Cara menentukan suntikan kawalan kelahiran yang paling tepat

Jakarta - Salah satu cara untuk mengatur jarak anak-anak adalah dengan menunda kehamilan. Ini dapat dilakukan dengan menggunakan alat kontrasepsi yang betul. Namun, jangan hanya menggunakannya, kerana anda harus mengetahui jenisnya dan menentukan mana yang sesuai dengan keadaan kesihatan, terutama yang berkaitan dengan organ pembiakan.

Salah satu kaedah kontrasepsi yang sering dipilih oleh pasangan untuk menunda kehamilan adalah menyuntik KB. Kontraseptif ini adalah jenis hormon, mengandungi progesteron atau progestin yang sama dengan progesteron, hormon wanita semula jadi. Tujuannya adalah untuk menghentikan ovulasi, agar kehamilan tidak berlaku walaupun anda terus melakukan hubungan seks dengan pasangan anda.

Bahagian badan yang disuntik juga bukan hanya di satu tempat. Suntikan kawalan kelahiran boleh dilakukan di kawasan paha, di perut bawah, lengan atas, dan bahu. Setelah proses suntikan selesai, tahap hormon anda meningkat dan menurun dari masa ke masa sehingga suntikan mesti diulang.

Baca juga: Sebab-sebab Penurunan Berat Badan Selepas Menggunakan Kontrasepsi Hormonal

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk melakukan suntikan kawalan kelahiran, berikut adalah pilihan yang tersedia untuk anda:

Suntikan KB 1 bulan

Suntikan KB ini dilakukan setiap bulan dengan tujuan untuk melambatkan kehamilan. Suntikan selama 1 bulan mengandungi gabungan hormon estrogen dan progestin, dan dianggap mempunyai risiko lebih rendah yang berkaitan dengan pendarahan tidak teratur, sehingga anda dapat menstruasi lebih teratur. Selepas suntikan berhenti, anda boleh kembali subur dalam masa tiga bulan.

Walaupun begitu, suntikan kawalan kelahiran selama 1 bulan kadang-kadang dilupakan, jadi pemberiannya menjadi kurang teratur. Mungkin juga, jeda waktu yang agak cepat membuat anda malas untuk menyuntikkan semula setiap bulan. Suntikan kawalan kelahiran selama 30 hari ini juga tidak melindungi tubuh daripada masalah kesihatan, jangkitan kelamin dan mempengaruhi mood. Sekiranya anda mempunyai sejarah atau sedang mengalami migrain, suntikan tidak boleh diberikan.

Baca juga: Pasangan Muda, Perlu Tahu 3 Kesan Melambatkan Kehamilan

Suntikan KB 3 Bulan

Pilihan seterusnya adalah suntikan kawalan kelahiran dengan jangka masa 3 bulan yang hanya mengandungi hormon progestin. Kawasan badan yang menerima suntikan ini adalah lengan atas atau punggung. Ia juga boleh disuntik ke lapisan kulit bahagian atas paha atau perut. Cara kerjanya sangat mudah, iaitu melepaskan hormon progestin di saluran darah, sehingga kehamilan tidak terjadi.

Selain mencegah ovulasi, progestin yang disuntik juga menebal cairan di vagina dan menipis dinding rahim, sehingga sperma tidak sampai ke telur dan janin tidak tumbuh. Berbanding dengan suntikan kontraseptif 1 bulan, suntikan 3 bulan lebih selamat untuk ibu yang menyusui dan wanita yang tidak dapat menggunakan kontraseptif yang mengandungi estrogen.

Juga, suntikan kawalan kelahiran 3 bulan membantu mengurangkan risiko barah rahim dan barah ovari. Sekiranya anda mahu berhenti menggunakannya, berhenti sahaja. Sekiranya anda ingin melakukan hubungan seks lagi, anda tidak perlu bersusah payah menghitungnya, kerana tempoh keberkesanannya adalah antara 8 hingga 13 minggu bergantung pada jenisnya.

Baca juga: Bolehkah Menyusui Mencegah Kehamilan?

Walaupun begitu, suntikan kawalan kelahiran 3 bulan meningkatkan risiko kenaikan berat badan, sakit kepala, pendarahan, sakit payudara, dan haid yang tidak teratur. Masa anda kembali ke tahap kesuburan cukup lama, sehingga 1 tahun setelah penggunaannya dihentikan. Sudah tentu, penggunaannya tidak digalakkan untuk wanita yang sedang hamil, ingin menjaga kitaran haid mereka secara teratur, dan mempunyai sejarah pembekuan darah, migrain, gangguan hati.

Untuk itu, tanyakan kepada doktor terlebih dahulu mengenai jenis kontrasepsi atau suntikan kawalan kelahiran jika anda merancang untuk menggunakannya untuk melambatkan kehamilan. Sekiranya anda belum sempat berjumpa, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut. Caranya, muat turun aplikasi di telefon bimbit anda dan segera pilih ciri Tanya Doktor.

Recent Posts