10 Tanda Ini Anak Kecil Anda Tidak Berkhasiat

, Jakarta - Masa kecil adalah masa keemasan, kerana anak-anak mengalami pertumbuhan yang cepat. Untuk menyokong pertumbuhannya, setiap ibu bapa mesti mempunyai khasiat yang mencukupi untuk si kecil. Sebabnya, jika pemakanan yang diperlukan oleh Si Kecil tidak dipenuhi, dia dapat mengalami kekurangan zat makanan dan menghalang proses pertumbuhan.

Kekurangan zat makanan pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh kekurangan zat makronutrien atau mikronutrien. Makronutrien adalah nutrien yang diperlukan dalam jumlah besar setiap hari, seperti karbohidrat, protein dan lemak. Sedangkan mikronutrien adalah nutrien yang diperlukan dalam jumlah kecil, seperti vitamin dan mineral. Kerana sangat, sangat penting, ibu perlu mengetahui tanda-tanda anak mengalami kekurangan zat makanan sehingga dapat dibetulkan dengan segera.

Baca juga: Berhati-hati, anak-anak tangkai terbantut

Ibu Bapa Perlu Tahu, Ini Tanda Kekurangan Makanan

Tidak sukar untuk mengenali tanda-tanda kekurangan zat makanan pada anak kecil anda. Bagi ibu yang selalu dekat dengan anak mereka, pastinya ibu dapat mengenali tanda-tanda kekurangan zat makanan berikut:

 • Berat dan tinggi badan kanak-kanak berada di bawah rata-rata normal bagi kanak-kanak seusianya.
 • Pertumbuhan anak tergendala.
 • Selera makan berkurang.
 • Selalunya cerewet.
 • Kanak-kanak mudah letih dan kelihatan lesu.
 • Tidak fokus atau tidak memperhatikan persekitaran dan menyukarkan untuk mengikuti pelajaran.
 • Kulit dan rambut menjadi kering dan gugur.
 • Mata dan pipi kelihatan tenggelam.
 • Mudah sakit kerana sistem imun yang menurun.
 • Luka tidak cepat sembuh.

Sekiranya anda melihat tanda-tanda ini pada anak kecil anda, anda harus segera menghubungi pakar pemakanan melalui aplikasi . Melalui aplikasi ini, ibu boleh bebas berbincang dengan pakar pemakanan untuk mengetahui sebab dan rawatan anak-anak yang kekurangan zat makanan. Masa lalu , ibu juga boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Baca juga: Penyusuan Ibu yang Eksklusif, Bagaimana berat bayi masih kurang?

Bagaimana Merawat Malnutrisi pada Kanak-kanak?

Pengendalian anak-anak yang kekurangan zat makanan boleh berbeza-beza bergantung pada faktor penyebabnya. Sebagai contoh, jika kekurangan zat makanan disebabkan oleh kekurangan nutrisi pada anak, fokus utama adalah memperbaiki diet anak.

Sekiranya kekurangan zat makanan pada kanak-kanak disebabkan oleh penyakit tertentu, maka rawatannya adalah dengan merawat keadaan dan menyesuaikan diet si kecil. Secara amnya, rawatan berikut untuk kanak-kanak yang kekurangan zat makanan:

 • Ubah diet anak kecil anda dengan menyediakan makanan yang tinggi tenaga dan nutrien.
 • Sokong dan didik keluarga untuk membantu menguruskan faktor-faktor yang mempengaruhi pengambilan pemakanan anak-anak.
 • Rawat sebarang keadaan perubatan yang menyebabkan anak kekurangan zat makanan.
 • Sediakan makanan tambahan vitamin dan mineral.
 • Menyediakan makanan tambahan berkhasiat dan protein tinggi.

Kanak-kanak yang kekurangan zat makanan perlu diberi makan dan rehidrasi dengan penjagaan yang teruk. Mereka tidak dapat segera menjalani diet normal dan biasanya memerlukan perawatan khas di hospital. Setelah cukup sihat, anak boleh mula makan makanan biasa dan meneruskannya di rumah secara beransur-ansur.

Baca juga: Stunting kerana pemakanan yang buruk, berikut adalah 3 fakta

Penting agar rawatan dipantau secara berkala untuk memastikan ia berjaya. Pengukuran berat dan tinggi badan harus dilakukan secara berkala dan anak mungkin harus dirujuk ke perkhidmatan pakar jika tidak ada peningkatan.

Rujukan:
Perkhidmatan Kesihatan Negara. Diakses pada tahun 2020. kekurangan zat makanan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Malnutrisi: Apa yang perlu anda ketahui.
WHO. Diakses pada tahun 2020. kekurangan zat makanan.

Recent Posts