Bolehkah hernia inguinal dapat disembuhkan tanpa pembedahan?

, Jakarta - Hernia adalah keadaan apabila organ dalam badan menekan dan menembusi otot atau celah yang lemah di tisu sekitarnya. Hernia inguinal adalah salah satu jenis hernia yang paling biasa. Keadaan ini berlaku apabila sebahagian usus keluar dari rongga perut melalui dinding perut bawah menuju ke alat kelamin. Keadaan ini menyebabkan munculnya benjolan di testis (skrotum), sehingga penghidapnya merasakan sensasi kesakitan dan kepanasan.

Malangnya, bagaimana menangani hernia inguinal hanya dapat dilakukan dengan kaedah pembedahan. Pembedahan dilakukan untuk memulihkan kedudukan usus dan menutup celah yang menyebabkan hernia.

Benjolan boleh muncul ketika penghidap mengangkat sesuatu dan akan hilang ketika berada dalam keadaan terbaring. Walaupun hernia inguinal sendiri tidak berbahaya, ia boleh menyebabkan komplikasi yang boleh mengancam nyawa.

Baca juga: Mengangkat Berat Berat Sebab Hernias, Mitos atau Fakta?

Gejala Apabila Seseorang Mempunyai Hernia Inguinal

Keadaan kelemahan jurang yang boleh menyebabkan hernia inguinal biasanya tidak akan menyebabkan gejala, bahkan penghidapnya tidak menyedari keadaan ini sehingga benjolan muncul disebabkan oleh hernia.

Benjolan kelihatan atau terasa lebih jelas ketika penghidapnya berdiri tegak, terutama ketika mereka batuk. Benjolan yang muncul sensitif terhadap sentuhan dan sakit. Beberapa gejala yang berlaku termasuk:

 • Munculnya benjolan di mana-mana bahagian di kawasan paha depan.
 • Menyengat atau sakit pada benjolan.
 • Pangkal paha terasa lemah atau mampat.
 • Pangkal paha terasa berat atau terasa seperti sesuatu sedang ditarik.
 • Terdapat rasa sakit dan bengkak di kawasan sekitar testis kerana sebahagian usus menembusi ke dalam pundi skrotum.
 • Kesakitan, mual dan muntah secara tiba-tiba jika bahagian usus yang keluar dicubit di celah hernia dan tidak dapat kembali ke kedudukan asalnya.

Baca juga: Berat badan yang ideal dapat mengelakkan lelaki mendapat hernia inguinal

Ini adalah Langkah Mengatasi Hernia Inguinal

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, cara mengobati hernia inguinal dilakukan dengan prosedur pembedahan untuk menekan kembali benjolan dan menguatkan bahagian lemah dinding perut. Prosedur ini hanya dilakukan jika hernia menyebabkan gejala yang cukup teruk dan jika timbul komplikasi serius.

Rawatan penting untuk mengelakkan komplikasi yang mungkin berlaku. Kerana jika usus dicubit di saluran inguinal, maka seseorang mengalami mual, muntah, sakit perut, disertai dengan benjolan yang menyakitkan di pangkal paha.

Selain itu, komplikasi lain adalah hernia inguinal (pencekikan) yang dipenjara, yang merupakan keadaan ketika usus yang keluar diperah dan bekalan darahnya berhenti. Keadaan ini memerlukan prosedur pembedahan segera untuk melepaskan tisu yang terperangkap dan memulihkan bekalan darah untuk mengelakkan kematian tisu.

Terdapat dua kaedah pembedahan untuk merawat hernia inguinal, termasuk:

 • Pembedahan Terbuka. Melalui kaedah ini pakar bedah akan mendorong benjolan hernia inguinal kembali ke perut melalui sayatan besar.
 • Laparoskopi atau Pembedahan Lubang Kunci. Dalam teknik ini, doktor membuat beberapa sayatan kecil di kawasan perut. Melalui salah satu sayatan, doktor memasukkan alat yang disebut laparoskop, yang merupakan tiub kecil dengan kamera dan cahaya kecil di hujungnya. Kamera menunjukkan keadaan di dalam perut pada monitor. Melalui panduan kamera ini, doktor kemudian memasukkan alat pembedahan khas melalui lubang sayatan lain untuk menarik kembali hernia.

Pencegahan Hernia Inguinal

Langkah pencegahan berikut bertujuan untuk mengurangkan tekanan pada rongga perut untuk mengurangkan risiko hernia inguinal. Kaedahnya merangkumi:

 • Makan makanan yang kaya dengan serat.
 • Elakkan mengangkat berat atau melakukannya dengan perlahan.
 • Berhenti merokok.
 • Kekalkan berat badan agar kekal dalam had ideal dan sihat.

Baca juga: Jangan hanya mengurut perut, ini bahayanya

Sekiranya anda memerlukan penjelasan lebih lanjut mengenai penyakit ini, boleh menjadi penyelesaian! Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!

Recent Posts