Penting untuk Tahu! Simptom & Cara Mengubati Penyumbatan Jantung

, Jakarta - Jantung adalah organ yang sangat penting bagi setiap makhluk hidup. Sekiranya jantung berhenti bekerja atau berdegup, maka kehidupan pada seseorang akan berakhir kerana jantung berhenti mengepam darah ke seluruh badan. Sekiranya darah tidak mengalir atau beredar, secara automatik organ tubuh yang lain tidak dapat menjalankan fungsinya dengan baik.

Terdapat banyak gangguan atau penyakit yang boleh menyerang organ ini, salah satunya adalah terjadinya penyumbatan jantung. Penyumbatan jantung umumnya disebabkan oleh penumpukan plak atau aterosklerosis yang umumnya terbentuk dari kolesterol, lemak, kalsium, sisa metabolik dan bahan pembekuan darah yang disebut fibrin yang terdapat di dinding darah jantung.

Deposit plak ini dibawa bersama aliran darah dan disimpan di organ tertentu seperti otak. Ini menyebabkan terbentuknya gumpalan darah di permukaan plak yang dapat menyumbat saluran darah dan memotong aliran darah.

Penyebab penyumbatan jantung adalah seseorang yang aktif merokok, diabetes, obesiti, tekanan darah tinggi dan juga boleh disebabkan oleh usia, jantina, dan sejarah penyakit blok jantung dalam keluarga.

Gejala Sekatan Jantung

Penyumbatan jantung boleh berlaku pada usia muda. Plak yang muncul akan terus tumbuh dan berkumpul seiring bertambahnya usia. Biasanya keadaannya tidak menunjukkan simptom yang ketara sehingga saluran darah menjadi benar-benar menyempit, tersumbat atau bahkan pecah yang akhirnya menyebabkan seseorang mengalami strok atau serangan jantung. Gejala sekatan jantung termasuk:

  • Sakit dada

Dada akan merasa sakit kerana penyumbatan sebahagian atau total arteri yang membekalkan darah ke otot jantung. Otot jantung yang tidak mendapat darah, akan kekurangan oksigen dan nutrien, mengakibatkan kerosakan dan sakit di dada. Kesakitan di dada ini biasanya memancar ke dada kiri, tangan kiri, belakang, leher dan rahang kiri. Sakit di dada, sangat berbahaya jika tidak dirawat dengan cepat dan tepat.

  • Mudah Letih

Keletihan mudah berlaku kerana peredaran darah ke jantung tidak optimum, sehingga penghidapnya tidak dapat melakukan aktiviti yang berat.

  • Susah bernafas

Sesak nafas timbul kerana pengecutan jantung yang tidak optimum, sehingga aliran darah dari paru-paru ke jantung menurun. Di samping itu, perasaan cemas dapat memburukkan lagi gejala sesak nafas.

  • Pening dan muntah

Mual dan muntah berlaku akibat peningkatan aktiviti saraf vagal. Selain itu, terdapat juga gangguan pada aliran darah jantung bawah yang mempengaruhi aliran darah otot diafragma dan saraf sekitarnya yang dapat memicu refleks yang menyebabkan muntah.

Cara merawat sekatan jantung

Perkara pertama yang perlu anda lakukan apabila anda mengetahui gejala penyumbatan jantung di atas adalah segera berbincang dengan pakar kardiologi untuk mengetahui langkah seterusnya yang harus anda ambil. Anda boleh bercakap mengenai penyumbatan atau masalah kesihatan lain dengan pelbagai pakar yang dipercayai di melalui Sembang, Panggilan Video / Suara bila-bila masa dan di mana sahaja.

Sekiranya penyumbatan jantung yang anda alami sangat teruk dan mustahil untuk disembuhkan dengan mengambil ubat, biasanya doktor akan menasihati anda untuk melakukan pemeriksaan lebih lanjut, untuk menentukan lokasi saluran darah yang tersumbat dan juga membenarkan pembedahan mengatasi penyumbatan .

Sekiranya anda tidak mempunyai gejala sekatan jantung, itu tidak bermakna anda tidak perlu waspada. Gunakan kehidupan dengan diet yang sihat, bersenam dengan rajin, periksa kesihatan anda secara berkala dan ambil vitamin atau makanan tambahan yang boleh diperoleh dalam 1 jam pada dengan perkhidmatan Penghantaran Farmasi. Sebelum menggunakannya, muat turun pertama di App Store dan Google Play di telefon pintar kegemaran anda.

Recent Posts