Ketahui 4 Keadaan Yang Boleh Menyebabkan Hipotensi

, Jakarta - Tekanan darah normal sangat penting untuk menjaga kesihatan semua orang. Walau bagaimanapun, anda mungkin mengalami lonjakan tekanan darah yang lebih tinggi atau lebih rendah kerana beberapa sebab. Umumnya, kebanyakan orang Indonesia lebih biasa dengan istilah hipertensi atau tekanan darah tinggi. Nah, dalam perbincangan ini akan dijelaskan mengenai hipotensi, yang merupakan kebalikan dari hipertensi.

Seseorang yang mengalami hipotensi mungkin mengalami gejala seperti kelemahan dan pening. Sebenarnya, beberapa gejala boleh menyebabkan masalah yang lebih teruk, seperti penglihatan kabur, sesak nafas, kehilangan kesedaran atau pingsan. Ini boleh disebabkan oleh beberapa keadaan. Ketahui keadaan apa yang boleh menyebabkan tekanan darah rendah di sini!

Baca juga: 6 Penyakit Yang Boleh Menyebabkan Hipotensi

Beberapa Keadaan Yang Boleh Menyebabkan Hipotensi

Darah setiap orang menekan arteri pada setiap degupan jantung dan kekuatan darah ke dinding arteri juga dikenali sebagai tekanan darah. Seseorang yang mempunyai tekanan darah rendah di badannya disebut hipotensi. Tekanan darah normal adalah 120/80, jika berada di bawah angka tersebut maka anda mengalami gangguan tersebut. Dalam beberapa kes, gangguan tekanan darah ini dapat menjadi tanda beberapa keadaan yang memerlukan rawatan.

Tekanan darah rendah atau hipotensi memang boleh menjadi tanda beberapa keadaan berbahaya yang boleh mengakibatkan kematian. Oleh itu, anda mesti mengetahui keadaan apa yang boleh menyebabkan seseorang mengalami gangguan tersebut, sehingga anda dapat segera mendapatkan rawatan. Berikut adalah beberapa syarat:

1. Penurunan Isipadu Darah

Apabila badan mengalami penurunan jumlah darah, risiko mengalami hipotensi akan lebih tinggi. Seseorang yang mengalami kehilangan darah yang ketara disebabkan oleh trauma teruk, dehidrasi, hingga pendarahan dalaman dapat mengurangkan jumlah darah. Oleh itu, jika anda merasakan beberapa gejala tekanan darah rendah, lebih baik berhati-hati dengan pendarahan dalaman kerana ia tidak dapat dilihat dari luar.

2. Pengambilan Ubat-ubatan tertentu

Ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan hipotensi, termasuk diuretik dan beberapa perkara lain seperti ubat untuk merawat hipertensi, ubat jantung, ubat-ubatan untuk penyakit Parkinson, antidepresan trisiklik, dan ubat-ubatan disfungsi ereksi. Ubat resep dan over-the-counter lain juga dapat menyebabkan tekanan darah rendah ketika diminum bersama ubat tekanan darah tinggi.

Kemudian, jika anda mempunyai pertanyaan mengenai hipotensi atau masalah tekanan darah lain, doktor dari sedia membantu bila-bila masa. Ia mudah, cuma muat turun permohonan , anda akan mendapat akses kesihatan tanpa had dan boleh dilakukan di mana sahaja. Apa kemudahan!

Baca juga: 4 Usaha Menangani Pertama Apabila Terkena Hipotensi

3. Masalah Jantung

Seseorang yang mempunyai kadar jantung rendah, atau bradikardia, mempunyai risiko tinggi untuk mengalami tekanan darah rendah. Di samping itu, beberapa masalah lain, seperti gangguan injap jantung, serangan jantung, dan kegagalan jantung juga boleh menyebabkan gangguan ini. Ini boleh berlaku apabila jantung tidak dapat memenuhi keperluan darah di seluruh badan.

4. Gangguan Endokrin

Apabila badan mempunyai masalah dengan fungsi endokrin yang menghasilkan hormon, tekanan darah rendah atau hipotensi mungkin berlaku. Beberapa gangguan yang berkaitan dengan endokrin adalah hipotiroidisme, penyakit paratiroid, penyakit Addison, gula darah rendah, dan diabetes dalam beberapa kes.

Baca juga: Hati-hati, Ini adalah Komplikasi yang Disebabkan oleh Hipotensi

Dengan mengetahui semua keadaan yang dapat meningkatkan risiko hipotensi, anda harus selalu berhati-hati ketika gangguan itu terjadi, terutama jika ia menjadi lebih kerap. Sekiranya anda dapat mengetahui penyebab gangguan itu sejak awal, sudah tentu semua bahaya yang ditimbulkan dapat dicegah.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Tekanan Darah Rendah.
Hati. Diakses pada tahun 2020. Tekanan Darah Rendah - Apabila Tekanan Darah Terlalu Rendah.

Recent Posts