat lebih sesuai.

Secara amnya, sakit lutut boleh disebabkan oleh kecederaan pada bahagian lutut. Selain kesakitan, keadaan ini juga boleh mencetuskan gejala lain, seperti kekejangan lutut, bengkak, dan kesukaran meluruskan lutut. Kesakitan di lutut biasanya akan terasa lebih sengit dan menyakitkan ketika lutut digerakkan. Inilah sebabnya mengapa orang yang mengalami sakit lutut sering merasa sukar untuk berdiri.

Kerana kesakitan yang muncul, kemampuan lutut untuk menyokong badan juga dapat dikurangkan. Sakit lutut boleh berlaku ketika ada kecederaan, atau boleh timbul secara beransur-ansur dan akan bertambah buruk dari masa ke masa. Sebab yang berbeza, tahap sakit lutut yang berbeza dan cara mengatasinya.

Baca juga: Ketahui Pembedahan untuk Sakit Lutut

Kecederaan adalah pencetus utama untuk sakit lutut. Lama kelamaan, keadaan ini boleh menjadi lebih teruk dan mengakibatkan gangguan pada tisu lutut. Terdapat beberapa gangguan yang boleh timbul akibat kecederaan lutut, termasuk ligamen terseliuh atau tisu di antara tulang di sendi lutut, ligamen lutut koyak, tulang rawan koyak, dan bursitis.

Keadaan ini juga boleh menyebabkan terkehelnya tulang lutut, dan juga patah tulang. Terdapat beberapa bahagian tulang yang boleh patah, iaitu tulang lutut, tulang paha, dan tulang shin. Selain kecederaan, ada perkara lain yang boleh mencetuskan sakit lutut, termasuk rheumatoid arthritis, osteoartritis, gout, jangkitan pada lutut, barah yang merebak ke sendi lutut, dan penyakit Osgood-Schlatter.

Risiko sakit lutut lebih tinggi pada orang yang berlebihan berat badan atau gemuk, mempunyai sejarah kecederaan lutut, dan sering berlutut atau melakukan aktiviti seperti mengangkat objek berat, atau atlet yang melakukan banyak pergerakan yang melibatkan lutut. Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan dan mesti mendapat rawatan yang sewajarnya.

Baca juga: Ketahui Punca Sakit Lutut yang teruk yang tidak dapat ditanggung

Oleh itu, lutut mempunyai fungsi penting untuk menyokong badan. Ini menyebabkan lutut mudah mengalami kerosakan. Ketahui lebih lanjut mengenai sakit lutut dan apa yang menyebabkannya dengan meminta Dr. Moch Nagieb SpOT (K) melalui aplikasi tersebut . Doctor Moch Nagieb adalah Pakar Ortopedik dan Traumatologi yang aktif melayani pesakit di Hospital Sari Asih Ciputat, Hospital Medika Lestari, Hospital Sari Asih Ciledug dan Hospital Syarif Hidayatullah. Dia mendapat ijazah pakar setelah menamatkan pendidikan di Universitas Indonesia, Depok pada tahun 2002. Doktor Moch Nagieb adalah anggota Persatuan Doktor Pakar Ortopedik & Traumatologi Indonesia (PABOI) dan Ikatan Doktor Indonesia (IDI) sebagai anggota.

Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 6 Lengan Pemampatan Lutut Terbaik untuk Setiap Jenis Aktiviti
NHS UK. Diakses 2020. Sakit Lutut.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Sakit Lutut?

Recent Posts