Perlu diketahui, inilah kelebihan tempe untuk diet

, Jakarta - Siapa yang tidak tahu tempe? Makanan yang diperbuat daripada kacang soya adalah salah satu makanan yang senang dijumpai dan juga diproses. Bukan hanya itu, dengan harga yang berpatutan, tempe adalah salah satu makanan utama bagi masyarakat Indonesia. Tetapi tahukah anda, kandungan gizi dan nutrien dalam tempe sebenarnya mampu memberikan manfaat yang baik, terutama ketika anda sedang menjalani diet?

Baca juga: Menurunkan Berat Badan, Tahu Lebih Baik atau Tempe?

Tempe adalah salah satu jenis makanan yang mengandungi protein tinggi. Ini kerana tempe dibuat dari kacang soya. Selain protein, tempe juga mengandungi beberapa vitamin dan mineral lain yang dapat membantu anda menjalani diet yang sihat. Untuk itu, ketahui beberapa faedah tempe yang boleh anda gunakan semasa berdiet, di sini!

Tempe untuk Diet

Tempe adalah salah satu jenis makanan yang diketahui oleh orang ramai. Selain agak berpatutan, tempe adalah salah satu makanan yang dapat diproses menjadi banyak makanan sihat. Selain itu, makanan yang terbuat dari kacang soya juga merupakan salah satu makanan yang mengandungi nutrien, vitamin, dan mineral yang cukup baik untuk tubuh. Terutama jika anda sedang menjalani diet.

Dalam 84 gram tempe, ia terdiri daripada 162 kalori, 15 gram protein, 9 gram karbohidrat, dan 9 gram lemak. Tidak hanya itu, terdapat beberapa jenis vitamin dan mineral lain dalam tempe, seperti natrium, zat besi, kalsium, isoflavon, riboflavin, magnesium, fosfor, hingga mangan. Kandungan vitamin dan mineral cukup lengkap, menjadikan tempe sebagai makanan yang baik untuk diet.

Proses pembuatan yang dilakukan dengan fermentasi menjadikan tempe makanan yang juga mengandungi prebiotik. Kandungan ini dapat menjadikan saluran pencernaan lebih sihat. Selain itu, kandungan protein yang tinggi sangat baik bagi anda yang sedang menjalani diet.

Baca juga: Tempe atau Tahu Berkesan untuk Membantu Menurunkan Berat Badan?

Kandungan protein dapat merangsang termogenesis dalam badan di mana tubuh akan mengalami peningkatan metabolisme dan membantu membakar lebih banyak kalori setelah makan. Makan tempe juga boleh menyebabkan anda merasa kenyang lebih lama, sehingga mengurangkan rasa lapar.

Memakan makanan dapat membantu menurunkan atau mengekalkan berat badan yang stabil. Namun, perhatikan memproses tempe yang akan anda makan semasa menjalani diet agar tidak menambahkan kalori pada badan.

Tidak ada salahnya menggunakan aplikasi dan tanyakan terus kepada doktor mengenai faedah tempe untuk diet. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Khasiat Tempe lain untuk Badan

Selain dapat menolong memenuhi keperluan pemakanan dan vitamin semasa menjalani diet, tempe juga mempunyai banyak manfaat yang dapat anda rasakan untuk tubuh anda. Inilah kelebihan tempe untuk kesihatan.

1. Menjaga Kesihatan Jantung

Kandungan isoflavon dalam tempe dianggap bermanfaat untuk menjaga kesihatan jantung. Isoflavon yang terkandung dalam tempe dapat menurunkan kolesterol yang berpotensi mencetuskan masalah jantung. Sebenarnya, kajian mengenai Kampus Macdonald dari Universiti McGill , mengatakan kandungan protein kacang soya dalam tempe mampu menurunkan kadar trigliserida.

2. Sumber Antioksidan

Isoflavon dalam kacang soya juga merupakan sumber antioksidan bagi tubuh yang dapat melawan radikal bebas dan mencegah kerosakan oksidatif pada sel. Dengan cara itu, anda dapat mengelakkan pelbagai penyebab penyakit kronik di dalam badan.

3. Menguatkan Tulang

Tempe adalah salah satu makanan yang mengandungi kalsium yang cukup tinggi. Dengan cara itu, pengambilan tempe dapat membantu anda menguatkan tulang dan mengelakkan tulang dari pelbagai masalah kesihatan.

Baca juga: Terlalu Sering Makan Tempeh Goreng, Inilah Bahaya

Namun, walaupun tempe mempunyai banyak manfaat untuk tubuh, sebenarnya tidak semua orang dapat mengambil tempe. Sekiranya anda mempunyai sejarah alergi terhadap kacang tanah atau kacang kedelai, anda harus mengelakkan memakan tempe kerana boleh mencetuskan gejala alergi pada badan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Tempeh Sangat Sihat dan Berkhasiat.
Sangat Sesuai. Diakses pada tahun 2020. Fakta Pemakanan Tempeh.
Pemakanan dilucutkan. Diakses pada tahun 2020. 7 Faedah Tempeh Teratas.

Recent Posts