Ini adalah Rawatan Kecantikan untuk Mengecilkan Pori-pori Wajah

Jakarta - Masalah pada wajah bukan hanya berkaitan dengan jerawat atau kulit berminyak. Pori-pori besar juga menjadi masalah bagi wanita. Keadaan ini disebabkan oleh penghasilan kolagen dan elastin yang berkurang di permukaan kulit. Bukan hanya itu, liang pori besar juga disebabkan oleh pengeluaran minyak berlebihan, dan sel kulit mati yang terkumpul. Untuk mengecilkan pori-pori wajah yang menjengkelkan, anda boleh melakukan langkah-langkah berikut:

Baca juga: Cantik pada usia 40-an, ini adalah 7 perkara yang perlu dilakukan

1. Muka Muka

Salah satu cara mengecilkan pori-pori wajah adalah dengan membuang kotoran yang menyumbatnya. Membuang kotoran di dalam boleh dilakukan dengan muka . Untuk menentukan jenis pencuci muka yang betul, anda harus memilih produk dengan tekstur gel, ya. Untuk jenis kulit normal hingga kering, anda boleh memilih produk dengan tekstur krim. Elakkan pencuci muka dengan gosok .

2. Mengelupas

Pori-pori besar di wajah adalah penyebab jerawat dan bintik hitam yang berkumpul. Untuk mengecilkan pori-pori wajah, anda boleh mengelupas sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Selain mengecilkan pori-pori wajah, rawatan yang satu ini dapat mengurangkan kadar minyak yang berlebihan pada wajah. Untuk memilih produk yang sesuai, anda harus menggunakan produk dengan tekstur lembut seperti butiran pasir.

3. Gunakan Pelindung Matahari

Mempunyai liang besar atau kecil akan bergantung pada jenis dan jenis kulit seseorang. Seseorang yang mempunyai kulit berminyak akan mempunyai liang yang lebih besar daripada kulit kering. Bukan hanya itu, pendedahan cahaya matahari adalah salah satu pencetus pori-pori besar di wajah. Oleh itu, disarankan agar anda menggunakan pelindung matahari sebelum melancong ke luar rumah.

Baca juga: Kelebihan retinol untuk kecantikan kulit, inilah buktinya

4. Menggunakan Ice Cubes

Mengatasi liang roma wajah yang besar dapat dilakukan dengan mencuci muka dengan air ais. Selain mencuci muka dengan air ais, anda boleh meletakkan ketulan ais ke seluruh wajah anda. Ini berkesan kerana suhu sejuk mengendurkan liang dan mencegahnya membengkak kerana suhu panas setelah seharian melakukan aktiviti luar. Untuk hasil maksimum, lakukan selama 15 minit, ya.

5. Prosedur Perubatan

Sekiranya langkah-langkah yang disebutkan sebelumnya tidak berkesan dalam menangani pori-pori wajah, anda boleh melakukan prosedur perubatan. Berikut adalah beberapa rawatan yang disyorkan:

  • Kaedah laser Fraxel. Prosedur ini dilakukan dengan merangsang pertumbuhan kolagen dari dalam kulit untuk menghilangkan pori-pori yang membesar, memperbaiki tekstur kulit, dan menegangkan kulit. Laser berfungsi dengan menembusi lapisan kulit epidermis.
  • Pembersih sonik liang pori. Prosedur ini dilakukan dengan peranti yang menghasilkan getaran sehingga 10,000 setiap minit. Bukan hanya dapat mengatasi pori-pori wajah yang besar, langkah ini juga dapat menghilangkan sisa solek, sel kulit mati, dan kotoran yang melekat pada kulit wajah.
  • Kulit kimia. Seperti namanya, prosedur ini dilakukan dengan menggunakan bahan kimia. Tidak hanya mengatasi pori-pori wajah yang membesar, prosedur ini dapat menegangkan kulit wajah, melicinkan wajah, dan menghilangkan bintik-bintik hitam.

Baca juga: Kulit Sihat Wanita Korea, Inilah Rawatannya

Itu adalah beberapa langkah untuk mengecilkan pori-pori wajah yang membesar. Sekiranya sebilangan langkah mudah tidak dapat mengatasinya, sepertinya langkah perubatan adalah pilihan yang boleh anda gunakan. Sekiranya anda ingin mengambil langkah terakhir seperti yang dinyatakan, anda boleh membincangkannya dengan doktor terlebih dahulu dalam permohonan . Anda boleh bertanya dengan jelas bagaimana prosedur itu dilakukan.Rujukan:
Vogue Remaja. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengecilkan Pori-pori 12 Cara Berbeza (Itu Sebenarnya Berfungsi).
Pengemasan yang Baik. Diakses pada tahun 2020. 11 Cara Cepat dan Mudah untuk Mengecilkan Pori Anda, Menurut Kelebihan Kulit.

Recent Posts